Swordfish, avionul de patrulare maritimă (APM) al Saab, aduce un nou nivel de încredere operaţională pe piaţa globală a APM. Combinaţia de succes între aeronava de cursă ultra-lungă Global 6000 a Bombardier, procesorul acustic al General Dynamics Mission Systems-Canada şi pedigreul Saab în soluţii totale de supraveghere aeriană, inaugurează o nouă eră în puterea aeriană maritimă.

Swordfish MPA Saab

Swordfish MPA Saab

Avionul de patrulare maritimă Swordfish al Saab este un sistem strategic, multirol ISR, care redefineşte puterea aeriană în domeniul maritim. Nicio altă aeronavă APM de pe piaţă nu livrează un asmenea nivel de performanţă în misiuni, într-un pachet atât de adaptabil şi de sustenabil. Cu o încărcătură de până la şase torpile, rachete anti-navă, peste 200 de balize cu sonar pentru detectarea submarinelor, cel mai modern echipament complet de senzori şi o anduranţă în misiune de aproape 13 ore – Swordfish reprezintă o clasă în sine.

Saab are un portofoliu unic, care acoperă fiecare element al ecuaţiei maritime; de la sumbarinele AIP silenţioase şi navele de război ce nu pot fi detectate, la armament, senzori, război electronic şi comunicaţii. Graţie acestui corp uriaş de experienţă, Saab se plasează cel mai bine pentru a construi, livra, sprijini şi susţine o aeronavă APM modernă, relevantă şi extrem de capabilă.

„Saab înţelege fiecare misiune pe care aeronavele APM moderne o vor avea de îndeplinit, şi ştim cum să livrăm succesul. De aceea, am ales cu grijă avionul Bombardier Global 6000 pentru soluţiile noastre de supraveghere aeriană. El echilibrează perfect performanţele operaţionale cu costurile, şi este poziţionat ideal pentru operaţiunile dificile, multi-nivel ale APM. Deşi un APM trebuie să fie capabil să execute multe misiuni diferite, războiul aerian anti-submarin rămâne competenţa de bază a oricărei aeronave APM credibile. Moştenirea General Dynamics Mission Systems-Canada ca prim furnizor de procesoare acustice pentru aeronave înseamnă că Swordfish poate să localizeze, să urmărească şi să clasifice toate tipurile de sumbarin.”

Declară Lars Tossman, responsabil cu Supravegherea Aeriană, Saab.

Practica demonstrează că platformele mari, costisitoare, de tip avion de mari dimensiuni nu mai sunt necesare pentru îndeplinirea rolului de APM şi ISR (Intelligence, Surveillance and Reconnaissance)  maritim. Noua tehnologie înseamnă că dimensiunea, greutatea şi cerinţele de putere s-au redus pe toata gama de sisteme-cheie de misiune. Aceasta, împreună cu o putere mai mare de procesare a computerelor, înseamnă că este nevoie de un spaţiu mai mic şi de mai puţini operatori. Aceasta este soluţia inteligentă pentru aeronava APM a viitorului, iar aeronava Bombardier Global 6000 oferă platforma perfectă. Sistemul Saab GlobalEye multirol AEW&C foloseste de asemenea avionul Global 6000 şi are aceeaşi bază de inginerie ca şi Swordfish.

„Iniţiativa Swordfish şi avionul Global 6000 sunt o pereche perfectă.”

Spune Stéphane Leroy, Vice Preşedinte pentru Avioane Specializate la Bombardier.

Aeronava APM Swordfish a Saab face parte din familia comună a sistemelor aeriene avansate, avionul multirol GlobalEye AEW & C. Bazandu-se pe un program comun de inginerie, care este testat, dovedit şi care merge în grafic, atât Swordfish cât şi GlobalEye beneficiază de numeroasele decenii de succes ale Saab ca furnizor de siseteme de mari dimensiuni, complexe pentru apărarea şi secutitatea naţională. Un proces complex de definire, dezvoltare şi verificare oferă acum o soluţie inteligentă, orientată spre viitor, pentru puterea aeriană maritimă.

Dat fiind că numărul de submarine în serviciu continuă să crească, şi pe măsură ce apar ameninţări tot mai complexe în domeniul maritim şi litoral, este nevoie urgentă de a furniza soluţii multi-misiune, care să servească drept multiplicatori de forţă şi active multi-serviciu. Acest amestec de adaptabilitate şi versatilitate este în miezul programului Swordfish. Lucrând îndeaproape cu principalii noştri furnizori şi împărtăşinf experienţa şi noile idei, Swordfish este gata să apere mările pentru deceniile viitoare.

Sursa: Saab

Iulian Iamandi