Statele Unite ale Americii au stopat un program militar secret de cooperare cu Turcia pe culegere de informații care timp de mai mulți ani a sprijint Ankara în descoperirea militanților kurzi din PKK.

General Atomics MQ-9 Reaper

General Atomics MQ-9 Reaper

Decizia americanilor de a suspenda pe o perioadă nedefinită programul, care nu a fost făcut public înainte, vine ca răspuns la incursiunea Turciei din luna Octombrie a anului trecut pe teritoriul Siriei. Oficialii americani au subliniat că gestul Turciei afectează mult legăturile dintre aliații NATO.

Oficialii americani, care au dorit să își păstreze anonimatul datorită sensibilității subiectului, au oprit spre finalul anului trecut zborurile destinate misiunilor de culegere de informații care ținteau PKK – organizație clasificată atât de Turcia, cât și de SUA ca fiind organizație teroristă.

Militarii americani au executat misiuni utilizând drone fără armament, despre care unul dintre oficiali spune că decolau de pe baza Incirlik (din Turcia) unde SUA are o prezență militară importantă.

Baza Incirlik este și locul unde există o concentrare importantă a agențiilor americane de spionaj care operează în regiune.

Zborurile dronelor americane din cadrul programului, începând cu anul 2007, s-au concentrat cel mai des în zona muntoasă din nordul Irakului în apropiere de frontiera cu Turcia – a declarat un alt oficial.

Iulian Iamandi