Da, suna bine, cel putin pentru ei. Nu e prima tentativa, probabil nici ultima. Comandantul suprem al fortelor armate suedeze, Sverker Göranson, si-a adus aminte de aceasta propunere la intalnirea anuala a fortelor de aparare intretinuta de tarile scandinave. Mai precis, pana la o uniunii la toate nivelele, seful nostru s-a gandit la un spatiu aerian comun.
Propunerea nu e lipsita de temei, atata vreme cat englezii si francezii si-au dat mana peste Canal pentru cateva proiecte comune. Ideea ar fi un spatiu aerian comun ar implica o scadere a costurilor de aparare, si de ce nu, ceva afaceri pentru singurul producator de avioane din zona. Jas 39 Gripen se prezinta in continuare ca o solutie “mai ieftina” pentru celebrele 4,5 europene, Eurofighter si Rafale.
Norvegia, mereu amatoare de chestii comune si de costuri de aparare scazute, pare interesata. Finlanda ar trebui sa fie, nu de pomana a cheltuit bani buni pe aparare de la ultima invazie sovietica incoace si cu siguranta ca au urmarit si ei What if-ul lui Iulian pe tema asta. Danezii, ca de obicei, sunt nehotarati.
Ramane de vazut daca totul se termina la o sampanie, din postura de idee promitatoare. Nu e chiar asa de simplu sa treci peste diferente de traditie, buget, staif national, chiar si printre popoarele scandinave cu radacini comune (mai putin alea finlandeze).
Eu propun pentru Romania un spatiu aerian comun cu, sa zicem la intamplare, SUA !
o mica problema – SUA tocmai si-au anuntat retragerea din Europa, iar europenii acum cauta solutii sa le compenseze absenta – prin dezvoltarea de capacitati comune, reducerea redundantelor si completarea gaurilor care vor fi lasate in urma de americani.
incepe o noua faza a istoriei – Europa nu mai e centrul lumii, el s-a mutat in Asia, si americanii se muta si ei acolo cu arme si bagaje, nu mai suntem interesanti pentru ei.
Americanul nu stiu daca prin “Europa” intelege “Romania”. Deci ei se retrag din Europa lor :)) (Germania , Italia )
da, americanul cand spune Europa nu prea intelege Romania, dar chiar si asa noi suntem parte a Europei si ne afecteaza retragerea – vom trebui sa ne cam descurcam singuri, noi europenii, si sa ne obisnuim cu ideea ca nu mai suntem centrul hartii.
de altfel, traditional americanii nu isi prea pun bazele mari decat in tari cu civilizatie, ca trebuie sa mute familii, etc. iar aia ar da bir cu fugitii daca i-ar amplasa pe aici, prin locuri uitate de pe harti unde se rataceste si google maps.
aici vor putea face training eventual cu brigada care ramane in Europa (momentan), probabil ca e mai complicat sa bombardeze prin Germania si renteaza sa vina la Babadag sa simuleze ca ataca Iranul sau Afganistanul.
suedezii, care au cea mai puternica armata a nordului, cred ca e nevoie de o noua viziune in Europa pentru aparare si ei si norvegienii vor avea probabil rolul principal, in conditiile in care Finlanda si Danemarca isi reduc mult bugetele militare, iar balticii sunt prea mici ca sa conteze.
uite pe alt blog (dar intoarce-te aici dupa ce termini ca se supara resboiu) un articol scris de ministrul suedez care explica foarte bine problema si relatia cu americanii.
http://militar.infomondo.ro/actualitate/suedia-crede-in-cooperarea-mai-stransa-intre-europeni-in-privinta-apararii-comune.html
[…] Articol preluat de AICI […]
Romania ar putea avea un spatiu aerian comun cu Bulgaria si Ungaria.Nu ar fi rau daca ar intra in aceasta ecuatie si Serbia.
Suedia viseaza destul de bine, mai ales ca viitorul Gripen este incert daca se bazeaza numai pe bugetul de aparare al Suediei .
am o intrebare…la tancuri-in special la cele rusesti, pe turela (ex T-72 standard) prezinta un tub lipit practic de turela cu lungimea de vre-un metru jumatate…ce este cu el?..ca am vazut tubul acela si la unele tipuri de T-55…si la T-64…etc…
Cred ca este pentru fortarea cursurilor de apa.
Pentru chestia asta a pierdut Saab in Norvegia si in Danemarca. Pur si simplu norvegienii si danezii nu vor chestia asta – NATO e solutia cea mai buna pentru ei. Asa ca planurile suedeze sunt privite cu scepticism.