ZTZ-99A2 MBT

Producţia de serie a tancurilor ZTS-99A2 de 62 de tone, a demarat pe la începutul anului trecut în China pentru PLA (People’s Liberation Army), după circa trei ani de teste.

Proiectat de către China North Vehicle Research Institute (sau Institutul 201) ce aparţine de NORINCO începând cu anul 2005, prototipul ZTZ-99A2 a fost construit de către Inner-Mongolia First Machinery Group Corp (sau Fabrica 617) din Batou.

ZTZ-99A2 este îmbrăcat cu plăci de blindaj exploziv-reactiv (ERA) pe plăcile de blindaj înclinat, partea frontală şi lateralele turelei. Pe turelă mai este montat şi un sistem de protecţie activă (APS).

La bază, tancul este construit din oţel, peste care au fost aplicat blindajul suplimentar pasiv în arcul frontal. Adăugân plăcile ERA şi sistemul APS, ZTZ-99A2 a atins un nivel foarte înalt de protecţie împotriva armelor antitanc care folosesc lovituri cu încărcătura în tandem, de tipul HEAT.

Tancurile ZTZ-99A2 vor suplimenta în cadrul PLA Army cele circa 800 de tancuri ZTZ-99A1 de 57 tone ce dispun de blindaj spaţiat din plăci compozite în formă de săgeată, plus un sistem de contramăsuri laser montat pe turelă.

ZTZ-99A1, sistemul de blindaj spaţial tip săgeată

Turela tancului ZTZ-99A2 vine dotată cu un exterior reproiectat şi plăcile ERA dispuse în săgeată, în timp ce pe partea frontală a cutiei blindate sunt dispuse plăci ERA plate. În afara dimeniunilor plăcilor ERA, ZTZ-ul 99A2 are o turelă mai mare expandabilă în partea din spate. APS-ul montat pe turelă dispune de un radar cu lungime de undă milimetrică.

ZTZ-99A2 MBT

Vizoarele panoramice ale comandantului seamănă cu cele de pe tancul francez AMX Leclerc de 56 tone.

ZTZ-99A2

ZTZ-99A2 dispune de un sistem de propulsie bazat pe o turbină cu gaz de 1500 cai putere, cu transmisie automată şi sistem de răcire. Suspensiile sunt de tipul bare de torsiune, iar vizoarele comandantului şi ale tunarului folosesc un sistem de imagini termice COTS.

Armamentul principal constă dintr-un tun de 55 calibre, cu ţeavă de 125 milimetri calibru, lisă, capabilă de a trage proiectile APFSDS care pot penetra 950 milimetri de blindaj omogen. Sistemul de încărcare este automat.

Tancul are un echipaj de trei oameni, iar dimensiunile principale sunt: 11 metri lungime, 3,4 metri lăţime şi 2,2 metri înălţime.

ZTZ-99A2 MBT

Sursa: Sinodefence