Abrams Diesel

Abrams Diesel

Armata americana da semne de schimbare in ceea ce priveste motorizarea tancurilor Abrams, acestea avand sanse mari sa fie propulsate de un motor diesel german.

Tancurile M1 Abrams dispun in prezent de turbina pe gaz AGT 1500 care furnizeaza o putere de 1500 cai putere, insa recent a fost testat un astfel de tanc cu motorul diesel german MB883 care scoate 1630 de cai putere.

Testarea a starnit interesul specialistilor americani. Pe langa plusul de putere, motorul german este mai compact si are o resursa de exploatare mai mare decat AGT 1500.

Mai mult, MB883 este mai economic cu 50% comparativ cu turbina americanilor, fapt ce va duce la necesitate unor rezervoare mai mici pe tancurile M1 Abrams.

In plus, principalul neajuns al tancurilor Abrams, amprenta termica mare, va fi eliminat, reducandu-se astfel usoara detectie si comoda ghidare a armelor de precizie impotriva tancurilor americane.

Mai exact, cu motorul diesel german amprenta termica a lui M1 Abrams scade cu 300%.

De asemenea, a fost redusa si amprenta acustica – tancul american Abrams fiind cunoscut drept unul foarte zgomotos, cu mari probleme de a realiza ambuscade.

Pe langa motorul MB883, tancul cu care s-au efectuat testele a dispus de un nou sistem de protectie impotriva armelor de distrugere in masa si de senile noi Dhiel – cu o durata de viata in exploatare crescuta, dar si cu greutatea redusa.

Prototipul urmeaza sa fie supus unui set de teste, urmand ca la final sa se ia o decizie asupra moficarii parcului american de tancuri Abrams.

Sursa: DefenseMediaNetwork

 

– Iulian Iamandi –