Uncategorized

SUA va inchiria Irakului sase Apache si le va vinde irakienilor alte doua duzini

AH-64 Apache

AH-64 Apache

Guvernului irakian i se va permite cumpararea si inchirierea unor elicoptere de atac americane de tip AH-64 Apache pentru a fi folosite in lupra impotriva insurgentilor.

SUA va inchiria sase elicoptere de acest tip in acest an si va vinde  irakienilor alte doua duzini care vor fi furnizate in urmatorii trei ani.

Militarii irakieni le vor folosi impotriva militantilor grupului Islamic State of Iraq and Syria, cu legaturi Al Qaeda, care a ocupat parti din provincia irakiana Anbar inclusiv capitala Ramadi si orasul Falloujah.

Pentagonul anunta ca inchirierea celor sase elicoptere Apache catre Irak valoreaza 1.37 miliarde de dolari,  iar contractul cuprinde 152 rachete ghidate Hellfire, lansatoare, sisteme NVG, piese de schimb si alte materiale. De asemenea, SUA pregateste antrenamentul trupelor irakiene pe teritoriul Iordaniei.

Livrarea celor sase elicoptere de atac nu va avea loc mai inainte de vara acestui an, iar pilotii irakieni si tehnicienii vor trebui mai intai instruit, ceea ce va insemna intarzieri de multe luni pana la introducerea in lupta a acestor elicoptere.

Elicopterele ce vor fi cumparate de catre Irak inca nu sunt construite.

Sursa: Los Angeles Times

 

– Iulian Iamandi –

26 Comments

  • mangusta, tiger
   pai daca au petrol inseamna ca au bani – asa ca se cumpara tot ce se poate
   cea mai interesanta parte este cea a spionajului – sa vedem cine fura ceva secrete ca ai de unde allege…

   • ar fi o idee, dar nu stiu daca incap pe barcile alea facute de macaronari pe care le au in dotare. nu prea au interes nici pe partea de misiuni antisubmarin, de fapt marina lor e mai mult garda de coasta

    in plus cine sa le vanda?? ma uit la sarbi, la polonezi, la ucraineni, vand in draci si-n asia si-n africa. pana si bulgarii ne dau clasa

     • pt. ca vad ca tot se aduce in discutie (nerealist dupa mine) vanzarea IAR-99 la export, sa spunem ca-s ministrul apararii sau cu inzestrarea a unei tari din Golf/Asia/Africa sau America de Sud. Am o forta aeriana de circa 80 de avioane de prima linie (supersonice) de generatia a 4-a (sau chiar 4.5) si caut 15-20 de avioane de antrenament cu reactie, livrabile in max. 5 ani. Astept sa fiu convins. Am juma’ de miliard si 800 mil de para’ pt. afacerea asta si pana sapt trecuta nu ma puteam hotara ce sa aleg intre Yak-130, M-346, L-15, BAe Hawk si ALCA. Dar saptamana trecuta am aflat de pe un blog despre avionul dvs. si acum scriu de pe mobil din sala de asteptare de la Otopeni 🙂

      • la ora actuala cred ca doar coreea de nord ar cumpara (contra creveti sau ceva de genul asta).

       in rest… si zimbabwe ar stramba din nas

      • La juma de miliard le-asi da toate IAR-urile pe care le mai avem si fabrica cu totul la pachet cu toate planurile/drepturile pt IAR-99 bonus.

       • @victor: si pe portile fabricii si dosarul cu planuri pe ozalid va scrie “DO-IT-YOURSELF ADVANCED TRAINER JET”. Spuneam ca am nevoie de un trainer pt. avioane de generatia a IV-a minimum nu de o fabrica fara piata de desfacere dar cu sindicat puternic 🙂

  • @XV – Irakienii au invatat ca americanii, totusi, pun osul la bataie, nu ca rusii. Baieti destepti.

   Acum trebuie sa ne dam seama cat inseamna 6 Apache pe frontul de lupta! Astea sunt scule! Fac diferenta! Poate de asta costa cat costa…

   • probabil se refera la “rusul” ucrainean de origine poloneza care a murit american :)). Da’ tunul de bord “Nudelman Richter” de la bordul MiG-urilor oare cine l-o fi proiectat gospodin Yuri Dobrev? Sa-ti zic o chestie Yuri, pe multi dintre marii ingineri sau savanti i-a durut la basca pt. cine lucreaza cata vreme au primit fonduri pt. a-si dezvolta ideile. Sikorski, Piasetki, Wernher von Braun, Willy Messerschmitt, Albert Einstein sau Enrico Fermi, samd, samd. s-au folosit de politicieni pt. a strange fonduri pt cercetarile lor la fel cum si politicienii s-au folosit de ei cata vreme i-au ajutat sa-si atinga scopurile. Patriotismul cu zurgalai e pt “…ime” cum atat de plastic se exprima un primar roman.

     • Si Gerald Bull si Walter Christie si Robert Fulton si mesterul Orban si Arhimede, samd. Sau chiar si Henri Coanda. Daca ne punem mintea putem face un articol 🙂 Sau mai degraba mica enciclopedie. De fapt cred ca oamenii de geniu care au lucrat doar pt. o singura tara sunt mai degraba exceptia.

 • nu le mai ajung colectia ruseasca de mil-uri si ka-uri?…sau isi platesc abonamentul lunar de protectie americana?!!…

 • Ce bine ca Basescu voievod le-a anulat 2 miliarde $ datorie catre noi,sunt asa de saraci,tara trebuie reconstruita.

  Atat de saraci incat dau 6 mld $ pe Apache…

  • Pai si tu crezi ca am fi recuperat ceva? Cel putin asa am mai exportat si noi niste camioane, ne mai ocupam de curatenie prin orasele irakiene, samd…

  • Irakul a fost iertat cam de toate datoriile pe care le avea din „era-Saddam”.

   Americanii le-au iertat datoriile pe care le aveau fata de ei, francezii, rusii, arabii samd.

   In schimb statele care a acceptat sa stearga datoriile irakului au primit acces la contracte in Irak, in special pe partea de reconstructie.

   Acum ca americanii i-au iertat de datorii de 4 mld dar au scos beneficii de sute de miliarde, la ei a stat painea si cutitul.

   Tot cam asa a stat situatia si cu datoria istorica a Germaniei catre Romania, dupa ww2 Germania a fost iertata de datorii, de daune de razboi asa incat povestea cu 20 mld euro pe care ar avea sa ni le de-a nemtii nu prea mai are acoperire.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: