Running on Waves2

Tall Ship Regatta 2014

Evenimentul unic în lume Tall Ship Regatta este organizat de Sail Training International (STI).

Zeci de veliere din Bulgaria, România, Rusia, Spania, Turcia, Marea Britanie şi Cipru s-au aflat anul acesta la linia de start. Programul Regatei Mării Negre 2014 a arătat în felul următor:

30 Aprilie-3 Mai 2014-Port Varna, Bulgaria

3 Mai-9 Mai 2014-Cursa I: Varna-Novorossiysk

9 Mai-12 Mai 2014- Croaziera de repoziţionare a flotei Novorossiysk-Soci

14 Mai-18 Mai 2014-Port Soci, Rusia

18 Mai-24 Mai 2014- Cura II: Soci-Constanţa

24 Mai-27 Mai 2014-Port Constanţa, România

Dintre cele mai renumite veliere, precum Bodrum din Turcia, Sea Adventures, Royal Helena şi Kaliakra din Bulgaia, Sedov, Nadezhda, Akela şi Mir din Rusia, Running on Waves din Cipru, nu puteau lipsi velierele noastre Adornate şi Mircea.

Eleganta navă Adornate a fost construită în 1961, iar până în 1997 a avut rol de pescador, apoi a fost transformată în goeletă.

Nava luxoasă ce a devenit acum a participat la evenimente importante din Marea Mediterană, precum Cannes Royal Classics, Voiles de Saint Tropez, Lycamobile Mediterranean Tall Ships Regatta.

Goeleta cu două catarge este dotată cu 9 camere de lux, interiorul său este construit din lemn masiv şi este prevăzut cu o spaţioasă cameră de zi. De asemenea, la bordul său există un birou de lucru complet echipat, precum şi un cash bar.

Adornate are o lungime de 45 metri, iar motorul său diesel Cummins de 380 cai putere şi rezervorul de 17.000 litri îi asigură 70 de zile de navigare pe mare.

Nava şcoală Mircea, velier clasa A tip bark cu trei arbori, înaltă de 44 de metri, cu 23 de vele ce însumează o suprafaţă velică de 1.750  , a fost lansată la apă în anul 1938,  pe 22 septembrie. Numele său vine de la voievodul Ţării Româneşti, Mircea cel Bătrân (1386-1418), în timpul căruia s-a dezvoltat comerţul pe mare.

Mircea

Nava-şcoală Mircea

Nava are o istorie zbuciumată. A supravieţuit celui de-al Doilea Război Mondial, a fost capturată ca pradă de război, apoi recuperată, a participat alături de flote puternice ale lumii la diverse acţiuni, a trecut prin procese de reparaţii şi modernizări. De asemenea, la bordul său au fost pregătite generaţii întregi de cadeţi, al căror slogan este „Servesc marina, servesc patria”.

Mircea vs Sedov

Mircea şi Sedov

Cel mai mare velier din lume, Sedov, „nava-barc cu patru arbori” şi corp de oţel, este tot o navă-şcoală ce-i poartă numele exploratorului polar rus Gheorghi Iakovlevici Sedov. Nava face parte din dotarea Ministerului Marinei Comerciale al Federaţiei Ruse . Nava a fost construită la Germania-Werft din Kiel în 1921, iar scopul său a fost de a transporta mărfuri. A aparţinut societăţii de navigaţie „F.A. Vinnen” din Bremen, iar numele său a fost Magdalene Vinnen. Compania Nordeutschen Lloyd din Bremen a i-a schimbat numele în „Kommodore Johnson” şi a transformat-o în navă-şcoală. A fost pusă sub pavilion sovietic în 1946, primind numele pe care îl poartă şi astăzi.

Sedov 4

Sedov

SEDOV Detaliu

Sedov

Sedov 5

Sedov

Sedov 3

Sedov

Nava Mir (Мир=pace) vine din St.  Petersburg, Rusia şi a fost construită în 1987 la Lenin Shipyard, în Gdansk, Polonia.  Este a doua cea mai mare navă pe care a proiectat-o Zygmunt Choren. Cântăreşte 2,385 tone, are o lungime de 109,2 m, este propulsată de două motoare diesel care însumează 1,140 cai putere şi funcţionează ca navă-şcoală.

Mir

Mir

Nadezhda (Speranţă Bună) a fost construită în anul 1991 şi este nava-şcoală a Academiei Navale Amiral Nevelsky din Vladivostok, în extremul orient al Rusiei. Are trei catarge şi trei punţi cu stâlpi de oţel, iar velatura sa este în totalitate de tip fregată.

Nadezhda (3)

Nadezhda@Portul Constanţa

Nadezhda (2)

Nadezhda

Nadezhda (1)

Nadezhda

Nava Johanna Lucretia, construită în anul 1945 în Ghent, Belgia, are o lungime de 27.68 m. Cu toate că a fost proiectată pentru pescuit, nu a fost folosită niciodată în acest scop. Din 1992 este folosită pentru antrenamentul cadeţilor din Marea Britanie.

Johanna Lucretia

Johanna Lucretia

Johanna Lucretia3

Johanna Lucretia

Johanna Lucretia2

Johanna Lucretia

Yachtul Running on Waves a fost construit în 2011, are o lunginme de 64 m şi vine din Limassol, Cipru.

Running on Waves

Running on Waves

 

–  Adina Călin  –