Ministerul rus al Apărării și Corporația Irkut finalizează modernizarea avionului de luptă super-manevrabil Suhoi Su-30SM. Noua versiunea va fi numită Suhoi Su-30SM1.

Su-30SM Black Sea Fleet

Su-30SM Black Sea Fleet

Modernizările sunt realizate la nivelul echipamentelor radio-electronice de la bord, noua versiune fiind capabilă să utilizeze în misiuni de luptă ultimele muniții de mare precizie. Conform experților, în urma modernizărilor aduse avioanele Su-30SM1 vor avea capabilități similare avioanelor de luptă din generația a cincea.

Deja, câteva avioane Su-30SM au fost modernizate la standardul SM1.

Modernizarea avioanelor Su-30SM beneficiază de experiența acumulată în misiunile de luptă din Siria și se presupune că noile SM1 vor avea capabilitatea de a utiliza bombele moderne KAB-250 precum și rachetele aer-sol X-59MK2.

Bomba KAB-250 este proiectată modular și poate fi echipată cu sisteme de ghidare de mare precizie prin satelit sau cu ghidare laser.

KAB-250 a fost creată ca și răspuns la bombele ghidate americane de tip SDB (Small Diameter Bomb) care echipează avioanele de generația a cincea F-22 și F-35.

KAB-250 cu ghidare laser și cap de luptă cu mare putere de fragmentare este proiectată pentru a combate echipamentele neprotejate, nodurile de cale ferată, depozitelele și alte facilități ale inamicului. Bomba KAB-250 poate fi utilizată singular sau în salvă de către avioane care dispun de sistem de marcare cu laser a țintelor, sau cu iluminare externă a țintelor, de la sol.

X-59MK2 este o dezvoltare a rachetei Kh-59 capabilă să distrugă țintele navale de suprafață ale adversarului, inclusiv cele de mici dimensiuni. Versiune modernizată (MK2) are capabilitatea de distrugere a țintelor cu vizibilitate redusă staționare la sol, după coordonate pre-explorate. X-59MK2 face parte din clasa de armament aviatic de mare precizie, acționând după principiul “trage și uită”.

Sursa: Izvestia

Iulian Iamandi