Suedia își va instrui piloții militari pentru avioanele de vânătoare în cadrul Forțelor Aeriene ale Italiei în cadrul unui contract care se va desfășura de-a lungul următorilor zece ani.

Contractul a fost semnat de către Șeful Forțelor Aeriene Suedeze, general maior Jonas Wikman, precum și de către omologul italian, general locotenent Luca Goretti.

Începând din luna Ianuarie a anului următor un prim detașament de studenți suedezi din cadrul Școlii de Aviație vor începe programul de instruire în Italia la unitatea 61 Stormo din Aeronautica Militare.

61 Stormo dispune de avioane reactive Alenia Aermacchi M-346 Master și Aermacchi MB-339.

Suedia va trimite și instructori de zbori care vor face trecerea pe avioanele italiene și se vor adapta la sistemul italian de instruire după care vor rămâne în cadrul școlii italiene de aviație.

Foarte probabil calculele suedezilor au rezultat în cheltuieli mai mici pe varianta externalizării pregătirii viitorilor piloți de vânătoare și au decis pragmatic, fără a se crampona de orgolii așa cum se întâmplă pe la noi. Și, să nu uităm că Suedia la rândul ei are o tradiție și o experiență consistentă în domeniul Aviației.

Iulian Iamandi