Sukhoi Su-35 Flanker E

Sukhoi Su-35 Flanker E

Institutul de Încercări în Zbor Gromov de pe aerodromul Jukovski a demarat programul de teste cu Su-35. Potrivit unor surse din Comandamentul VVS, programul va fi întins pe durata a 12-18 luni și are ca scop stabilirea parametrilor utilizabili în lupta aeriană manevrieră. La sfarșitul anului trecut, la Gromov au fost livrate 5 exemplare de Su-35, acestea urmând să desfășoare teste de luptă aeriană individual, în celulă sau patrulă.

Scopul final al acestor teste este de a pune bazele teoretice pentru antrenamentul piloților operaționali, având în verede manevrabilitatea superioară a noilor aeronave dotate cu motoare cu tracțiune vectorizată (Su-35 și Su-30SM) pe care VVS-ul urmează să le primească în dotare: Su-35 poate fi controlat până la viteze minime de 150-200 km/h, la unghiuri de atac foarte mari.

Programul de încercări se va desfășura în trei faze: prima – luptă aeriană manevrieră apropiată; a doua – utililizarea rachetelor ghidate cu rază scurtă și medie, inclusiv manevre de evitare a focului inamic (mai ales a rachetelor cu ghidaj activ radar). Faza trei presupune stabilirea anvelopei de angajare a țintelor cu viteză mică la mică înălțime (elicoptere si UAV-uri).

Potrivit declarațiilor unui pilot de încercare participant la programul de teste al Su-35, singura modalitate de a păcăli o rachetă cu ghidaj radar (ce manevrează cu pâna la 20G) este utilizarea bruiajului. Totuși, cu ajutorul sistemului TVC, viteza și altitudinea ar putea fi reduse foarte mult, dând pilotului șansa să evite racheta, al cărei cap de căutare ar putea pierde ținta.

În timpul programului de încercări performanțele Su-35 au fost stabilite la 1400 km/h la joasă inălțime, 2500 km/h la înălțime mare, plafon maxim de 19000m, rază de acțiune de 1600 km si o distanță maximă de zbor de 3400 km. Radarul poate decoperi ținte aeriene de la distanța maximă de 400 km. Avionul e înarmat cu un tun intern de 30mm si 12 puncte de acrosaj pentru o încărcătură maximă de 8 tone.

Via:
Izvestia

– Marius Constantin –