Tancuri T-64BV si Leclerc in poligonul Grafenwoehr

Saptamana trecuta un pluton de 3 tancuri T-64BV apartinand Brigazii 14 Mecanizata a Armatei Ucrainei au ajuns in Germania, la poligonul Grafenwoehr.

Plutonul de T-64BV participa in perioada 7-12 Mai la competitia Strong Europe Tank Challenge 2017, alaturi de alte blindate din tari membre NATO: Leopard 2A6 (Germania), Leopard 2A5 (Polonia), Leopard 2A4 (Austria), Leclerc (Franta) si M1A2 Abrams (Statele Unite).

Potrivit unui comunicat al Ministerului Apararii, Brigada 14 Mecanizata a castigat anul trecut competitia nationala de tancuri, organizata in Ucraina.

Inainte de disclocarea in Germania, tancurile T-64BV au fost trecute printr-un proces de modernizare la uzina din Harkov. Astfel, un lot de T-64 BV au fost modificate, primind sisteme de termoviziune, de navigatie si comunicatii.

Companiile Trimen-Ukraina si UaRpa, ca parte a Ukroboronprom, au furnizat sistemele de termoviziune pentru cei trei membri ai echipajului (comandant, tragator si conductor). Integrarea acestora nu presupune reproiectarea carcasei si a turelei tancului, racordarea la sistemul electric fiind facila, putand functiona in orice conditii, chiar si in situatii in care potentiala tinta utilizeaza contramasurti IR. Sistemele de termoviziune ale comandantului si tunarului sunt integrate in sistemul de conducere a focului si asigura descoperirea, angajarea si distrugerea tintelor la distante de 1.5 km.

Sistemul de navigatie, produs de Orizont-Navigatsia, de asemenea parte a Ukroboronprom, are la baza un receptor GPS, permite furnizarea informatiilor digitale despre pozitia vehiculului catre esaloanele superioare incepand de la nivel pluton. Informatiile secretizate sunt transmise prin intermediul unei noi statii radio Lybid-2K, rezistenta la bruiaj,  produsa de Dolia&C0. Sistemul de comunicatii are o bataie de 70km.

Marius Constantin