Barbosul special

Barbosul special

Departamentul de Stat american a dat publicității luni imagini furnizate de Kiev, care arată, în opinia sa, că separatiștii înarmați din estul Ucrainei ar fi, de fapt, militari sau ofițeri ai serviciilor de informații ruse, relatează agenția France Presse.

Este vorba de imagini, dintre care unele au fost furnizate de ucraineni, altele au fost publicate de presa internațională sau au fost recuperate de pe Twitter, a indicat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Jennifer Psaki.

Unele din ele arată persoane și ‘dovezi ale unei conexiuni între Rusia și o parte dintre militanții înarmați în estul Ucrainei’, a spus aceasta.

Potrivit AFP, o serie dintre fotografiile furnizate Washingtonului de Kiev, prin intermediul Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), prezintă imagini făcute în Georgia în 2008, în care apare un militar cu barbă lungă, roșcată, purtând însemnele unei unități ale forțelor speciale ruse.

Același militar, dar cu barba puțin albită, apare într-o fotografie făcută în timpul ocupării secției de poliție din localitatea Kramatorsk de către militanți separatiști. ‘Aceeași persoană a fost văzută la Slaviansk în data de 14 aprilie 2014’, indică legenda unei a treia fotografii în care apare un militar în uniformă de camuflaj, cu o țigară în gură.

O altă serie de imagini, dintre care unele realizate în Crimeea, iar altele în aceste zile în estul Ucrainei, arată un militar, prezentat ca fiind aceeași persoană.

În fine, o a treia serie de fotografii furnizate de Kiev dezvăluie ‘fotografii de familie’ ai membrilor unei unități prezentate ca ‘grup de sabotaj și recunoaștere’ din subordinea Direcției de informații a forțelor armatei ruse.

În Crimeea, ca în estul Ucrainei, SUA acuză de mai multe săptămâni Rusia că ar avea legătură cu misterioșii ‘oameni verzi’, poreclă dată separatiștilor înarmați pentru că poartă uniforme de camuflaj fără însemne de identificare.

‘Aceasta este o probă fotografică suplimentară’ a respectivei legături, a asigurat luni purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat.

Pe blogul său oficial, comandantul suprem al Forțelor aliate NATO în Europa (SACEUR), generalul american Philip Breedlove, își împărtășește ‘observațiile’, explicând de ce consideră el că Rusia se află în spatele recentelor evenimente din Ucraina.

‘ Activiștii proruși în estul Ucrainei arată o instruire și un echipament militar, precum și un mod de a lucra împreună, în concordanță cu trupele aparținând unei unități stabilite de mult timp, și nu un mod spontan al unei miliții locale’, explică el.

Comportamentul și disciplina lor, în special ‘țeava armei îndreptată spre sol’ sau degetul care nu este ținut pe trăgaci, relevă că este vorba de militari bine instruiți, spune generalul Philip Breedlove, potrivit căruia aceștia sunt echipați cu arme ce se regăsesc în dotarea armatei ruse și dau dovadă de un comportament profesionist la barajele rutiere.

‘Aceasta contrastează cu milițiile tipice, unde poți să vezi persoane stând sau pe cale de a fuma’, mai remarcă generalul american.

Sursa: Agerpres