Aviaţie

Suhoi Su-35 Flanker-E tot mai aproape de China

Suhoi Su-35

Rusia şi China ar putea semna în scurt timp un contract în valoare de patru miliarde de dolari pentru 48 avioane Suhoi Su-35 Flanker-E, anunţă publicaţia rusă Kommersant.

The sides have practically agreed on the delivery of 48 Su-35 multirole fighters, worth $4 billion, to China,” – spun cei de la Kommersant, citând o sursă din industria de apărare.

Conform ziarului, singurul obstacol rămas în calea semnării contractului este solicitarea Rusiei pentru garantarea respectării – din partea Beijingului – a drepturilor de autor în ceea ce priveşte producţia avioanelor Suhoi Su-35 Flanker-E, mai exact ruşii se tem de tradiţionarea clonare tehnologică din partea Chinei.

“Moscow is not only aiming to ensure its presence on the Chinese [combat aircraft] market, but also attempting to prevent the potential copycat production of Russian aircraft for subsequent sales to third parties with predatory pricing,” – a declarat pentru Kommersant o sursă din Guvernul Rusiei.

China deţine recordul la clonat atât avioane de luptă cât şi alte categorii de armament, din Rusia si fosta Uniune Sovietică, precum şi din alte ţări de pe hartă. În zilele noastre, Chengdu j-10 este inspirat în mare parte din abandonatul demonstrator israelian Lavi, Shenyang J-11 este o replică a lui Suhoi Su-30 Flanker-C, iar avionul chino-pakistanez FC-1 utilizează atât motorul de pe MiG-29 Fulcrum, cât şi alte tehnologii, iar avionul ambarcat J-15 este derivat din Suhoi T-10K-3,  prototip de avion destinat portavioanelor, aparat cumpărat din Ucraina.

Su-35 Flanker-E "++"

Sursa: RIA Novosti

 

18 Comments

 • “Conform ziarului, singurul obstacol rămas în calea semnării contractului este solicitarea Rusiei pentru garantarea respectării – din partea Beijingului – a drepturilor de autor în ceea ce priveşte producţia avioanelor Suhoi Su-35 Flanker-E, mai exact ruşii se tem de tradiţionarea clonare tehnologică din partea Chinei.” epic :))…no comment….

 • Dupa ce Rusia vinde ca bezmetica armament Chinei, Franta (care nu-i mai breaza in ceea ce priveste comertul militar cu cu chinezii) nu m-ar surprinde daca s-ar intelege la pret cu Beijingul pentru patru-sase nave Mistral, desigur una construita la DCNS, iar restul loco, de bastinasii cu ochii oblici.

 • Si nu cumva pe Su 35 BM aveau astia radar AESA? In poza pusa pe aici se vorbeste de PESA? Sau nu e de vanzare pentru China?

 • Adica Rusia vinde pentru patru miliarde de dolari, 48 avioane Suhoi Su-35 Flanker-E, iar China poate face cate vrea dupa aia, dar nu are voie sa le vanda in alta parte .
  De imprumutat poate sa le imprumute ?!

  • Numai leasing…..si nu cred ca nu o sa negocieze tura asta la sange contractul, daca Rusia vinde Su 35 BM cred ca deja au avionica mult mai avansata pentru Su T 50 PAK FA, altfel nu se explica de ce sunt asa de flexati

   • Eu cred ca in principal Rusia are nevoie de surse de finantare pentru SU-35 si vor sa blocheze o parte din programele de dezvoltare ale Chinei, nu de alta, dar rusilor le este frica sa nu scoata chinezii un Rafale corcit .
    Conteaza foarte mult si cota de piata .

 • 48 Suhoi-35 BM la preț de 4 miliarde $,pfooooa sunt mai ieftine decât 48 F-16 dintre care jumătate sh..unde mai pui că inclusiv americanii recunosc inferioritatea F-16 în fața Su-35 …

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: