Păi da, că deși a fost abandonat… iaca un Suhoi Su-57 a fost pozat zilele trecute în zbor. Prototipul Su-57 cu numărul 55 a fost fotografiat cu un container de țintire tip 101KS-N acroșat.
Avionul prototip Su-57 cu numărul 55 a zburat cu ocazia aniversării a 65 de ani împliniți de către fabrica de avioane Lukhovitsky.
Doar nu credeați că le-au dat la tocat…
Iulian Iamandi
1 / 102Avanpremiera Black Sea Defence and Aerospace 2024Fortele pentru Operatii Speciale, parada militara de 1 Decembrie 2023Noi atacuri cu drone ale Rusiei în proximitatea graniței românești1 / 102
Posibil sa aiba soarta lui Mikoyan Project 1.44
maskirovka – nimic mai mult, nu e mort programul doar in ceata din cauza lipsei de tehnologii care sa fie usor de pus in productia de serie.
Motoarele sunt problema cunoscuta dar mai sunt si altele inclusiv – air duct-urile care nu sunt chiar in “S” si din care cauza SU 57 are nevoie de radar blockers la fel ca si F/ 18 E/F
Cred ca si cu avionica, rusii sunt in urma occidentalilor.
Nici mie nu-mi vine a crede ca rusii au abandonat proiectul. Este prea important pentru viitorul VVS ca sa renunte la el.
Eu nu cred că l-au abandonat, este doar o problemă de timp până vom constata că au performant şi mai mult privind acest program, care priveşte prototipul Su-57. Ruşii sunt printre cei mai buni dacă nu cei mai buni în diversiuni.Şi aceasta trebuie să trezească cel puţin vigilenta romanilor.
https://www.youtube.com/watch?v=BTHKp8lSjgU
Russia: 6th-gen fighter jet MiG-41 ‘not a mythical project’ confirms boss
mai multe detalii in descrierea clipului 🙂
AFP ştiam de MIG-41, dar m-am referit mereu la Suhoi 57 pentru că toată lumea era si este cu obiectivul focalizat pe programul SU-57. Bravo, ai spirit de observaţie şi încă o observaţia pertinentă. Nimeni nu trebuie,, să se culce pe o ureche “. Ruşii sunt mai mult decât periculoşi pentru noi romanii. Dac ar putea ne-ar desfiinţa în 24 de ore. Cu siguranţă nu vor reuşi şi am argumente.
da? pe ce te bazezi?
Cum pe ce se bazeaza??? Daca NATO nu e destul noi avem armata cu cei mai multi generali (cca 400 la numar). Sa iti faci o idee USA are doar 41 https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_active_duty_United_States_four-star_officers
Armata romana oricand pote sa ii depaseasca intelectual pe rusi sau pe oricare alttii inclusiv US. Lipsa de echipament este compensata printr-o judicioasa si eficienta folosire astfel armata romana este mult mai puternica decat pare. Noi am investit in capitalul uman.
Armata US arata ca o piramida: la baza o gramada de racani needucati si pe masura ce cresti in ierarhie tot mai putini ofiteri culminand cu ce 41 de generali.
Armata Romana arata ca un corp de femeie: la baza racani, mijlocul este subtire format din ofiteri inferiori, iar partea superioara se largeste enorm fiind format din corpul ofiterilor superiori. Noi in caz de conflict putem aloca 1-3 ofiteri superiori inclusiv la nivel de pluton poate chiar generali. Va dati seama ce capacitate combativa are un pluton romanesc comandat de 1 general si 4 coloneli contra unuia sa zicem american comandat de 1 locotenent ajutat de 1 sergent.
Dovada: lauda obtinuta de la US pentru prestatia in Afganistan, unde romanii au suferit pierderi minimale iar US pierderi masive.
Ba mai mult: la noi copii de generali ajung si ei ofiteri superiori astfel traditia nu se pierde. Deja acesta vine in viata militara cu un bagaj de cunostiinte solide din familie si astfel de tanar poate ocupa functii superioare. Comparativ in US functia de general nu garanteaza ca si copii tai ajung generali cunostiintele se pierd. De aceea trebuie reluat tot procesul de invatare si ajung generali doar cand sunt batrani.
lasa-ma ma cu burtosii tai… daca avem de zece ori mai multi “generali” decit americanii inseamna ca e o mare problema.
pina nu scapam de burtosii tai cheliosi prin Marele Stat Major nu vom face nimic, vom fi tot timpu-n fundu gol, ca acum, n-avem UN amarit de avion militar sa zboare deasupra patriei, unu… realizezi ce e de capu nostru de fapt ?
scuze Omnius, abia ulterior am sesizat ironia 🙂
da, asa e, e un clan, un clan de paduchi imbuibati, ei si plozii lor, toti generali.
The total number of active duty general officers is capped at 231 for the Army, 62 for the Marine Corps, 198 for the Air Force, and 162 for the Navy.[1] No more than about 25% of a service’s active duty general or flag officers may have more than two stars
si cum vor proceda???? desant aeropurtat,desant maritim peste 400km de MN,sau traverseaza toata ukraina”prietena”+ moldova neutra si ne ataca terestru?si cu ocazia asta dau motiv nato sa ii faca tandari.si ptr. ce? sa desfiinteze Romania!!!
Pai noi ce dracu am căutat mai în 44 până la stalingrad????? Aaăaaa??? Ce dracu sa ne tina la suflet.???? Și apropo,,Războiul Ruso-Turc din 1877–1878 și-a avut originea într-o răspândire a naționalismului în Peninsula Balcanică și în dorința Rusiei de a recupera pierderile teritoriale suferite în Războiul Crimeei,,. Deci Ucraina și Crimeea sunt că apa și petrolul.
Sa zicem doar ca Vestul a tras concluzii pripite. Rusii n-au zis/scris pe nicaieri ca ar renunta la Su-57… Tot ce au declarat e ca… nu dau drumul productiei de serie mare… inca.
Călător astral sunt dator cu câteva clarificări şi în sumar iată argumentele.
Ruşii au avut, au şi vor avea pe agenda invadarea României, stăpânirea şi dezintegrarea României, Transilvania dată Ungurilor, Dobrogea dată Bulgariei inclusiv gurile dunării, Banatul dat Sârbilor, Moldova unită cu cea de peste Prag şi formată o Moldova mare unită, stăpânită de Rusia şi Tara Românească doar atât să fie a românilor
Eu nu spun o noutate dar este bine de precizat.
În primul rând pentru o vreme scurtă şi este vorba de câţiva ani 10-15 ani ruşii nu au pe agenda invadarea şi dezintegrarea României pentru că;
1. Asociatul nostru strategic este America care nu va accepta pentru o vreme aşa ceva deoarece interesele americanilor în zonă sunt majore iar România este unică ţară din Estul Europei pro America cu mai mult de jumătate din populaţie. Când interesele Americanilor nu vor mai fi majore sau cand se vor face schimburi de interese între marile puteri noi vom fi o victimă sigură în ghiarele Ursului.
2 Deja în proporţie de 60% sunt stăpânii industriei energetice a României şi aici precizez – Lukoil, Gazprom, OMV, cu toate structurile şi infrasctuturile lor.
3. Industria metalurgică ne-au distrus-o şi ce a mai rămas în proportie de 50% este a lor.
Şi aici precizez- Slatina, Tragoviste, Reşita,
4. Încă de la inceoutul sec. al XX lea ruşii au început să penetreze structurile politice, militare, economice, financiare, legislative, administratice şi nu numai din România ajungând ca astăzi să fie resimţită prezenta rusească în mai toate domeniile din România, acum nu îl mai chiama Vlasov, sau Stanislav ci se numesc Popescu, Ionescu şi nu numai, conserve care sunt deja activate şi încă o parte care sunt pregătite să fie activate în curând şi ce vă spun eu acum nu este o noutate dar este un adevăr incontestabil şi nu numai ruşii sunt omniprezenţi, dar şi evrei şi ungurii. Să nu crezi că eu am luat din buzunar aceste informaţii care sunt cunoscute doar la suprafaţă de masele largi din România dar în profunzime numai de puţine personae la adevarata lor dimensiune. Şi precizările chiar nu sunt cu caracter conspirativ.
5. Toate structurile străine intereselor romanilor, care sunt prezente în toată activitatea existenţială a Romanei fac tot posibilul pentru a intarzia;
a. Înarmarea la timp a României şi înarmarea cu tehnologie de vârf. (există argumente)
b. Slăbirea cât mai mult posibil a educaţie şi culturii din Roamnia (există argumente)
c. Compromiterea sistemului sanitar. (există argumente)
d. Depopularea României cu cei mai capabili cetăţeni. (există argumente)
e.Compromiterea Romanilor în toată lumea cu prioritate un EU şi USA (există argumente)
f. Menţinerea Romanei la nivel de piaţă de desfacere şi pepiniera de inteligente (există argumente)
g. Preluarea prin orice mijloace a bogăţiilor Românie care sunt foarte mari, unele necunoscute în present.
h. Menţinerea în politică şi adminisratia românească a perosanelor incapabile, neprofesioniste, compromise, corupte (există argument).
i. Insigarea romanilor împotriva romanilor pentru distrugerea unităţii
O naţiune că România care parcă este paralizată nu reprezintă pericol pentru interesele străine privind România.
Când România nu va mai avea bogaţii şi este estimat că se va întâmpla în max 25-30 de ani, interesle pentru România vor înceta şi spuneam mai sus că va fi o victimă sigură şi ruşii vor profita, aceasta dacă romanii nu se vor trezi la timp şi încă nu este prea târziu. Eu cred ca Romania va renaste . Dumnezeu sa binecuvanteze Romania si pe romani oriunde s-ar afla.
Admini, va rog (rugam) sa-i puneti astuia ceva in bot. Sa fim seriosi, ce rahat e asta? Psihologie inversa…varianta Very Fucking Low IQ? Fiecare isi are dreptul la libera exprimare dar specimenul in cauza… ma (foarte posibil, ne) cam face sa nu mai dau/dam geana pe aici. E un atac premeditat…si o stim cu totii.
Ma tot chinui, fara succes, sa-mi dau sema cum s-a ajuns de la o discutie despre Su-57/T-50/PAK-FA la invadarea Romaniei de catre…
Haideti inaoi pe subiectul din titlu!
Pai hai Mariuse sau Iuliane la un pic de curatenie pe site. Si apropo – nu ar fi bine sa limitam numarul de caractere din commenturi (1500 de caractere e chiar destul)? Nu ca i-as citi alaia aberatiile dar pe telefon trebuie sa scrollez o gramada…
Armata rusă va fi dotată cu ŞU 57 cel puţin cu o escadrilă în următorii 2 ani aşa spun experţii ruşi .
Pawlyk inceraca să fii un om echilibrat, înainte de a ajuge la un nivel de iesterie inacceptabil, dacă poţi şi ai argumente încearcă să le prezinţi pentru a demonta argumentele mele în mod decent şi civilizat, nu încerca cu diversiuni că nu funcţionează pentru că precizările, argumentele sunt obiective, fara echivoc şi nu sunt numai ale mele. Nu le-am scos eu din joben, ele există, ţara aceasta trece prin zile negre.
– milioane de oameni au plecat în bejenie în ţări străine,
– de mii de familii trăiesc sub limita sărăciei,
– de mii de analfabeţi exista fără ca cineva să fie interesat în mod pragamatic să rezolve acest flagel,
– bogariile ţării sunt deja vândute pe mai nimic în marea lor majoritate,
– cei care trebuie să vegheze la binele ţării sunt complici în mare număr cu impostorii, infractorii şi trădătorii.
– mafia cu epoleţi din armata romană a adus un greu prejudiciu ţării.
– se emit legi în favoarea infractorilor,
– este lăsată o zi de la Dumnezeu fără ca justiţia să nu fie atacată,
– istoria noastră este falsificată în cel mai abject mod
Sunt doar o parte din aspecte. Toate acestea exita. Tu pe ce lume trăieşti Pawlyk ? În ce ape te scalzi ? În ce univers paralel exişti ?
Menţiuni mentionate nu sunt cu carater peiorativ, ci izvorăsc şi există în milioane de inimi ce bat româneşte. Îţi recomad să deschizi ochii şi dacă ai un dram de patriotism, de draptate şi de competenţă în sufletul tău încearcă să faci ceva pozitiv şi va fi benefic pentru sufletul tău si nu numai , încearcă şi vei fi mai echilibrat în toate.Cu siguranţă că şi cele metionate mai sus fac parte şi din existenţa prezenta şi viitoare a neamului nostru. Avem şi noi nevoie de F 35, de tancuri moderne, de fregate, corvete, submarine şi de ce nu portavioane, de armament medern pentru infanteria romana, de logistică modernă pentru tansport militar, de ostaşi mai mulţi şi mai bine instruiţi de o armată puternică şi comnadanti mai buni care să facă faţă provocărilor complexe ale acestor vremuri, dar mai întâi este necesară extirparea, buboiului”. Din cauza infecţiei generalizate România nu va fi o naţie sănătoasă şi puternică Este bine şi frumos că facem analize şi discutăm pe acest portal, dar vă invit să trecem de această barieră. Să ne unim şi să ne facem simţită prezenţa opiniilor sănătoase, patriotice oriunde avem această posibilitate. De ce este atât de greu ca o parte dintre noi să avem un comportament decent, sănătos, echilibrat ? În loc de invective să prezentăm argumente obiective, procedând aşa acest portal va avea un nume mai bun şi o carte de vizită excepţională. Eu cred că România va renaşte. Dumnezeu să binecuvânteze România şi pe romani oriunde s-ar afla.
Nu mi te mai adresa. Marș!
ai dreptate olari aurel, analiza ta e limpede si sincer iti dau dreptate cu mentiunea ca daca ne bombardeaza vom reactiona si noi cum vom putea, ai vazut pisicuta aia jigarita, moarta de foame si speriata de moarte ? asa vom fi si noi, atita ii vom zgiria pe rusnaci cu gherutele noastre, atita ii vom musca cu dintisorii aia care ne-au mai ramas, si atita ne vom zbate si vom miorlai pina ne vor lasa in plata Domnului si se vor carabani pe la casele lor…
Io unu sint convins ca noi romanii avem atomica si de va fi pe viata si pe moarte murim de git cu ei si de va dispare Bucurestiul va dispare si Moscova imediat dupaia.
Da apreciez opinia ta, călător astral eşti un tip cerebral şi mai am sentimentul că eşti şi un bun patriot. Sigur că disperarea ne va determina să luptăm şi la baioneta, să ne luăm de gât cu oricine ar fi, strămoşii noştri au luptată şi cu mâinile goale, au aruncat peste ei cu pietre şi au învins.De ce nu am face şi noi aşa (mă refer la spiritul patriotic) ? Dar ce faci doar cu baioneta, doar cu mainile goale împotriva rachetelor şi avioaneor Su 57 sau MIG 41 şi totuşi cu Dumnezeu chiar de va fi greu vom învinge.Şi eu mai cred cred că Dumnezeu nu va lăsa ţara aceasta de izbelişte, mai mult ştiu şi cred cu toată tăria că în această ţară mai sunt şi oameni cu coloana vertebrală şi buni patrioţi în toate instituţiile statului şi mai ales în popor şi cât timp avem americanii de partea noastră încă mai putem spera la mai mult. Numai că asocierea cu americanii nu este gratis, costa şi preţul nu este mic, poate vom şi discuta pe această temă, dar cu toate acestea trebuie să ne permitem această asociere prin care avem intrare la tehnologii militare de vârf în mai toate domeniile strategice plus că sunt lângă noi gata de luptă. Îmi exprim durerea sufletească, deoarece avem afară şi lucrează pentru străini specialişti de mare clasă care au lucrat la programul, războiul stelelor “pentru americani şi la CERNI lucrează sute de ingineri şi oameni de ştiinţă romani. Româna este a doua limbă vorbită în birourile Microsoft din toată lumea, a declarat, Bruce Andrews, adjunctul Secretarului pentru Comerţ din cadrul Departamentului Comerţului din SUA,. În programe de ştiinţă şi tehnica din EU şi USA îşi desfăşoară activitatea mulţi romani. De ce nu ar lucra pentru România şi interesele naţiunii noastre ? Ce avioane ar putea construi comparabile cu Şu 57 cu F 35 în România, ce maşini şi ce rachete şi arme şi ce logistica militară şi comercială ar putea produce şi exporta romanii. Este mare păcat…
Olari aurel – acum nu ar putea produce nimic! Scuza-ma ca iti spun asa dur dar nu suntem capabili sa industrializam nimic la nivel high level fara un aport din vest. Nu ai baza industriala pentur industria de aparare si nici macar legislatia pusa la punct ca sa poti de maine produce ceva.
Uita-te la noi inclusiv scutirea aia de impozit in cercetare cati beneficiaza de ea, inca suntem tributari economiei comuniste unde ‘fraierul” de la proiectare era considerat tocator de bani si neproductiv.
Mihai nu fi rău că, pasărea pe limba ei piere” şi, cine sapa groapa altuia cade el în ea ” Nu îţi doresc şi îţi spun sincer. Tot atât de sincer şi fără răutate îţi spun că trebuie să-ţi schimbi percepţia şi analiza, nu eşti un tip prost. De ce te afunzi în mocirla şi crede-mă nu te recomanda este greu de precizat. Hai să discutăm despre problemele majore, complicate, complexe cu caracter militar şi nu numai cu care se confruntă naţiunea noastră şi pe cât posibil să ne sincronizăm şi cu temele abordate de administratori portalului.
Marius-Eugen Fenchea este pertinentă observaţia ta, apreciez decenta modul civilizat, responsabil de abordare. Aşa dintr-o dată nu este posibil, toate se construiesc cu cap, în timp şi la timp. Eu m-am referit la faptul că România chiar are un potenţial uman imens,pregătit la cele mai înalte standarde dar lucrează pentru străini şi nu au alternativă pentru ţara lor, cu asemenea potenţial uman puţine tari şi naţiuni se pot mândri. Acest aspect este primordial, factorul uman capabil competent, specializat celelalte ţin de voinţă, de inteligentă şi capacitatea de a cristaliza în viaţa multele probleme ce tipă să fie rezolvate. Specialiştii au nevoie de mulţi ani chiar decenii pentru a ajunge la maturitate să producă eficient, fiabil pe când celelalte ţin de bani de voinţă şi de planuri chibzuite. Întrebare, există oare soluţii pentru ca acest deziderat să fie implementat în ţara noastră în timp util ? Care este opinia ta ? Care este primul pas şi următorii în mod concret pe care naţiunea noastră trebuie să-i facă pentru a lăsa în spate visul urât pe care îl trăieşte acum ? Este o mare provocare pentru mine, pentru tine, pentru noi şi naţiunea noastră.
Primul pas pe care ar trebui sa il facem ar fi cristalizarea unei legislatii ca sa iti ramana in tara oamenii care lucreaza in R&D – asta inseamna inclusiv scutirea de impozit sa se faca la fel ca si in IT. Apoi trebuie sa ne debarasam de mentalitatea “sa facem totu’ ” cu sistemul acesta nu prindem tarile evolute din urma nicicum. Apoi punerea la punct a legislatiei ca sa aiba concurenta Romarm-ul sa poata veni cat mai lesne alte joint-venture.
Dupa ce ai creat mediul acesta ca stat tine-te de promisiuni ca sa fii predictibil ca stat, nu mai crea alte legi si alte taxe noi si impozite…..
Apoi autostrada pana la Iasi de undeva din Oradea la Iasi ca sa legi tara de vestul Europei asta se face inclusiv cu imprumuturi externe deoarece va fi generatoare de profit.
Si acum abia ai ajuns la capitolul aeronautica – cred ca trebuie toti sa intelegem ca la Craiova nu se va mai naste cap coada niciun avion, eventual proiectul Super Soim sa prinda contur dar si acela este cu un semn mare de intrebare, M 346 varianta care sa fie capabila de lupta aer sol construita din kit-uri mi se pare mai aproape de ceea ce putem noi acum.
Ca sa produci un avion de lupta pur sange, un elicopter, TBT trebuie intai sa fii capabil de a avea industria pe orizontala care acum nu este prezenta decat in mediul privat, la stat au reusit prin conduceri numite pe criterii politice sa distruga totul si nu vad ca in urmatorii 5 ani sa se schime ceva substantial indiferent cine va veni la putere.
Apoi – in structurile militare introducerea unor evaluari si avansari care sa tina cont de meritele oamenilor respectivi si nu de vechime (in Armata s-a inceput deja) la Jandarmerie este un haos generalizat, orice actiune gen 89 o sa ne prinda la fel de pregatiti si cu probleme crase de lant de comanda.
Nu e prima data cand se vede ca structurile de forta ale statului nu functioneaza cum trebuie, fara aportul lor si fara separarea acestor structuri de politic sigur nu va veni niciun EADS sa Raytheon sa investeasca in Romania in ceva major.
Marius îmi exprim aprecierea pentru paleta diversă de opinii şi de departe mi se par corecte.
Care ar fi opinia ta şi a celorlalţi prezenţi pe acest portal cu privire la opţiunea Saab cu Gripen 39 mai ales variantă E, Suedezii şi-au prezentat opţiunea de aveni să construiască în România cu toată tehnologia cu chituri cu condiţia să cumpărăm până la 100 de aparate, pot fi în prima fază 50 şi mai mult cu posibilitatea de a reinvestii profitul tot în ţară. Construcţia avionului multirol care după opinia specialiştilor se afla printre primele 10 avioane de lupta poate fi o optiune ? . Desigur cu variantă E care încă nu a, gustat” focul luptei este doar prototip finalizat dupa informatiile da la Saab ,urmează probele în diverse condiţii. Specialiştii suedezi şi cei americani spun că poate concura oricând cu F-16 V mai puţin că nu are imensa experienţă în teatrele de operaţii pe care o are F-16. Opinia mea este ca şi cu americanii se poate discuta, negocia, dar nu ştiu cât de mult şi-ar dorii americanii să transfere aceste tehnologii care privesc F-16 mai ales cu variantă, V”în România şi care ar fi costul.
Presupun că suedezii de la Saab ştiu realitatea cruntă din România viz -a-vis de cele precizate de tine.
Daca vei cauta in arhivele Resboiu ai sa vezi ca eu si mai ales Marius Constantin au sustinut Gripen-ul in procesul de selectie al avionului multiol. Eu din considerente tehnice dar si datorita offset-ului promis. Niciodata nu am vazut vreo oferta insa de a se construi Gripen E/F in Romania, din ce stiu oferta era pentru Gripen C/D la fel ca si la Cehia si Ungaria, 24 De avioane noi 1 Miliard de Euro, insa detaliile cele mai senisbile le stie CSAT-ul sau nu.
Oricum intre timp am ales F 16 MLU un avion deloc rau care poate sa ofere destul de multe la capitolul aparare aeriana si politie aeriana.
Decizia de a cumara inca 6 -F 16 MLU este perfect justificabila si necesare din punct de vedere tehnico tactic.
Cu Gripen E/F am cam pierdit trenul, Brazilia are mult mai multe de oferit ca baza industriala, insa in viitor s-ar putea ca tot la acel avion sa ajungem in cazul in care F 16V o sa aiba un pret mare si F 35 o sa ramana la fel de scump de operat si cumparat.
Practic nu cred ca ne prea permitem bimotoare si pe piata exista doar 3 avioane momotor care pot intra in vderea RoAF: F 16, Gripen si FA 50 oarecum un mini F16 care insa poate suplini numarul scazut de avioane multirol pur sange la care ora de zbor costa mai mult.
Pe viitor este interesant de urmarit TX-ul american din care poate sa derive un nou freedom fighter pentru tarile medii si mici.
Nu au abandonat rusii proiectul in sensul ca s-au lasat de el complet, dar nu-l baga in serie ca e prea scump si inca nu are motorul dorit pe el.
Ei sint concentrati la Su 35 si Su 30 la moment, avioane care in numar destul i-si fac treaba pentru necesitatile apararii Rusiei.
Nu am căutat decât foarte puţin în arhivele Resboiu dar îmi voi aloca timp pentru mai multă vizionare şi analiză. Apreciez mult pentru punctul de vedere pertinent ce l-aţi avut şi îl aveţi cu privire la Gripen şi la şansa României de avea propria industrie militară privind fabricarea unui avion de luptă multirol competitiv. Dacă am avea 25% din banii furaţi în fiecare an din România prin diferite căi cu siguranţă că avem şansa fabricării a uni avion menţionat dar şi a fregatelor, corvetelor şi submarinelor atât de necesare pentru România la Marea Neagră. Precizarea ta este corectă privind Gripen 39 C/D dar suedezii nu ar fi făcut rabat nici de la variantă E/F la această oră Brazilienii au deja pe agenda Gripenul E/F, de asemenea şi Elveţienii au pe agenda cumpărarea de Gripen ultima variantă, armata suedeză are pe agenda cumpărarea lui E/F, suedezii au negocieri şi cu India la fel şi Bulgării şi aşa cum ai menţionat, ungurii şi cehii îşi doresc. România după toate calculele corecte au nevoie de cel puţin 100 de avioane de luptă multirol cu dotări de ultima generaţie. Strategia militară ce a fost înainte de 1989 era că armata să aibă în dotare 150 -200 avioane de luptă şi era una corectă, nu sunt străin de această problemă. Surse apropiate suedezilor spun că dacă Romnania cumpăra 100 de aparate Gripen, veneau cu offset-ul lor în Romania tot o dată şi cu implementarea noilor tehnologii de nivel E/F. Personal cred că era oportun pentru armata romană. Dar acum suntem în horă cu F 16 şi aşa este cum ai menţionat este un aparat multirol bun încercat în diverse teatre de operaţii şi cred că este oportun să negociem pentru varianta V chiar dacă este mai scump, nu putem ieşii oricum din această horă dar cred cu toată tăria că putem negocia pentru că F-16 să fie fabricat în România cu precizarea că stabilitatea politică şi legislaţia să fie favorabilă paralel cu aceasta cu curaj şi hotărâre să ridicăm ochii la F-35. Eu cred că este posibil.
Important este că timpul trece, cine se respectă lucrează acum şi produc generaţia a cincea de avioane de luptă şi lucrează la proiecte privind generaţia a şasea, iar noi romanii şi precizez aici că este vorba numai de politruci şi de cei ce administrează banul public că gândesc cu nepermisa şi nejustificată întârziere privind echiparea competitivă a armatei române în timp util, la siguranţa naţională şi protejarea naţiunii noastre. Cu sinceritate îţi precizez că dialogul, connversatiile pe acest portal sunt constructive, benefice când sunt făcute cu decentă în mod civilizat şi cu argumente obiective pro şi contra. Dar cu ce ne putem aduce noi aportul pe acest portal şi prin acest portal pentru că lucrurile care frământa societatea noastră şi armata romană să ajungă pe un făgaş bun? Îmi exprim regretul dacă folosesc prea mult spaţiu cu opinii prea detaliate, dar sper să fiu înţeles. Iar dacă prin comentarii am adus ofensa vreunei persoane rog multe scuze.Şi dacă politică administrativă a acestui portal este pentru a folosi cât mai puţin spaţiu, cu siguranţă mă voi conforma.
olariule pai rusii n-au nici macar 5gen darmite 6….
nu ne trebuie ma noua industrie de aparare, cu banii aia in loc sa ai douaj de grippen de cacao peste cinspe ani poti avea 100 de Feuri 16 second-hand si vreo 200 de Abramsuri de ocazie si te-ai rezolvat, nu-ti trebuie tie gripen avionasu lu peste-prajit, iti trebuie ARME, arme adevarate incercate pe teatrele de operatii. Noi sa facem ce stim noi sa facem, cit mai bine si cit mai mult, dupaia cu banii cash te echipezi de la a la z second-hand. Si vei fi si-n carti pentru F35 si elimini si spagarii si burtosii din msm.
Imi explici cum ai ajuns tu ka concluzia ca poti lua atatea F 16 second hand pe 20 de Gripen, mie al naibi matematica imi da rau de tot cu virgula si perioade….am mai spus-o si repet “avionasu” ala al suedezilor are perfirmante de F 16 si la aer aer are chiar avantaje in anumite momente ale angajarii aeriene.
Hai da 2 exemple unde F 16 este mai bun ca si Gripen C/D si apoi mai vorbim, mai gandeste-te si la costuri operationale ale avioanelor de lupta, si la ce o sa ne permitem sa punem sub aripi….
Raza mai mare si capacitate de incarcare mai mare la F-16. Sunt 2, iti ajung? Iti stiu obsesia cu Gripenul dar la noi sa-ti iei gandul ca o sa-l avem vreodata. Avionul e ok, nu e extraordinar (nici macar in varianta E/F).
Raza de actiune F 16 – 550 km cu 450 kg de bombe…. hi-lo-hi nu este foarte impresionant….
Incarcare mai mare – crezi ca la numarul farmaceutic de avioane o sa le incarcam vreodata cu maximul de bombe si rachete aer-sol? Eu pun pariu ca nu si este nu si fiindca nu ne permitem sa nu trimitem avioanele in lupta cu armamentul aer-aer aferent. Nu avem suficiente ca sa le protejam cu alte F 16.
Deci nu prea se pupa cu cerintele noastre reale din RoAF.
Pentru mine este mai important ca sa ai un motor mai fiabil cu un consum scazut de carburant un RCS mai mic pentru BVR si daca se poate un radar mai bun individual desi nici asta nu este foarte relevant atunci cand lupti in sistem.
Viteza ascensionala aici F 16 ar trebui sa fie mai bun gratie motorului mai mare. Asta este specificatie de care SAAB nu ii place sa vorbeasca si o ascunde de public. Dupa calcule ale unor forumisti este unde la 230-240 m/s fata de F 16 cu 254 m/s.
Acum Gripen E/F care beneficiaza de supercroaziera este clar un avion mai modern si mai bun mai ales pentru un stat de granita care poate sa se trezeasca cu pistele tandari in primul val de atacuri…
Nu sunt un fan înrăit pentru Gripen, sunt însă pentru cele mi bune avioane de luptă multirol în anumite condiţii date. În cazul când Gripen E/F va ajunge în producţie de serie şi aşa cred că va fi în 2019, va avea şi experienţa în teatrele de operaţii,va fi ce puţin la două-trei caracteristici deasupra lui F-16 V.Sunt caracterisitci tehnice pe care, merită să le analizăm dacă ne pricepem. Aşa cum mai precizăm România nu poate aştepta. Situaţia este critică atât în Ucraina implicit la Marea Neagră, cat si inTransnistria care este în ,,stresul aşteptării”, focare care sunt la graniţele noastre,nu mai spun de deciziile necunoscute, indoielnice si neasteptate ale Turciei. Cat va mai fi nevoie ca armata romană să aştepte cel puţin 4-5 escadrile de avioane care să facă faţă cel puţin până ne vine ajutorul, agresiunii atipice ce -i caracterizează pe ruşi ? În 2019 armata rusă va primi o escadrilă de Su-57 indiferent ce se mai scrie prin gazete. Sigur că acum nu suntem singuri, ne vin în ajutor aliaţii, dar până când vor venii ce vom face în faţa unei invazii de proporţii ? Dar când vom rămâne singuri fără aliaţi ce vom face ? Chiar dacă întrebarea ultimă pare scoasă din realitate, ea trebuie să rămână, nu o putem şterge de pe agenda, politica şi geostrategica. Istoria şi timpul ne-a oferit multe surprize. Şi cine uita istoria sigur o repeta.