Statele Unite ale Americii au aprobat Turciei licența de export pentru vânzarea de elicoptere T129 ATAK construite local, către Filipine. T129 Tactical Reconnaissance and Attack Helicopter (ATAK) este propulsat de motoare LHTEC T-800-4A.

T129 ATAK

T129 ATAK

Serdar Demir, directorul de marketing și comunicare al Turkish Aerospace Industries (TAI) a declarat că Washingtonul a emis aprobarea solicitată pentru vânzarea initițală a unui număr de șase elicoptere de atac T129.

Delfin Lorenzana, ministrul filipinez al Apărării, a anunțat la finalul anului 2018 că țara sa va achiziționa elicoptere de atac tip T129 și că inițial vor fi cumpărate șase exemplare.

Filipinezii au semnat cu TAI un acord cadru pentru achiziția de elicoptere, însă cumpărarea nu s-a concretizat până acum datorită barierei reprezentate de către licența de export.

Motoarele LHTEC T-800-4A produse de către un concern format din compania americană Honeywell și cea britanică Rolls-Royce, companiile străine fiind obligate să obțină permise de export pentru vânzări de echipamente militare americane.

Un oficial turc a declarat pentru publicația Middle East Eye, sub condiția anonimității, că Turcia a primit și licența de export pentru motoarele destinate elicopterelor T129 necesare autorităților turce.

Turkish Aerospace Industries (TAI) are un contract și cu Pakistanul, în valoare de 1.5 miliarde de dolari, acest contract așteptând de asemenea permisiunea pentru export din partea Statelor Unite ale Americii.

TAI a livrat până în prezent șaizeci și unu de elicoptere tip T129 ATAK către Forțele Terestre Turce, Comandamentul General al Jandarmeriei și Directoratului General al Securității.

Iulian Iamandi