Veste n-ar avea farmec dacă încă din start nu aș preciza că baza Gotland, vândută în anul 2000, era dorită spre cumpărare și de un oligarh rus.

Gotland

Gotland

Baza navală Gotland din Farosund, a fost vândută în anul 2000 ca și parte a reducerilor de cheltuieli în domeniul apărării.

Anunțul răscumpărării a fost făcut de către Swedish Fortification Agency (SFA), agenție care a semnat contractul. Înțelegerea a fost negociată încă din luna Februarie a anului trecut.

Răscumpărarea bazei pentru submarine nu a fost ușoară, cum spuneam la început… ministerul suedez al apărării având parte și de concurența unui oligarh rus care dorea achiziția portului.

Baza pentru submarine a fost vândută unei părți civile în anul 2004 pentru 18 milioane de coroane suedeze, iar acum valoare plătită pentru răscumpărare va fi de 20 de milioane de coroane suedeze.

Acum, a mai rămas ca guvernul să aprobe pe la jumătatea lunii Aprilie iar la finalul acelei luni baza navală va fi preluată în mod oficial.

Astlfe, Suedia ar avea controlul a două porturi din Farosund – Kappellshamn, cealaltă bază navală fiind răscumpărată în anul 2016.

 

Iulian Iamandi