Rareori scriu despre ce îmi place: Leclerc, Rafale, MPX, SpaceX, etc. Astăzi, este o zi mare: am dat peste vestea cum că tancul meu preferat a ieșit învingător într-o competiție la care au mai participat americanii cu M1A2 Abrams, germanii, spaniolii și norvegienii cu Leopard 2, italienii cu Ariete C1 și polonezii cu P91.

Tanc Leclerc

Tanc Leclerc

Între 7 și 13 Octombrie, în Lituania, tanchiștii francezi din Sous-Groupement Tactique Interarmes (S-GTIA) au participat la un exercițiu inter-alianță care a cuprins tancuri și echipaje din cele opt țări care sunt implicate în Enhanced Forward Presence (eFP).

Scopul exercițiului Iron Spear a fost de a implica în manevre echipajele din cele opt țări. În total, au participat 28 de echipaje din Spania, Italia, Polonia, Marea Britanie, Franța, Germania, Norvegia și Statele Unite ale Americii.

Echipajele tancurilor au avut astfel ocazia să se instruiască alături de aliați în mai multe exerciții cu trageri, inclusiv noaptea.

La finalul exercițiului, tancurile celor opt țări au fost comparate într-o competiție de tregere în care au combinat viteza și precizia.

Deși norvegienii au obținut cel mai bun rezultat la viteza tragerilor și germanii au condus la precizie, după câteva ore de competiție aprigă învingător a ieșit un echipaj francez.

Cum spuneam și la începutul articolului, tancul Leclerc a fost mai bun în această competiție, cu rezultate peste M1A2 Abrams, Leopard 2, Ariete C1 și P91.

Franța este prezentă în Estonia anul acesta cu 300 de militari și S-GTIA care cuprinde patru tancuri Lecler și treisprezece transportoare blindate VBCI.

Iulian Iamandi