Saab a semnat un contract cu Swedish Defence Materiel Administration (FMV) pentru GlobalEye Airborne Early Warning and Control (AEW&C).

Comanda include două avioane GlobalEye ale căror livrări sunt programate pentru anul 2027.

Saab GlobalEye

Saab GlobalEye

Valoarea contractului este de aproximativ 7.3 miliarde de coroane suedeze, iar contractul se va desfășura în perioada 2022-2027.

Contractul include opțiuni care permit FMV să comande încă două avioane Saab GlobalEye.

Avioanele Saab GlobalEye sunt echipate cu radare Erieye Extended Range care au raza de descoperire de peste 550 de kilometri, precum și o suită de senzori foarte performanți și cu un sistem de comandă și control integrat pe avioane tip Global 6000.

“GlobalEye will provide Sweden with world-class airborne early warning and control capability. Saab’s most important mission is to keep people and societies safe, and I am proud that GlobalEye will further strengthen the Swedish Armed Forces’ capability.”

A declarat Micael Johansson, președinte și CEO al Saab.

GlobalEye furnizează capabilități puternice de alertare timpurie și control în mediile aeriene, maritime și terestre, putând transmite în timp real informații către unități din Forțele Aeriene, Terestre și Navale.

Pe lângă aceste capabilități militare, GlobalEye poate fi utilizat în sprijinul societății civile, de exemplu pentru conducerea și coordonarea misiunilor de salvare în timpul dezastrelor naturale sau a accidentelor majore pe apă sau uscat.

Iulian Iamandi