Avioanele de vânătoare multirol Suhoi Su-35S vor fi capabile să lanseze rachete tip R-37M capabile să distrugă ținte aflate la o distanță de 200 de kilometri. R-37M vor putea doborî avioanele de alertare aeriană timpurie AEW și să intecepteze rachete de croazieră.

Suhoi Su-35 TEKNOFEST Istanbul 2019v

Suhoi Su-35 TEKNOFEST Istanbul 2019

Rusia a început să testeze Su-35 cu rachete R-37M (cunoscute și sub denumirea RVV-BD), iar lansările de test vor fi executate spre finalul anului curent. În prezent sunt efectuate teste de compatibilitate electromagnetică și integrarea în sistemul de armament al avionului.

Su-35 va deveni cel de-al treilea tip de avion înarmat cu această rachetă.

Noua armă va îmbunătăți caracteristicile și capabilitățile de luptă ale avioanelor Suhoi Su-35.

“It will engage in a broad range of missions, defensive and offensive combat. It will be able to down AEW aircraft, bombers and tactical aviation. It is difficult for the adversary to escape such missiles, as it has little time to maneuver from the threat.”

A declarat generalul locotenent Valery Gorbenko, fost comandant al Armatei a 4-a Aeriene din Districtul Militar Sud.

Un Su-35 poate fi înarmat cu două sau patru rachete RVV-BD, ceea ce va apropia capabilitățile de luptă ale avionului de cele ale Suhoi Su-57.

Raza de 200 de kilometri face această rachetă superioară principalei rachete aer-aer a avioanelor NATO, AIM-120 AMRAAM. De asemenea, R-37M are raza de acțiune dublă față de R-77 – racheta cu bătaia cea mai lungă aflată în prezent în arsenalul avioanelor Su-35.

Suhoi Su-35 rămâne cel mai nou avion de vânătoare al Rusiei, până la acceptarea în serviciu a lui Su-57. Forțele Aerospațiale ale Rusiei au recepționat 98 de avioane în urma contractelor semnate în 2009 și 2015. Cele zece Su-35 din ultima serie comandată vor fi furnizate anul acesta. Între timp, a fost anunțată procurarea unei serii suplimentare.

Racheta R-37M a fost proiectată pentru dotarea avioanelor de vânătoare tip MiG-31BM și înlocuirea vechilor rachete cu rază lungă R-33 care echipau acest avion.

Datorită vitezei mari, racheta R-37M poate ajunge la o țintă situată la distanța maximă în două-trei minute.

Racheta R-37M poate fi adaptată și pentru alte avioane de vânătoare de generația a patra, de exemplu poate fi adaptată în particular pentru avioanele Suhoi Su-30SM.

Iulian Iamandi