HShMS Gotland a încheiat procesul de modernizare la jumătatea duratei de exploatare și va fi relansat, urmând să înceapă testele în mare.

HSwMS Gotland

HSwMS Gotland

Constructorul de submarine Saab a comunicat că va găzdui un eveniment digital cu ocazia ceremoniei de relansare a submarinului Gotland, pe 20 Iunie anul acesta.

“The relaunch of Gotland is an important milestone in the evolutionary development of the Swedish submarines. After a comprehensive upgrade, integrating the latest generation of important systems such as the Stirling Engine, modern sensors and new management functions, Gotland is almost a new submarine, ready to take on missions around the world.“

A declarat Gunnar Wieslander, senior vice president, head of business area Kokums în cadrul companiei de apărare suedeze Saab.

Gotland și nava-soră HShMS Halland sunt modernizate de către Saab Kockums în cadrul unui contract în valoare de 2,1 miliarde de coroane suedeze (aproximativ 248 milioane de dolari) semnat cu Sweden’s Defense Material Administration (FMV) în luna Iunie a anului 2015.

Halland este încă în faza de modernizare, urmând să fie relansat la doisprezece luni distanță de Gotland.

În cadrul programului Mid-Life Upgrade, submarinele de 60 de metri vor primi un segment de cocă suplimentar de doi metri lungime pentru instalarea motoarelor AIP (Air-Independent Propulsion) de generația a treia, un compariment pentru lansarea scafandrilor și modernizări la sistemele de management al luptei și al navei.

Iulian Iamandi