Aviaţie

SUA nu va oferta cu F-35 in Canada daca Ottawa solicita offset

Oficiali americani amenință cu retragerea avionului F-35 Lightning II din competiția pentru înlocuirea bătrânelor CF-18 Hornet din dotarea Royal Canadian Air Force, dacă guvernul liberal canadian va solicita ofertanților să reinvestească în industria locală o parte din valoarea enormă a contractului.

F-35A Lightning II

F-35A Lightning II

Atenționările americane sunt cuprinse în două scrisori transmise anul trecut către guvernul Canadei și obținute de analistul militar Richard Shimooka. Scrisorile au fost publicate zilele trecute de think-tank-ul Macdonald-Laurier Institute.

Americanii spun că solicitările ar fi incompatibile cu obligațiile Canadei ca membru al grupului de țări care lucrează împreună la dezvoltarea avionului F-35.

În timp ce solicitările de reinvestire sunt o procedură standard pentru majoritatea achizițiilor militare efectuate de Canada, oficialii americani sublinează faptul că această țară a fost de acord să nu includă offsetul atunci când a semnat în 2006 contractul și a devenit cea de-a noua participantă în programul F-35.

Companiile din țările participante la programul F-35 vor trebui să concureze pentru lucrări asociate fabricației avionului și numai companiile din țările respective sunt eligibile, însă vor concura  pe picior de egalitate.

Oficialii americani spun despre condițiile impuse competitorilor, care ar favoriza companiile candiene, vor avea ca rezultat neparticiparea cu F-35 în competiție.

F-35 – construit de către Lockheed Martin – ar putea concura în programul canadian împotriva Eurofighter Typhoon, Saab Gripen și Boeing Super Hornet, iar ofertantul câștigător va vinde Canadei 88 de avioane pentru aproximativ 19 miliarde de dolari. Compania franceză Dassault a retras anul trecut oferta cu avionul omnilor Rafale anul trecut.

“In summary, we cannot participate in an offer of the F-35 weapon system where requirements do not align with the F-35 partnership. Such an offer would violate (the F-35 agreement) and place the entire F-35 partnership at risk.”

A comunicat U.S. Vice-Admiral Mathias Winter, program executive officer for the Pentagon’s F-35 office, la finalul anului trecut.

Iulian Iamandi

1 Comment

  • FA18 Super Hornet are cele mai mari sanse acum sa fie selectat.Optiunea Canadei va fi una politica, in primul rand asa ca se va opta pentru un avion fabricat de o firma americana.Raportat la suprafata uriasa a Canadei, FA18 care are o autonomie de zbor mai mare ca F35 este mai potrivit pentru nevoile canadienilor.
    Daca canadienii nu s-ar grabi, poate ca F15X care inca nu a intrat in productie ar fi cea mai buna optiune pentru Canada.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: