Tancul Altay a stârnit interesul aliaţilor cum ar fi Pakistanul şi ţările din Golful Persic, a anunţat zilele trecute Ismail Demir – şeful Subsecretariatului pentru Industria de Apărare.

Tancul Altay

Tancul Altay

“Including Pakistan and the Gulf countries, we can saz that countries that we have good relations with are showing a large interest in the tank. Representatives of some countries are being invited to the ongoing firing tests.”

A declarat oficialul turc, adăugând că testele au fost extrem de mulţumitoare.

În cadrul comunicării, oficialii au mai spus că până în prezent au fost produse cinci prototipuri care sunt testate în diferite locaţii de pe teritoriul Turciei.

Testele de iarnă cu tancul Altay vor fi în curând terminate în districtul Sarikamis, în provincia Kars, cunoscută pentru condiţiile meteo grele.

Adjunctul lui Demir, Koksal Liman, a declarat că Subsecretariatul a dispus de 6,2 miliarde de dolari finanţare din partea Fondului pentru Sprijinul Industriei şi că în cont încă mai sunt circa două miliarde din suma totală.

Tancul Altay este viitorul tanc de generaţia a treia al Armatei Turciei.

Primul prototip a fost proiectat şi dezvoltat de către OTOKAR, cea mai mare companie privată din Industria de Apărare a Turciei şi a fost prezentat în premieră pe 15 Noiembrie 2012.

Tancul Altay dispune de un tun de 120 mm/55 de calibre, cu ţeava lisă, produs de către compania turcă MKE după un transfer de tehnologie de la Hyundai Rotem, Coreea de Sud.

Sursa: Army Recognition

Tancul Altay, da?

Evet, guzel tanki!

Vestul trage prelata peste fabrici şi-şi dă stocurile pe hartă ca şi second-handuri-la-mâna-a-doua, iar nemţii şi francejii îşi unesc scremerile pentru probabil ultimul tanc vest-european.

Ghiaurii – ăştia suntem noi – am văzut recent că avem fantezii pubere cu un nou tanc românesc la nivelul tancului israelian Merkava V, dar nu suntem în stare să sudăm un stelaj pentru efectele tanchiştilor care operează TR-urile…

Lista, deşi n-o pomelnicesc, e din ce în ce mai scurtă.

Înclin să cred că cel mai bine e de ruşi.

Revenind la tancul Altay, remarcăm redirecţionarea tiptilă către Asia şi mai ales smulgerea Turciei din rândurile celor cu care alternativ a fost inamică şi aliată.

Pariez că tancul Altay este unul dintre doriţii Aşi de purtat în mâneca viitorului apropiat, la posibilele escaladări ale împunsăturilor reciproce cu Rusia.

P.S.: – Nu, n-ar fi o idee bună să colaborăm cu Turcia într-un program viitor pentru dotarea Armatei României cu un tanc nou.

 

Iulian Iamandi