HMS Gotland (wiki)

HMS Gotland (wiki)

SAAB, cel mai mare jucator in industria de aparare din Suedia, a primit din partea FMV comenzi pentru proiectarea si constructia generatiei urmatoare de submarine pentru Marina Regala precum si pentru modernizarea a  doua dintre submersibilele clasei Gotland. Comenzile in valoare de 467 milioane de coroane (peste 70 milioane de zgomotei verzi, americani) se refera la intervalul 2014-2015.

Aditional cele doua entitati au mai semnat o scrisoare de intentie referitoare la capabilitatile de lupta submarina a Fortelor Armate Suedeze. Documentul acopera perioada 2015-2014 si include comenzi potentiale in valoare de 11.2 miliarde de coroane (aproximativ 1.7 miliarde de dolari).

Conform contractului de 467 milioane, SAAB se angajaza ca in perioada 2014-2015 sa asigure faza de proiectare si executie pentru modernizarea a doua submarine clasa Gotland, respectiv sa demareze planurile de proiectare si fabricatie a unei noi generatii de submarine. In perioada 2015-2024 ar putea fi cheltuite inca 11.2 miliarde de coroane cu conditia ca bugetele necesare sa fie aprobate de factorii politici.

De remarcat faptul ca contractele au fost atribuite SAAB si nu fabricantului consacrat de submarine din Suedia, Kockums AB cu sediul in Karlskrona. Dupa preluarea de catre nemtii de la Thyssen Krupp Maritime Systems, Kockums a fost boicotat de Guvernul Suedez. Guvernul a inceput sa creasca numarul de actiuni pe care le detine la santierele navale din Karlskrona in timp ce SAAB este in proces de finalizare a preluarii aperatiunilor de la TKMS precum si a altor doua facilitati pe care Kockums le detine la Malmö and Musko.

Via:
defense-aerospace

– Marius Constantin –