Armata Romana

Tancul Leclerc a invins M1A2 Abrams, Leopard 2, Ariete C1 si P91

Rareori scriu despre ce îmi place: Leclerc, Rafale, MPX, SpaceX, etc. Astăzi, este o zi mare: am dat peste vestea cum că tancul meu preferat a ieșit învingător într-o competiție la care au mai participat americanii cu M1A2 Abrams, germanii, spaniolii și norvegienii cu Leopard 2, italienii cu Ariete C1 și polonezii cu P91.

Tanc Leclerc

Tanc Leclerc

Între 7 și 13 Octombrie, în Lituania, tanchiștii francezi din Sous-Groupement Tactique Interarmes (S-GTIA) au participat la un exercițiu inter-alianță care a cuprins tancuri și echipaje din cele opt țări care sunt implicate în Enhanced Forward Presence (eFP).

Scopul exercițiului Iron Spear a fost de a implica în manevre echipajele din cele opt țări. În total, au participat 28 de echipaje din Spania, Italia, Polonia, Marea Britanie, Franța, Germania, Norvegia și Statele Unite ale Americii.

Echipajele tancurilor au avut astfel ocazia să se instruiască alături de aliați în mai multe exerciții cu trageri, inclusiv noaptea.

La finalul exercițiului, tancurile celor opt țări au fost comparate într-o competiție de tregere în care au combinat viteza și precizia.

Deși norvegienii au obținut cel mai bun rezultat la viteza tragerilor și germanii au condus la precizie, după câteva ore de competiție aprigă învingător a ieșit un echipaj francez.

Cum spuneam și la începutul articolului, tancul Leclerc a fost mai bun în această competiție, cu rezultate peste M1A2 Abrams, Leopard 2, Ariete C1 și P91.

Franța este prezentă în Estonia anul acesta cu 300 de militari și S-GTIA care cuprinde patru tancuri Lecler și treisprezece transportoare blindate VBCI.

Iulian Iamandi

13 Comments

 • Cred că mai degrabă echipajul francez a ieșit câștigător, decât tancul in sine. Și nu cred că tancul in sine a fost subiectul testului cat tancul + echipaj ca un tot.

 • Un Abrams sau Leopard este mai letal și oferă mai multa protecție echipajului decât Leclercul care este fruntaș la dinamica.

 • Asta de und eai mai scos-o?
  Eu zic ca aceste tancuri sunt comparabile si conteaza foarte mult si cum le utilizezi in lupta.
  Despre eficienta – inc anu am vazut un Leclarc al UAE sa sara in aer asa cum a facut-o Abrams-ul sauditilor deci bazandu-ma pe asta pot afirma ca Leclarc-ul este cel putin la fel de bine protejat si mai are avantajul ca are sistemul de autoloader care lasa deschisa trapa de doar 1.2 secunde la incarcarea tunului.

  • Din auzite.Abrams-ul sauditilor a fost varianta pentru export si a fost folosit pe post de cazemata.In aceasta situatie, vorba unui compatriot, capitan in rezerva la US.Marines, orice tanc poate fi distrus daca este folosit ca o cazemata fixa.Un tanc care nu se misca, este o tinta pentru artilerie.Stim cu totii ca partea superioara a turelei este cel mai putin blindata si zona cea mai vulnerabila a tancului asa ca un proiectil de artilerie avand calibrul peste 100mm poate fi letal daca aterizeaza pe turela.
   In plus, Leclercul nu a fost implicat asa de mult in lupte ca si Abramsul.

 • In anul 1919 un echipaj romanesc a castigat locul I la un concurs de tancuri desfasurat in occident. Cupa se pastreaza la Muzeul Regele Ferdinand

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: