Aviaţie Marină

Tailanda: Nou contract pentru echipamente de comanda si control

HTMS Chakri Naruebet, pe vremea cand inca mai avea avioane

HTMS Chakri Naruebet, nava amiral a Flotei Tailandeze, va fi supusa unui proces de modernizare, in urma caruia va invata sa “vorbeasca” cu orataniile zburatoare ale Tailandei. Nava face parte din clasa Principe de Asturias, si va primi, printre altele, un nou sistem de comanda si control. Furnizori ai sistemului vor fi suedezii de la SAAB iar valoarea contractului este de 180 milioane ce coroane suedeze (cam 27 milioane de euro).

HTMS Chakri Naruebet va beneficia de instalarea unui sistem de comanda si control de ultima generatie, tipul 9LV Mk4. De asemenea Saab va furniza si echipamente data-link, care vor asigura schimbul de date intre portavionul tailandez si avioanele JAS-39 Gripen C/D si SAAB 340 AEW (echipate cu radare Erieye), ale RTAF. Contractul de modernizare prevede si instalarea unui radar de supravehere Sea Giraffe AMB.

“Saab will further strengthen its position as supplier to the Royal Thai Navy through the upgrade of the command and control system on the Navy’s flagship. Saab is now on the Navy’s three major vessels and with links to the Royal Thai Air Force’s Gripen and Erieye, capabilities and resources can used more efficiently,” a declarat Gunilla Fransson, managerul zonal al Saab Security and Defence Solutions.

Gripen si Erieye tailandeze (foto Saab)

Diviziunile implicate in programul de modernizare sunt Saab Security and Defence Solutions – pentru sistemul de comanda si control, respectiv Saab Electronic Defence Systems – pentru radarul Sea Giraffe AMB si echipamentele data-link; lucrarile vor incepe anul acesta si vor fi finalizate in 2015.

Sursa FOTO:
Alex C. Witte, US NAvy

Sursa:
Poder Naval

6 Comments

  • Eu tot nu m-am lamurit la ce or folosi taillandezii nava asta daca avioane nu mai cara, e portelicopter?

  • s-au te pomenesti ca o sa vedem primul Gripen ambarcat?! La dimensiunile acestei nave este destul de greu daca nu imposibil.

    • in princiupiu, e un iaht supradimensionat 😀
      ultima oara a folosit-o in misiuni “disaster-relief” dupa tsunami-ul din 2004 si inundatiile din 2010; important e ca ei (tailandezii adica) au portavion 😉

  • Cred ca acest potavion nu si-a avut din start rostul in Tailanda dar nah..de ce sa nu te lauzi ca ai un portavion in marina. Rolul combativ este foarte scazut, poate doar daca il echipeaza cu elicoptere de atac pe langa cele multifunctionale aceasta nava va avea un anumit rol in marina de lupta a Thailandei.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: