AAM A-Darter

Pe burta, ori pe sub mânecile avioanelor chinezeşti J-11B a fost zărită de curând o rachetă… Cică ar fi PL-10, aia de seamănă foarte tare cu A-Darterul sud africanilor.

Pe dimensiunile ei aproape reale, PL-10 are trei metri şi optzeci şi nouă de kilograme. Îi place foarte tare căldura şi-i foarte manevrabilă şi chiar rezistentă la contramăsuri.

Acuma… A-Darter încă nu-in serviciu. A-Darter a fost proiectată să semene la nişte treburi cu AIM-9X. A-Darter este o coproducţie cu Brazilia. A-Darter… face şi cartofi prăjiţi!

Nici PL-10 nu e în serviciu. Sau.., este? Aici e buba cu China. 🙂 Dracu ştie?! Daaar, se vorbeşte despre ea de vreo trei ani încoace.

So? În opinia mea, este, dar nu este. Adică, pe modelul chinezesc: s-au grăbit să o introducă în dotare, la scară mică, dar nu funcţionează bine şi încă o mai iau la pilă din când în când.

Conform tradiţiei bineştiute, J-11 este o clonă a avionului rusesc Suhoi Su-27. 🙂

Deja, J-11A sunt înlocuite de varianta B, ceea ce demonstrează că la A-uri testul cu pisica nu s-a executat pe bune.

Cel puţin două escadrile de J-11B sunt acum operaţionale în PLAAF (People’s Liberation Army Air Force). Primul J-11 a intrat în serviciu în 1998, dar producţia a fost lentă. Varianta B, faţă de cele precedente, dispune de un radar AESA şi este proiectat pentru misiuni de atac la sol, dar şi de luptă aeriană.

Marina Chinei este în curs de dotare cu varianta navalizată a lui J-11B, J-11BH.

În total, sunt vreo două sute de avioane J-11 în servicium dintre care patruzeci de procente sunt din varianta B.

Sursa: Strategypage