Tanchiștii ruși din cadrul diviziei de infanterie motorizată din Cecenia, parte a Districtului MIlitar Sud, au executat un exercițiu de tragere cu muniție de război în poligonul Gvardeyets.

T-72B3

T-72B3

Echipajele tancurilor T-72B3 au operat în colaborare cu aparate de zbor fără pilot (UAV), executând foc cu tunurile și mitralierele grele antiaeriene împotriva unor ținte care apăreau și dispăreau, asupra unor ținte mobile care simulau tancuri și asupra unor ținte care simulau un lansator de grenade antitanc și un tun fără recul, la distanțe între 300 și 2000 de metri.

Conductorii tancurilor au executat manevrarea tancurilor în teren dificil cu obstacole naturale, șanțuri antitanc și baricade.

Exercițiul este prima sesiune de trageri din această iarnă.

În urmă cu niște ani, cred că în 2013, am văzut împreună cu camaradul Marius Constantin prima dronă la un exercițiu românesc. Nu îmi amintesc numele acestuia, dar era cu tancuri, MLI-uri și T.A.B.-uri de cercetare, însoțite de Gheparzi.

Eram în poligonul Smârdan, pe Mălina, și de la ridicatul ceții și până la apusul soarelui am luat parte la două exerciții. Primul a fost româno-american, cu Batalionul 300 Infanterie Mecanizată “Sfântul Andrei” și infanteriști marini americani, iar cel de-al doilea a avut ca principali actori tanchiștii din Batalionul 284 Tancuri “Cuza Vodă”, OPFOR-ul fiind compus din militari români și britanici.

Iulian Iamandi