Su-30 SM

Su-30 SM

Mai multe avioane multirol Su-30 SM vor intra in inventarul bazei aeriene din Crimeea, potrivit declaratiilor comandatului Flotei Marii Negre, Amiralul Alexander Vitko.

Inainte de “reunificarea” peninsulei Crimeea in 2014, autoritatile ucrainene s-au opus tuturor incercarilor de modernizare a Flotei Marii Negre cu baza in peninsula, la Sevastopol.

“Avioanele Su-30 SM fac mult mai mult decat sa dea stralucire paradelor militare din Sevastopol, sunt folosite in mod activ la diferite exercitii militarte”, a declarat Vitko pentru RIA. “Pilotii nostri au zburat peste 200 de misiuni antisubmarin, au lansat sute de rachete nedirijate si au executat numeroase misiuni de bombardament. Pilotii nostri de elicoptere au executat peste o suta de iesiri decoland si apuntand pe nave.”

Vitko a adaugat ca anul acesta numarul de avioane multirol Su-30 SM aflate in inventarul escadrilei dislocate in peninsula Crimeea, va creste. Facand bilantul pe anul 2015, pilotii Flotei Marii Negre au insumat peste 5000 de ore de zbor, cel mai mare numar de ore zburate in ultimii zece ani.

Su-30 SM…

…este un avion multirol capabil sa opereze in orice conditii meteo, ziua sau noaptea. Poate executa misiuni aer-aer, aer-suprafata sau de interdictie in profunzimea teritoriului inamic. Su-30 SM poate executa misiuni ECCM (contra-contamasuri electronice) si poate asigura alarmare timpurie din aer. Su-30 SM poate fi folosit ca punct de comanda aeropurtat in cadrul unor grupari de aeronave.

Marius Constantin