Tancul Leclerc se pare că este preferatul Arabiei Saudite, ţărişoară săracă aflată în plină scormoneală după ţestoase. Conform unor surse, chiar s-a lăsat şi cu o prezentare a tancului pentru saudiţi.
Interesul saudit a fost stârnit de rezultatele bune obţinute de tancurile tip Leclerc ale Emiratelor Arabe Unite în luptele din Yemen, inclusiv în zonele urbane.
Ministerul saudit al Apărării doreşte să achiziţioneze 200 tancuri grele, inclusiv 50 pentru rezervă. În afară de francezi, mai au fost solicitaţi nemţii, turcii şi sud-coreenii.
În primă fază, un posibil târg cu saudiţii s-ar putea lovi de problema pe care o constituie închiderea de către Nexter a liniei de fabricaţie a tancului Leclerc în 2007, după livrarea ultimului din cele 876 bucăţi produse pentru armata franceză şi Emiratele Arabe Unite.
Un expert din domeniu consideră că datorită comenzii mari, linia de producţie pentru Leclerc ar putea fi repornită însă problema s-ar transfera la furnizori şi subcontractori.
Dincolo de aceste aspecte, tancul Leclerc trebuie modernizat. Pentru armata franceză, modernizarea este planificată să înceapă nu înainte de anul 2020. Însă, un contract cu Arabia Saudită ar accelera treburile.
Un profesionist din sectorul industriei de armament afirmă că vor trece aproape trei ani de la semnarea contractului şi până la livrarea primului Leclerc. Cât despre cumpărarea de tancuri aflate în uz, aceasta este posibilă pentru că surplusul a fost folosit ca şi piese de schimb.
La concurenţă cu Leclerc, germanii de la KMW (uniţi recent cu Nexter) oferă sautiţilor tancul Leopard 2 în ultima sa versiune (A7), mult mai modernă decât tancul franţuzesc. Însă şi aici există problema liniei de producţie, aflată mai mult în Germania dar cu ultima activitate în Grecia, iar lanţul spaniol este acum închis.
Iar dacă nemţii sunt favoriţii din punct de vedere tehnic, nu sunt şi pe considerente politice… faţă de Riyadh.
În ceea ce priveşte propunerile turcilor (Altai) şi coreenilor (K2), experţii consideră că aceste tancuri nu sunt încă dezvoltate.
Inventarul curent al Arabiei Saudite cuprinde 200 tancuri grele M1A2 Abrams şi 400 tancuri medii M-60A3.
Abramsul însă suferă de neajunsurile sale, incluzând aici fragilitatea turbinei şi consumul enorm – în zone fierbinţi, tancul american consumă peste 700 de litri pentru o sută de kilometri, adică dublu faţă de consumul tancului franţuzesc.
Dincolo de tancurile grele, Arabia Saudită are nevoie de o înnoire a infanteriei mecanizate şi a artileriei. Franţa este implicată deja în competiţia pentru furnizarea de tunuri de 155 mm.
Până la Războiul din Golf, Arabia Saudită era dotată cu două tancuri: M60 american şi AMX30 franţuzesc.
Sursa: L’Opinion
Tancul Leclerc, mărturisesc… e preferatul meu
Ceea ce nu mă şi transformă într-un fanatic gata să jure şi să înjure, că Leclerc are să iasă câştigător.
Nu-i văd nici pe alţii de pe harta mare, să-şi vândă tancurile Leopard A7 la urgenţă. Livrarea oricăruia dintre tancurile aflate în poftele saudiţilor va fi una cu boltă în timp.
Ce vremuri, domnule… nici tancuri nu-ţi mai poţi cumpăra la timp!
Iulian Iamandi
Sunt curios cate Abrams le-au mai ramas functionale dupa aventuriule emirilor de prin Yemen unde am vazut cel putin vreo 4 Abrams scotand fum pe nari si flacari prin chempengurile echipajelor….
Tind sa cred ca nu tancul este problema sauditilor ci ….echipajele proprii.
Eu zic ca acest contract nu va fi onorat ii paste o primavara araba pe rit vechi cu cantece de balalaica….
Sauditii au probleme cu oamenii nu cu tancurile.
Au o colectie inpresionanta de arme de la producatori occidentali pe care le utilizeaza extrem de Prost.
Se roaga prea mult, nu fac exercitii-manevre-trageri, ei sunt niste comercianti nu razboinici cum sunt Husitii din Yemen.
Dupa mine pe ei nu o sa-i ajute nici armamentul amerikan, rusesc, francez, german, luat la un loc!
O sa-i bata Husitii ca pe fasole dei asculta la pauza cu urechea!
Saudiții plătesc și reintrarea în producție?