Constructorul de nave Saab a organizat o ceremonie de punere a chilei pentru noua navă SIGINT (signals intelligence) a Marinei Suediei. Ceremonia s-a desfășurat ieri la șantierul naval polonez din Gdynia, cu participarea reprezentanților Saab, a companiei poloneze PGZ și a unor invitați.
Saab a fost desemnată în anul 2017 de către Swedish Material Defence Administration (FMV) pentru proiectarea și construcția navei de tip SIGINT care va înlocui nava Orion din serviciul Marinei Suediei.
Compania de Apărare Saab a subcontractat Nauta Shiprepair Yard, aparținând PGZ, pentru construcția, lansarea și probele preliminare de mare a navei. Cooperarea în construcția navei dintre Saab și PGZ este rezultatul unui acord semnat spre finalul anului 2016, prin care s-a stabilit un parteneriat între Saab și PGZ pentru planificarea și livrarea în domeniul programelor navale.
“Special purpose ships are primarily used for the interception and analysis of radio-transmitted signals and need to be highly reliable and available. Therefore you need highly skilled shipbuilders to build this kind of ship. We are very pleased with the progress of the construction process, and it was a pleasure to attend the keel laying ceremony at the Naval Shipyard, our partner in this project.”
A explicat Gunnar Wieslander, senior vice president and head of Saab Business Area Kockums.
Debitarea oțelului pentru nava suedeză a început în luna Martie a acestui an. Înainte ca nava să fie livrată către Marina Suediei, aceasta va fi supusă unor teste finale pe mare și vor fi instalate la bord echipamente de către Saab Kockums în Karlskrona.
Conform informațiilor prezentate de către Saab, noua navă va avea o lungime de 74 de metri și un deplasament de 2200 de tone.
Nava ce va fi înlocuită, HSwMS Orion a fost lansată în anul 1984 și are un deplasament de 1400 de tone.
În anul 1985, HSwMS Orion a fost ciocnită de către un dragor sovietic, după ce s-a apropiat de un exercițiu naval al URSS.
Iulian Iamandi
Si Romania are atat de mare nevoie de o asa navă SIGINT (signals intelligence) in Marea Neagra .
Cand va fi oare asa ceva si in dotarea armatei romane ? Sa fim si corecti ca asa specialisti avem ca au ,,perdut” o drona subacvatica si nu au mai gasit nici macar resturi din aceasta drona , ba mai mult , cu totii au pus batista pe tambal si sau spalat pe maini cel putin asa ne transmit mesajul ,, meseriasii ” din armata romana si nu numai. Si daca au asa reputatie ce vor face cu ditamai nava de 2200 de tone ticsita cu tehnologie de ultima ora ? Daca 25 de generali si unii dintre acestia camandanti de brigata ( vezi lista din raportul gen. Pravulescu) au tradat interesele armatei si interesele natiei noastre fiind condamnati definitiv ,pe ce maini va ajunge tehnologie de zeci de miliarde de dolari investiti pentru armata romana ? Armata mai intai trebuie curatata de ; cozi de topor, conserve rusesti, tradatori, talhari, curve ,misei ,sabotori, incapabili,incompetenti si nu numai. Dupa care in locul lor pusi oamenio capabili, conpetenti si adevarati patrioti, dupa care facute mari investitii in armata, pentru ca este atat de mare nevoie. Si totusi Romania va renaste . Dumnezeu sa binecuvanteze Romania si pe romani oriunde s-ar afla