Premierul suedez Ulf Kristersson a confirmat într-un interviu acordat publicației Aftonbladet că țara sa va furniza Ucrainei autotunuri 8×8 tip Archer, calibrul 155 de milimetri.

La finalul toamnei trecute colonelul Peter Liden spunea într-un interviu că Ministerul suedez al Apărării a înaintat Guvernului un raport prin care informa că există posibilitatea livrării către Ucraina a doisprezece din cele patruzeci și opt de autotunuri Archer de 155 mm aflate în dotarea forțelor armate proprii.

Suedia a ajutat anterior Ucraina atât cu sprijin umanitar cât și cu echipament militar și armament. La capitolul armament, merită menționat trimitea către Ucraina a armelor antitanc AT4 și a rachetelor anti-navă Robot 17.

Despre Archer, probabil cel mai bun autotun din lume în acest moment, știm că a fost dezvoltat și fabricat în comun de compania suedeză Bofors și cea britanică BAE Systems.

Piesa de artilerie de 155 de milimetri a fost instalată pe un șasiu modificat al camionului Volvo Construction Equipment A30D 6×6 dar pot fi utilizate și alte șasiuri, cum ar fi MAN 8×8.

Tunul are 52 de calibre și este cuplat cu un sistem de încărcare automat cu 21 de proiectile și 18 încărcături de azvârlire. Nu, nu râdeți, s-a păstrat denumirea.

Capabilitățile de tragere includ foc direct și MRSI (Multiple Rounds Simultaneous Impact), iar muniția include toate tipurile de proiectile de 155 de milimetri, inclusiv cu senzori de detonare avansați și cu gidare de precizie.

Autotunurile Archer pot lovi la o distanță maximă de 40 de kilometri cu muniție convențională și la 60 de kilometri cu muniții de ghidate, inclusiv cu proiectile Excalibur.

Sistemul artileristic este asistat de un vehicul ARV (Ammunition Resupply Vehicle) proiectat pentru a realiza o reîncărcare completă cu muniție în câteva minute.

Iulian Iamandi