Submarinul Kolpino, aparținând Flotei Mării Negre, a lansat o rachetă Kalibr asupra unei ținte aflate pe țărm. Acțiunea a făcut parte din exercițiul Kavkaz-2020.

Submarinul Kolpino

Submarinul Kolpino

Ministerul rus al Apărării a informat că nava Kolpino a executat lansarea în timp ce se afla în imersiune. Racheta Kalibr a zburat urmând o traiectorie sofisticată pe o distanță de aproape o sută de mile marine înainte să lovească ținta.

Kolpino aparține clasei de submarine Project 06363, denumită Improved Kilo în cod NATO. Submarinele Kilo dispun de propulsie diesel-electrică și au fost supranumite “Black Hole” de către US Navy datorită silențiozității.

Chila submarinului B-271 Kolpino a fost pusă pe 30 Octombrie 2014 la Șantierul Naval al Amiralității, din St. Petersburg, iar lansarea la apă a avut loc în ziua de 31 Mai a anului 2016. Kolpino este ultimul din seria celor șase submarine 06363/Varshavyanka construite pentru Flota Mării Negre.

Clasa Kilo dispune de șase tuburi lanstorpile în standardul de 533 mm și în original au fost configurate cu un arsenal compus din torpile și rachete SS-N-15A. Două dintre tuburile lanstorpilă ale versiunii Improved Kilo pot lansa torpile ghidate prin fir, iar submarinele Project 06363 sunt capabile să lanseze rachete de croazieră Kalibr.

Anunțul ministerului rus al Apărării nu specifică versiunea rachetei Kalibr folosită în exercițiu, însă distanța de aproximativ 185 de kilometri la care a fost lovită ținta mă face să cred că rușii au utilizat o rachetă dintr-o versiune mai veche

Iulian Iamandi