Su-24 rusesc doborat de F-16 turcesti

Su-24 rusesc doborat de F-16 turcesti

Două avioane F-16 aparţinând Turciei au doborât astăzi un avion de atac Suhoi Su-24 de provenienţă rusă. Incidentul a avut loc în apropiere de graniţa cu Siria după ce Suhoiul a violat spaţiul aerian turc, anunţă surse prezidenţiale.

Avionul Suhoi Su-24 doborât nu a răspuns repetatelor avertizări lansate de către piloţii turci în limita regulilor de angajament.

Rapoartele iniţiale anunţă că avionul Suhoi Su-24 aparţinea Rusiei, însă sursele prezidenţiale turce au clarificat ulterior că naţionalitatea avionului de atac a fost necunoscută.

De asemenea, Forţele Armate ale Turciei au declarat că avionul reactiv de naţionalitate necunoscută a fost avertizat de zece ori în cinci minute despre violarea graniţei.

Clip video cu avionul rusesc doborât

Suhoiul Su-24 s-a prăbuşit peste corturile satului Yamadi, Latakia, din apropierea frontierei cu Siria, unde locuieşte populaţie turcmenă – au comunicat surse turcmene, adăugând că doi piloţi au fost văzuţi salvându-se cu ajutorul paraşutelor.

Unul dintre piloţi a fost capturat de către forţele turkmene din regiune. Între timp, căutarea celui de-al doilea pilot continuă, anunţă CNN Türk citând surse locale.

Clip video cu momentul deschiderii paraşutelor piloţilor.

Premierul Turciei, Ahmet Davutoglu, a vorbit despre incident cu generalul Hulusi Akar, şeful Statului Major, şi cu Feridun Sinirlioglu, ministrul de Externe.

Akar l-a informat de asemenea pe preşedintele Recep Tayyip Erdogan despre incident.

Cât despre partea rusă… ministrul rus al Apărării a declarat că avionul rusesc doborât zbura la o altitudine de 6000 de metri şi nu violase spaţiul aerian al Turciei, adăugând apoi că soarta piloţilor nu este cunoscută.

Ministrul rus de Externe, Sergei Lavrov, urma să viziteze poimîine Ankara pentru convorbiri bilaterale.

Surse apropiate ministerului de Externe anunţă însă că întâlnirea va avea loc aşa cum a fost planificat.

Sursa: Hurriet Daily News

Pe de altă parte, siteul rusesc Lenta citează agenţia rusă de presă Tass şi ne anunţă că pe teritoriul Siriei, cu foc de la sol, a fost doborât un avion Suhoi Su-24 din componenţa grupului aerian rus dislocat în Siria.

Conform aceleiaşi surse, ministrul rus de externe declară că avionul Suhoi Su-24 a zburat exclusiv peste teritoriul sirian.

Şi tot Lenta spune că publicaţia turcă Hurriyet Daily News a anunţat că avionul rusesc Suhoi Su-24 a atacat avioane turceşti F-16 după ce a violat spaţiul aerian al acestei ţări.

 

Iulian Iamandi