Type 052B Guangzhou

Sosirea unui submarin nuclear american in Subic Bay a forţat China să desfăşoare în regiune cinci nave de luptă, dintre care două sunt distrugătoare aparţinând clasei Type 052B, două fregate din clasa Type 054A şi o navă de desant Type 071.

Navele chineze se află teoretic într-o misiune de pregătire în apropiere de Filipine, dar pot fi trimise oricând în sprijinul administraţiei chineze a pescuitului din zona Panatag (Scarborough) Shoal dacă tensiunile recente asupra disputatului atol escaladează.

Supărarea cea mai recentă de la Panatag Shoal a început pe 10 Aprilie, când două  nave chineze de pescuit au fost trimise în regiune pentru a preveni arestarea şi sechestrarea pescarilor chinezi care mişunau prin zonă.

“With a displacement of just 3,200 tons, the Hamilton-class cutter of the Philippine Navy is no match for the four Chinese destroyers and frigates which together would carry about 48 C-802/803 anti-ship missiles. The Philippines has none,”

Navele de război se apropie în aceste momente de apele filipineze.

USS North Carolina a ieşit din imersiune zilele trecute în fosta bază navală a marinei americane din Golful Subic pentru reaprovizionare, iar această vizită neanunţată a picat fix în mijlocul manevrelor agresive ale Chinei care punea presiune pe Filipine în legătură cu pretenţiile teritoriale chineze asupra unei zone bogate pentru pescuit ce se află la doar 124 mile de Masinloc /Zambales.

Sursa: PhilStar