Compania sud-coreeană Hyundai Rotem Co. ar putea vinde 76 tancuri K2 Black Panther către Oman în cadrul unui contract în valoare de 884,6 milioane de dolari SUA. Versiunea pentru deșert a tancului K2 Black Panther a fost prezentată de Hyundai Rotem la Defense Exhibition DX Korea în luna Septembrie a acestui an.

K2 Black Panther Desert

K2 Black Panther Desert

Conform surselor din industrie, în luna Iulie Hyundai Rotem a efectuat teste cu o variantă modificată pentru deșert a tancului K2 Black Panther în Oman. Versiunea modificată pentru deșert este vopsită în culori de deșert și echipată cu o copertină deasupra turelei. Tancul este echipat de asemenea și cu un sistem nou de aer condiționat cu un ventilator montat în partea din dreapta a turelei.

Compania sud-coreeană a dezvoltat versiunea de deșert a lui K2 în câteva luni pentru a adapta tancul la condițiile de climă și praf, concentrându-se în principal pe sistemul de răcire al motorului.

Omanul a lansat o competiție pentru achiziționarea a 76 de tancuri principale de luptă, iar furnizorul va fi selectat în al doilea trimestru din anul 2019. În prezent, Omanul dispune de tancuri britanice Challenger 2 și americane M60A1/M60A3.

K2 Black Panther este o generație nouă de tanc principal de luptă (MBT) proiectat, dezvoltat și fabricat în Coreea de Sud de către compania Hyundai Rotem. K2 a fost prezentat în premieră pentru public în cadrul Defense Exhibition ADEX care a avut loc pe Aeroportul Seoul în luna Octombrie a anului 2009.

Armamentul principal al tancului K2 Black Panther este constituit dintr-un tun Rheinmetall de 120 mm/L55 lis fabricat sub licență în Coreea de Sud. Tunul este echipat cu un sistem automat de încărcare ce îi permite aprovizionarea cu proiectile chiar și atunci când blindatul se deplasează în teren denivelat.

Blindajul tancului Black Panther este de tip compozit, acesta fiind suplimentat cu un sistem de protecție activă tip ERA (Explosive Reactive Armor).

Echipajul este compus din trei membri: conductor, comandant și tunar.

K2 poate atinge o viteză maximă de 70 de kilometri pe oră pe drum, putând menține viteza de 48 de kilometri pe oră în deren dificil. Blindatul poate accelera de la 0 la 32 de kilometri pe oră în 7 secunde.

Tancul K2 Black Panther este echipat cu un sistem avansat de control al tragerii (FCS) conectat la un radar în bandă milimetrică amplasat pe arcul frontal al turelei, împreună cu un sistem de telemetrie cu laser. Sistemul este capabil să descopere și să urmărească ținte specifice până la o distanță de 9,8 kilometri utilizând aparatura optică termală.

Iulian Iamandi