Submarinul rusesc Veliky Novgorod a lansat trei rachete de croazieră Kalibr asupra unor obiective ISIS în timp ce Forțele Democrate Siriene au lansat o ofensivă împotriva Deir ez-Zor, fortăreață a grupării teroriste.

Veliky Novgorod submarin clasa Kilo

Veliky Novgorod submarin clasa Kilo

Conform datelor comunicate de către ministerul rus al Apărării, Veliky Novgorod este cel de-al cincilea submarin Kilo/Project 636.3 construit pentru Flota Rusă a Mării Negre.

Veliky Novgorod a lansat trei rachete de croazieră Kalibr din imersiune, poziționat în Marea Mediterană.

Comunicatul ministerului rus al Apărării precizează că rachetele de croazieră au distrus puncte de control, o zonă fortificată unde se aflau luptători și vehicule blindate, precum și o cantitate mare de armament și muniții ale ISIS.

Aceasta nu este prima dată în care submarinul Veliky Novgorod a fost implicat în operații împotriva ISIS.

Veliky Novgorod și nava soră Kolpino se află într-o croazieră de livrare, pornită din Sankt Petersburg, cu destinația Sevastopol.

Cele două submarine rusești au lansat primele rachete de croazieră Kalibr în teritoriul Siriei pe 14 Septembrie anul acesta, după ce au ajuns în Mediterana la finalul lunii August.

Veliky Novgorod a fost lansat la apă pe 18 Martie 2016 și a intrat în serviciu în ziua de 26 Octombrie, 2016. Kolpino a fost lansat în Mai 2016 și a intrat în dotare pe 24 Noiembrie 2016.

 

Iulian Iamandi