Aviaţie

Super cautatorul de caldura

AAM A-Darter

Pe burta, ori pe sub mânecile avioanelor chinezeşti J-11B a fost zărită de curând o rachetă… Cică ar fi PL-10, aia de seamănă foarte tare cu A-Darterul sud africanilor.

Pe dimensiunile ei aproape reale, PL-10 are trei metri şi optzeci şi nouă de kilograme. Îi place foarte tare căldura şi-i foarte manevrabilă şi chiar rezistentă la contramăsuri.

Acuma… A-Darter încă nu-in serviciu. A-Darter a fost proiectată să semene la nişte treburi cu AIM-9X. A-Darter este o coproducţie cu Brazilia. A-Darter… face şi cartofi prăjiţi!

Nici PL-10 nu e în serviciu. Sau.., este? Aici e buba cu China. 🙂 Dracu ştie?! Daaar, se vorbeşte despre ea de vreo trei ani încoace.

So? În opinia mea, este, dar nu este. Adică, pe modelul chinezesc: s-au grăbit să o introducă în dotare, la scară mică, dar nu funcţionează bine şi încă o mai iau la pilă din când în când.

Conform tradiţiei bineştiute, J-11 este o clonă a avionului rusesc Suhoi Su-27. 🙂

Deja, J-11A sunt înlocuite de varianta B, ceea ce demonstrează că la A-uri testul cu pisica nu s-a executat pe bune.

Cel puţin două escadrile de J-11B sunt acum operaţionale în PLAAF (People’s Liberation Army Air Force). Primul J-11 a intrat în serviciu în 1998, dar producţia a fost lentă. Varianta B, faţă de cele precedente, dispune de un radar AESA şi este proiectat pentru misiuni de atac la sol, dar şi de luptă aeriană.

Marina Chinei este în curs de dotare cu varianta navalizată a lui J-11B, J-11BH.

În total, sunt vreo două sute de avioane J-11 în servicium dintre care patruzeci de procente sunt din varianta B.

Sursa: Strategypage

 

 

8 Comments

  • Asta ca asta,dar chinezii mai au o rachetă în dezvoltare,PL-13 îi spune și a apărut pe site-ul nuștiu cărei universități care ar lucra la rachetă,mă rog ei acolo pe internetul ăla al lor vorbesc că ar avea o rază de acțiune de 160 Km,un NEZ similar cu al MBDA Meteor(cea mai bună rachetă în acest moment la capitolul ăsta),o să aibă un motor ramjet(altfel nu ar putea pretinde performanțe similare cu Meteor),mă rog ideea este că o să rupă tot atunci cand o să apară,că doar nu îi doare gura,aa,mai seamănă cu R-Darter și R-73,viol cu .. :)))

    • Stai că mai vor și mai tare decât astea două la un loc :)))),or cumpără niște K-100 Novator sau se apucă ei să copieze,pardon,creeze o racheta aer-aer cu raza de 300-400 Km,cel mai probabil pentru a echipa J-20,care astfel ar trebuii să devină ceva între MiG-31 și un bombardier regional.

  • am vazut aseara la stiri ca Iranul s-a incaierat verbal cu UK… carora vor sa le evacueze ambasada din Teheran, din nu stiu ce motive.
    China…zice ca va lua apararea Iranului, “chiar cu riscul unui razboi mondial nuclear”

    Mie mi se pare cam uluitor ritmul si nivelul tehnologic in care se inarmeaza astia. Pe de alta parte, la economia lor , era de asteptat… si ce stim noi, “occidentalii” (de fapt, slugile lor, daca ne referim strict la RO) e doar varful aisbergului.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: