Ceea ce nu doar că pare, dar până acum nu este mai mult decât o fantezie, adică Suhoi Su-75 Checkmate, a fost clasat de către revista americană Aviation Week & Space Technology în top zece realizări militare din domeniul aviației pe anul 2021.

Suhoi Su-75 Checkmate

Suhoi Su-75 Checkmate

O fi fost un fel de advertorial?

Eh… Alte realizări interesante au fost considerate pe bună dreptate, de data aceasta, zborul de debut al dronei realizată după conceptul “loyal wingman” și prima realimentare în aer realizată de la o aeronavă cisternă fără pilot.

Checkmate “este” un avion de vânătoare ușor destinat câmpului tactic. După vorbele, pardon… propaganda, Rusiei, Su-75 va executa primul zbor în anul 2023 iar producția de seria va începe în 2025.

Cred că nici Elon Musk nu poate fi atât de optimist în asemenea date..

Și mai zic rușii că Su-75 va fi competitorul avionului american F-35 Lightning II și al celui suedez JAS-39 Gripen.

Gen. Să zic așa.

Btw, ca expert de Facebook proaspăt ștampilat așa de către colonelul avionică, ar trebui să zic ceva și despre achiziția de avioane F-16 second hand din Norvegia pentru Forțele Avionice Române. Păi nu?

Nu am citit lista de realizări din domeniul “avionic” – oricum eu sunt doar un expert de Fb, cu o fițuică online – dar cred că pe unul dintre locurile fruntașe desemnate de către prestigioasa publicație americană în care scriu cu siguranță în exclusivitate piloți, a fost înfiptă și decizia foarte bună a României de a achiziționa avioane la mâna a doua, decizie excepțional de bună în viziunea cuiva pentru că acestea costă numai 11 milioane. Nu vreo sută, sau cât o fi prețul pe bucata de F-35 Lightning II, avion comandat de către Finlanda, țară cu un PIB cât a României.

Știți ce zice fițuicarul de mine? Zice că România merită tot ce e mai bun. Pentru că este țara mea, Patria mea, bucata mea de pământ și de cer.

Chiar nu ne permitem avioane noi, tancuri noi, arme de asalt noi, nave noi? Atunci, ăștia de ne conduc de unde dracu tot fură dacă nu există bani?

Să fim serioși și să o lăsăm jos, că măcăne și râde lumea de noi.

Alegere foarte bună… Parcă ne-am îmbrăca de la second hand, am mânca de la second hand și chiar am cumpărat hârtie igienică folosită anterior de către alții.

Unde-s banii României?

Unde-s, de mai bine de treizeci de ani?

Om fi noi fraieri, dar nu și proști.

Și orbi.

Și surzi.

Și muți.

Iulian Iamandi