MBDA anunță semnarea unui contract pentru livrarea de CAMM (Common Anti-air Modular Missiles) forțelor armate suedeze.

În cadrul contractului – semnat între MBDA și Administrația suedeză pentru Apărare (FMV) – MBDA va furniza CAMM pentru cele cinci corvete din clasa Visby ale Marinei Regale Suedeze care le va utiliza în sistemul naval de apărare antiaeriană Sea Ceptor al MBDA.

Sea Ceptor este un sistem de ultimă generație, care asigură o apărare antiaeriană robustă împotriva atacurilor simultane, inclusiv a atacurilor de saturație, pe o axă de 360°. Sistemul a fost conceput pentru a contracara amenințări avansate, vizând o gamă diversă de ținte, de la rachete supersonice anti-navă până la elicoptere de atac și aparate de zbor fără echipaj.

Eric Béranger, CEO MBDA: “CAMM va oferi Suediei și Marinei Regale Suedeze o capacitate formidabilă de apărare aeriană, fiind o nouă contribuție puternică în cadrul NATO, alături de alți Aliați care utilizează sistemul Sea Ceptor, cum ar fi Marina Regală a Marii Britanii. De asemenea, suntem mândri să continuăm lunga noastră istorie de parteneriat cu Suedia și cu industria suedeză, inclusiv cu Saab.”

MBDA are o colaborare de tradiție cu Suedia, iar un exemplu în acest sens este programul de rachete Meteor, condus de MBDA și în cadrul căruia Suedia e un partener strategic. Compania suedeză SAAB este, de asemenea, membră a parteneriatului comun cu MBDA pentru racheta de croazieră TAURUS. Cooperarea cu Suedia include și AKERON MP.

Suedia se alătură unei liste din ce în ce mai mari de forțe armate din întreaga lume care au ales să se bazeze pe familia CAMM pentru apărarea aeriană navală și terestră de ultimă generație. Această listă include comenzi majore recente din partea Poloniei, Marii Britanii, Italiei, Canadei, Braziliei.

Despre MBDA

MBDA este un grup european multinațional unic, lider mondial în domeniul sistemelor de armament complexe, care joacă un rol cheie în menținerea siguranței națiunilor. Creat în spiritul cooperării internaționale, MBDA și cei peste 14.000 de angajați ai săi lucrează împreună pentru a sprijini suveranitatea națională a Franței, a Germaniei, a Italiei, a Spaniei și a Marii Britanii, precum și a altor țări aliate din întreaga lume. În calitate de accelerator pentru inovare, MBDA este singurul grup european capabil să proiecteze și să fabrice arme complexe care corespund nevoilor operaționale curente și viitoare ale celor trei forțe armate (terestră, navală și aeriană). MBDA este deținut de Airbus (37,5%), BAE Systems (37,5%) și Leonardo (25%).

Sursa: MBDA