Într-o postare pe Twitter, ministrul suedez al afacerilor externe, Ann Lind, a anunțat că țara sa evaluează posibilitatea de a furniza Ucrainei autotunuri Archer calibrul 155 mm, sisteme anti-aeriene portabile RBS70 și alte echipamente militare.

De la debutul războiului ruso-ucrainean, Suedia a sprijinit Ucraina trimițând acestei țări 10000 de lansatoare de rachete anti-tanc portabile AT-4, 5000 de căști M90, 5000 de veste antiglonț Model 12, 135000 de rații militare, un număr nespecificat de rachete Robot 17 (versiune suedeză anti-navă a rachetei AGM-114 Hellfire), puști de precizie Barrett M82 și muniție pentru acestea.

În luna August, premierul suedez Magdalena Andersson a anunțat un nou ajutor militar de 46,75 milioane de dolari către Ucraina în cadrul unei conferințe de presă comună cu ministrul ucrainean de externe Dmytro Kuleba la Stockholm.

Andersson nu a detaliat în ce va consta ajutorul militar, dar a declarat că va fi asemănător cu precedentele incluzând arme anti-tanc, echipamente de protecție individuală și de geniu.

În cadrul conferinței de presă, ministrul ucrainean de externe a solicitat Suediei să ajute țara sa cu autotunuri și muniții pentru acestea.

Autotunurile Archer sunt vehicule bazate pe platforma tot-teren Volvo A30D 6×6 modificată și sunt înarmate cu o piesă de artilerie calibrul 155 milimetri.

Archer a fost proiectat și dezvoltat de către compania BAE Systems, primul prototip fiind terminat în anul 2010.

Autotunul Archer a intrat în serviciul armatei suedeze în primăvara anului 2016.

Vehiculul transportă 20 de proiectile de 155 milimetri într-un încărcător automat și alte 20 de proiectile de rezervă.

Piesa de artilerie poate lovi ținte aflate la maximum 40 de kilometri cu proiectile convenționale și la 60 de kilometri cu proiectile de precizie cu rază mare și precizie sporită, inclusiv cu proiectile Excalibur.

Proiectilele Excalibur (XM982, M982 și M982A1) sunt proiectile cu rază mărită și ghidare prin GPS.

Iulian Iamandi