Terestre

Studiu privind infiintarea si folosirea grupelor paramilitare (partizani) in Romania

Imagine din filmul Portretul luptatorului la tinerete

Sursa imagine: Biblioteca Fagaras – Rezistenta armata anticomunista din tara fagarasului

Studiu cadru privind infiintarea si folosirea grupelor paramilitare/de partizani in Romania

Preambul: Acest studiu prezinta un concept privind infiintarea/utilizarea grupelor paramilitare/de partizani similare ca idee cu Garzile Patriotice din perioada comunista. Numarul si densitatea acestora pot fi ajustate in functie de specificul local, media fiind de 1 grupa de 6 oameni in fiecare sat si 2-3 in orasele mici de provincie. Astfel se poate realiza o acoperire destul de buna a teritoriului Romaniei cu unitati independente, extrem de mobile si cu o mare putere de foc.

Selectia personalului: folosind actuala infrastructura informatica din sistemul de invatamant, se poate realiza o aplicatie de tip „test grila”, in care viitorul candidat se poate loga folosind numele, initiala/initialele prenumelui si codul numeric personal (de exemplu) si va fi testat dupa teste standard de apritudini, inteligenta, samd. Un fel de „recrutare electronica” ce va scuti candidatul de drumul la centrul militar zonal/judetean, va economisi timp si resurse. Candidatii incadrati la grupa de trupe 0 (echivalentul trupe speciale, parasutisti, vanatori de munte, graniceri, infanterie marina din timpul serviciului militar obligatoriu) vor fi invitati pentru la un interviu cu un psiholog si la un test practic pentru stabilirea aptitudinilor specifice (medical, informatic, sportiv, etc).

Pregatirea personalului se va desfasura in doua faze:

1. Instructia de baza, accentul punandu-se pe pregatirea fizica, orientare in teren/topografie, cunoasterea si manuirea armamentului, prim ajutor, traiul in conditii precare/survival, comunicatii de baza. Acest nivel va fi parcurs fara exceptie de toti candidatii.

2. Instructia avansata, in functie de optiuni/aptitudini:
– pregatire medicala la nivel inalt (triaj medical primar, hemostaza, traumatologie, managementul cailor aeriene, administrare intradermica / intravenoasa a medicamentelor, farmacologie, evacuare medicala de urgenta, etc).
– cursuri specifice: lupta corp-la-corp, lunetisti, demolari/sabotaj, comunicatii (Morse, comunicatii sol-aer, folosirea echipamentelor de criptare, antene improvizate), observatori artilerie/control atac aerian, logistica (conducere pe teren accidentat, mecanica, stabilire zone aterizare/desant), alpinism si schi (in zonele montane).

Componenta grupei paramilitare/de partizani si dotarea:

Grupa este formata dintr-un comandant de grupa, un lunetist, un mitralior, un AG-ist si doi purtatori de munitie/specialisti.

Comandantul de grupa are si functia de radio-operator si/sau sofer, este inarmat cu un pistol mitraliera/pusca asalt, 300 de cartuse, grenade explozive, fumigene si are in dotare un echipament NVG (sistem de vedere pe timp de noapte) – preferabil un sistem integrat binoclu/NVG/telemetru laser ca Vectronix Moskito.
Lunetistul este dotat cu o arma PSL, o rezerva de munitie de 200 cartuse „sniper” de tip 7N14 (FMJ-BT) (optional) si 100 (300 in lipsa munitiei „sniper”) cartuse AP/API (perforante/perforant-incendiare), putand folosi si munitia mitralierei in caz de necesitate. Aditional, grenade explozive si fumigene.
Mitraliorul are in dotare o mitraliera PKM cu banda, cu o rezerva de munitie suficienta de diferite tipuri (glont obisnuit, perforant, trasor).
AG-istul este dotat cu un aruncator de grenade model AG7 cu diferite tipuri de munitie (HEAT/cumulativ, termobaric, anti-personal). Am putea adauga aici modelul suedez SAAB Carl Gustaf M3 ce foloseste printre alte tipuri munitia multifunctionala HEDP 502 care ofera doua moduri de detonare (impact si intarziat) ce sunt selectate prin simpla rotire a proiectilului inainte de introducerea in aruncator. Aditional, poate fi dotat cu un pistol mitraliera/pusca de asalt si 150-210 cartuse.
Purtatorii de munitie sunt dotati cu pistol mitraliera/pusca asalt si grenade explozive/fumigene pt uz propriu. Ei vor transporta rezerva de munitie. Vor functiona in rolul primar de radio-operator/sofer/medic/specialist demolari/tragatori antiaerieni.

Prin folosirea sistemelor de armament specificate mai sus se asigura o logistica simplificata, munitia fiind comuna pentru mitraliera PKM si pusca PSL (calibrul 7.62×54 mm).

Armamanentul greu al grupei poate consta in rachete antiaeriene portabile de tip CA94M, SA24 Igla-S sau FIM93 Stinger, cu ghidare in infrarosu si lansare de pe umar, economisindu-se astfel spatiu in vehiculul grupei prin eliminarea tripodului/stativului. Astfel se pot asigura atat auto-apararea grupei impotriva atacurilor aeriene cat si integrarea intr-o retea de aparare antiaeriana coordonata central.

Alte arme grele, montate pe vehicul, pot fi mitraliere calibru mare tip DShK/KPV, aruncatoare automate de tip AGS17,  aruncatoare fara recul de tip AG9, rachetele antitanc dirijate de tip Konkurs/Fagot, MILAN sau Spike MR/LR. Suplimentar, un mortier de calibrul 81/82 mm cu proiectile explozive, fumigene si de iluminare.

De asemenea, se poate adauga o cantitate limitata de exploziv plastic si sisteme de detonare, pentru operatiuni de sabotaj/demolare, precum si mine anti-personal directionale de tip Claymore/MON-50/MRUD (permise prin protocolul de la Ottawa) si mine antitanc.

La dispozitia grupei se va afla o statie radio tactica multibanda, portabila, de tip Harris PRC-117G/Aselsan PRC-9661, cu posibilitati de emisie UHF/VHF, criptare si salt de frecventa,  Satcom si transmisie de date, conectabila la un laptop/tableta/PDA pentru transmiterea ordinelor, a hartilor  si informatiilor in timp real.

Transportul grupei se poate face cu un camion usor de genul Iveco Daily 4×4 sau Unimog, eventual militarizat/modularizat dupa conceptul britanic CAMELEON (www.cameleon-mms.com), ce poate transporta membrii grupei, armamentul si o cantitate sporita de munitie, avand posibilitatea de a functiona ca baza mobila pt mortierul de 81/82 mm sau 120 mm. Avantajele acestui vehicul utilitar comercial/derivat este reprezentat de pretul relativ rezonabil, intretinerea facila (incluzand piesele de schimb), mobilitatea ridicata si posibilitatea de a fi condus de orice posesor de permis categoria B, printre altele.

Logistica:

1. Se recomanda crearea de catre fiecare grupa a 2-3 depozite de mici dimensiuni, constand in seturi de arme (2-3 pistoale mitraliera/pusti asalt, 1 PSL, o mitraliera, un AG7), cateva unitati de foc pentru fiecare arma, piese de schimb, explozivi, baterii pentru statia radio, NVG, ratii alimentare, apa, rezerve medicale, combustibil, eventual o statie radio de rezerva, amplasate in locuri ascunse, marcate pe harti si cunoscute doar de comandantul grupei.

2. Stabilirea si marcarea pe harti a unor zone de parasutare echipament (drop zones) si a zonelor de aterizare a elicopterelor.

3. Stabilirea, marcarea si amenajarea in imprejurimile oraselor a unor piste improvizate de aterizare pentru avioane cargo de tip C27 Spartan / C130 Hercules pentru transportarea unor cantitati mari de provizii si evacuarea ranitilor. Pistele vor avea dimensiunile de 1000 x 50 de metri, cat mai plate, lipsite de obstacole, materialul fiind pamant compactat. Ca mijloace tehnice se pot folosi o statie meteo automata portabila si o radiobaliza automata. Punctele de instalare a acestora vor fi stabilite din timp conform normelor tehnice adecvate. Statiile radio tactice din dotarea grupelor sunt compatibile cu sistemele de comunicatii ale aeronavelor.

Operatiuni posibile:

1. Atacuri de tip „hit and run”, raiduri, ambuscade. Vehiculul grupei permite o mobilitate ridicata si montarea de arme grele (mitraliere calibru greu – 12,7/14,5 mm, aruncatoare automate de grenade, rachete antitanc) ce pot fi folosite stationar si din miscare impotriva personalului inamic, a tehnicii neblindate/blindate si a depozitelor de materiale.

2. Sabotaje impotriva depozitelor de provizii si a cailor de comunicatie.

3. Atacuri impotriva mijloacelor de lupta aeriana (avioane la joasa inaltime, elicoptere, drone de cercetare) folosind rachete antiaeriene portabile.

4. Dirijarea/corectarea tirurilor de artilerie si a atacurilor aeriene, marcare tinte.

5. Defensiva stratificata cu puncte de rezistenta ce permit campuri de foc incrucisate. Lucrarile genistice (gropi/santuri de tragere, transee, buncare) pot fi construite din timp in punctele de gatuire a cailor de comunicatie si nu numai, in numar suficient si cu mijloace minine.

6. Cercetare in adancime, recunoastere, transmiterea informatiilor in timp real.

7. Recuperarea pilotilor doborati de focul inamic.

– Sweeper –

88 Comments

 • tare interesant studiu, nimic de zis. dar LA CE FOLOSESTE? sa ne apucam sa sapam si fortificatii? ne ocupa Dracu dupa cat de mult a saracit tara asta… ce sa ne mai ia? ma gandesc ca von ajunge sa ne dorim sa ne ocupe cineva, doar-doar scapam de saracie

    • Iar o luam pe alaturi dar in fine, exemplele tale nu sunt cuceriri oricat te-ai da peste cap. Eliberari da in ambele situatii doar ca in vest eliberatii s-au bucurat iar in est nu prea voiau sa fie eliberati.

     • Daca consideri ca germanii au fost “eliberati” te cam inseli. Hitler a avut sustinere pana la ultimul cartus, chiar si dupa ce a murit tot mai erau soldati care luptau

      Si compari mere cu pere. Americanii au fost singurii care au dorit reconstructia adevarata a tarilor invinse. Rusii ne voiau colonie agrata daca iti aduci aminte.
      PS Germania de Vest avea reactoare nucleare, la fel si Japonia si la fel Coreea de Sud. Vietnamul, Coreea de Nord si alte tari eliberate de “asuprirea capitalistilor” oare ce au?

      • Ma rog dar tot n-o poti numi cucerire, mai curand ocupatie temporara. Cucerire de exemplu poate fi numita intrarea Danemrcei, Norvegiei etc. in Reich. Si crede-ma vest-germanii s-au bucurat ca i-au eliberat americanii si nu sovieticii. Iar ce au facut americanii in vest nu se numeste in nici un caz cucerire in sensul expansiunii teritoriale.

 • Cred ca este o initiativa care poate da nastere la un concept de utilizare tactic foarte bun, felicitari Sweeper, daca si numai partea cu antrenamentul si doatarea grupei cu AKM se rezolva in prima faza tot e ceva, ideea este ca sa ai astfel de grupari paramilitare pe tot cuprinsul tarii care sa lupte alaturi de fortele regulate si cu coordonarea fortelor armate proprii.
  Din pacate unii nici nu stiu sa foloseasca o arma de foc, din cauza faptului ca serviciul militar nu este obligatoriu….printre ei as fi fost si eu daca nu aveam ocazia…
  tot pe acelasi concept se poate realiza si sistemul de guerila urbana, daca de exemplu inscrierea intr-o astfel de unitate va fi voluntara si antrenamentele sa fie de cel putin 2 ori pe an cate o saptamana si tot ar fi ceva!

  • Coane de-aia am zis de selectare mai intai si apoi tot restu’. Ca nu apuci sa risipesti orzu’ pe gaste, asa cum glumea gsg9. Itzi cautzi voluntari seriosi, ii testezi ii antrenezi la sange si care raman pana la capat ii incadrezi. E ca in gasca mea de la cautare-salvare: acum 3 ani, cand a pornit treaba, eram vreo 30. Anu’ asta, cand am terminat si ne-am luat diplomele, din aia 30 ramasesem 4. QED.

 • OK, interesant studiu si destul de elaborat, dar ce rost are? Cine ne ocupa? Exista in alte tari europene structuri similare? Nu prea cred…

  • Nu asa se gandeste. Lipsa unui inamic probabil in viitoriul foarte apropiat nu exclude pericolul unei invazii la un moment dat. Relatiile intre state nu sunt chiar atat de predictibile cum incearca sa ne convinga presa si diferiti formatori de opinie. Din contra experienta istorica apropiata ne arata ca suntem inconjurati de potentiali inamici ( daca privim numai din prisma problemelor teritoriale). anul 1940 ne-a aratat ca riscam uneori sa fim loviti simultan din 3 parti. Afilierea noastra recenta la NATO (recenta la scara istorica) nu ne fereste de unele surprize ( nu uitati ca in functie de anumite evolutii unii memebri de aliante pot schimba tabara foarte usor). Plecand de la aceeasi logica ar trebui desfiintata si armata ca tot nu ne ocupa nimeni. Ideea unor astfel de formatiuni pregatite pentru un razboi de guerilla, cred eu, este foarte buna. Nu strica sa fii pregatit pentru ca niciodata nu se stie ce se poate intampla.

    • este ceva asemanator in Finlanda

     La cate probleme sunt in tara asta poti crea o alternativa ieftina.Mai multe detalii,cu alta ocazie.

   • Salutare,
    Probabilitatea de invazie tinde spre 0 in contextul actual. SI vb. de invazie in sensul propriu al cuvantului.
    Daca vb de invazie in alt context (orice altceva in afara de armata) atunci gruparile paramilitare sunt total useless. Pt. asa ceva ai nevoie de oameni pregatiti in alte domenii si nu ma refer la topografie si orientare pe harta.
    Contextul geopolitic actual este TOTAL diferit de cel din wwII. Acum o tara poate fi cucerita fara a trage un foc de arma si fara a masa trupe sau de a parasuta trupe in tara respectiva. Sunt atatea exemple recente care demonstreaza asta.
    In concluzie, decat sa risipesti resurse pentru a pregati oameni pentru ceva care are mica probabilitate sa se intample,mai bine pregatesti oameni in domenii sensibile (gen cyberterorism sau economie, etc).

   • Apropo de inamic, a fost prezentata o carte la TV fereste-ma doamne de prieteni ..si pe baza arhivelor desecretizate sa constatat ca dusmanii au ramas aceiasi. Doar si-au camuflat intentiile si urmaresc un moment potrivit. Nu ei au distrus tara ca sa ajunga asa ci trupa lui chiorete care din 90 este la putere. Cei care au luptat au fost legionari. 90 la% iar ceilalti in mare au colaborat. Structurii de acest gen au fost infintate de NATo in tarile unde pericolul comunist era mare si puteau ajunge la putere in mod democratic Italia Franta. Va recomand recista Lumea nr.196 pag.32. Mai este o problema. Natia R. vorbeste mult face…Vreti actiune jucatii airsoft. Sa vezi cum te face un baiat de 14 ani cu un pistol spring. Este mai aproape de realitate. Multumesc pentru intelegere .

  • incearca elvetia pe wiki

   “The Swiss Armed Forces perform the roles of Switzerland’s militia and regular army. Under the country’s militia system, professional soldiers constitute about 5 percent of military personnel; the rest are male citizen conscripts 19 to 34 (in some cases up to 50) years old. Because of a long history of neutrality, the army does not take part in armed conflicts in other countries, but takes part in peacekeeping missions around the world.
   The structure of the Swiss militia system stipulates that the soldiers keep their own personal equipment, including all personally assigned weapons, at home.”

   Citeste ultimul rand din textul de mai sus!

 • am cateva intrebari:
  1…vrea cineva sa infiinteze astfel de grupe paramilitare?…cu mare placere as face parte din asa ceva
  2…cum o sa intrii in posesia armamentului si munitiei?
  as dorii sa ma contacteze cineva!!!

 • Să nu-mi spuneți că tipul din dreapta are un MP 40. Nu prea mă pricep la arme de foc, dar aș face moarte de om să pot să țin în mână o asemenea bucată de istorie 😀

  • De preferat sa faci moartea de om cu bucata de istorie.MP 40 &restul seriei era comun in vremea aia,noi avand o gramada de la nemti.Fie date de aliati,fie luate de la adversari.

   • Nu mă îndoiesc că la vremea respectivă era comun MP 40-ul, dar în cazul de față e vorba de fotografie recentă (un fel de reenactment, cum îi zic americanii). D-asta eram surpins să văd ceea ce am prespus că e un MP 40. 😀 Îmi imaginez că-i destul de rar acest pistol mitralieră acum.

    • Poate fi la fel de bine o replica de airsoft.Sau doar o replica pur si simplu.In filme e oricum letal pt. inamicii baietilor buni.E bine in filme,cand regizorul tine cu tine.

     Ce naiba bre,e film.Daca era poza mai de aproape si arata mai mult din arma puteam sa comentam.Asa,nexam.

 • “Preambul: Acest studiu prezinta un concept privind infiintarea/utilizarea grupelor paramilitare/de partizani similare ca idee cu Garzile Patriotice din perioada comunista. Numarul si densitatea acestora pot fi ajustate in functie de specificul local, media fiind de 1 grupa de 6 oameni in fiecare sat si 2-3 in orasele mici de provincie. Astfel se poate realiza o acoperire destul de buna a teritoriului Romaniei cu unitati independente, extrem de mobile si cu o mare putere de foc.”

  Garzile Patriotice erau a big bad joke pe vremea lu’ impuscatu’. Nu le luau in serios nici aia care le organizau.

  Acum nu se mai face armata.
  Si cand se facea era oarecum o gluma.

  Asa ca sa ne imaginam o grupa din asta la sat. Studiu de caz Ciorogarla.

  Comandant va fi evident primaru, sa-l numim Ion, ca el e sefu pa tarlaua aia; scund, burtos, 60 de ani, bolnav de inima, ficat, boli venerice, betiv si spagar. In plus se crede si Mesia pa tarlaua aia. El stie tot, el imparte contractele, el trebuie sa controleze situatia si sa raporteze mai sus la partid. El ai al mai patriot.

  Deci, Ion “are si functia de radio-operator si/sau sofer, este inarmat cu un pistol mitraliera/pusca asalt, 300 de cartuse, grenade explozive, fumigene si are in dotare un echipament NVG (sistem de vedere pe timp de noapte) – preferabil un sistem integrat binoclu/NVG/telemetru laser ca Vectronix Moskito.”

  Il vedeti pa Ion carand draciile alea mai mult de 10m inainte sa cada?
  10 incarcatoare de 30 cartuse, NVG, cate grenade, 8 sunt de ajuns, 5 explozive 3 fumigene?, statia radio. Cutit? E bun ala de taiat porcu? Uniforma, e bun costumu de la nunta lu fiesa? Bocanci sau adidasi?

  Bon, merem mai departe.

  “Lunetistul este dotat cu o arma PSL, o rezerva de munitie de 200 cartuse „sniper” de tip 7N14 (FMJ-BT) (optional) si 100 (300 in lipsa munitiei „sniper”) cartuse AP/API (perforante/perforant-incendiare), putand folosi si munitia mitralierei in caz de necesitate. Aditional, grenade explozive si fumigene.”

  Gigi secretaru e numai bun pt treaba asta. Are 58 de ani, betiv si el, nu are boli venerice ca nu mai are cu ce. Nu are ochelari si are simtul detaliului, aduna cifrele in catastife, citeste/formuleaza hartzoagele inainte sa i le dea lui Ion la semnat. Bon, deci Gigi asta cara: o arma PSL si 300 cartuse. Aditional, grenade explozive si fumigene. 10 sunt ok?

  Bon, merem mai departe.
  Vasilica mitraliorul, 45 de ani, betiv, fara alte vicii.
  Asta lucreaza la drumuri si poduri, operator de inalta calificare pa pickamare.
  Deci e expert in ta-ta-ta-ta-ta-tam si are bratzele lucrate si tzane bine la hatzanituri. De la pickamar la mitraliera e numa un detaliu, nu o tii in jos ci orizontal, in rest tot ta-ta-ta-tam face si tot in mana ti se balangane (sa speram ca ‘balangane’ nu l-ai bagat si pe asta in spam).

  Deci
  Mitraliorul are in dotare o mitraliera PKM cu banda, cu o rezerva de munitie suficienta de diferite tipuri (glont obisnuit, perforant, trasor). ”

  Acu, tot Vasili’ca-ca’ra si afetul? Ca in general sunt vreo 2 tzugulani, unu cara ‘pickamarul’ si celalalt afetul si munitia. Ca-s cam grele. Bine, sa zicem ca romanu-i zdravan de la fasui si carnati, si le duce p’amandoua.

  Merem la numaru’ 4,
  Marinica tractoristu, 38, nu bea, nu fumeaza, nu se duce la biserica, mai are o treaba cu nevasta contabilului, dar i se trece cu vederea ca se pricepe la tractoarase/motorase.

  “AG-istul este dotat cu un aruncator de grenade model AG7 cu diferite tipuri de munitie (HEAT/cumulativ, termobaric, anti-personal). Am putea adauga aici modelul suedez SAAB Carl Gustaf M3 ce foloseste printre alte tipuri munitia multifunctionala HEDP 502 care ofera doua moduri de detonare (impact si intarziat) ce sunt selectate prin simpla rotire a proiectilului inainte de introducerea in aruncator. Aditional, poate fi dotat cu un pistol mitraliera/pusca de asalt si 150-210 cartuse.”

  Conversia la AGuri piece of cake. AGul ala e tot un levier cu un rulment in bot. Cand apeshi pa boton, sare rulmentu’, simplu ce dreacu, intelege pana si Marinica. Nu prea le are el cu AKMul, dar treaca mearga, Ion a zis ca e OK.

  “Purtatorii de munitie sunt dotati cu pistol mitraliera/pusca asalt si grenade explozive/fumigene pt uz propriu. Ei vor transporta rezerva de munitie. Vor functiona in rolul primar de radio-operator/sofer/medic/specialist demolari/tragatori antiaerieni.”

  Astia-s restu’ de doi pana la 6? Bon.
  Nu s-a gasit nimeni in sat sa se ofere sa care ‘monitzia’, tziganii pa sociale a zis ca ei nu stie sa umble cu d’astea, si oricum Ion ai suspecteaza ca daca aia pun mana pe ceva de metal din ala explodeaza in spatele colibei cand le topesc sa le vanda.

  Asa ca Ion a subcontractat cu o firma specializata in mutari, “Noi te mutem swiftly”, i-au dat 2 tipi antrenati in deplasarea dulapelor pa scarili bloacelor. Tzigani si aia, dar de incredere…

  “Armamanentul greu al grupei poate consta in rachete antiaeriene portabile de tip CA94M, SA24 Igla-S sau FIM93 Stinger, cu ghidare in infrarosu si lansare de pe umar, economisindu-se astfel spatiu in vehiculul grupei prin eliminarea tripodului/stativului. Astfel se pot asigura atat auto-apararea grupei impotriva
  atacurilor aeriene cat si integrarea intr-o retea de aparare antiaeriana coordonata central.”

  Acu, cine, Ion si Gigi dau cu petardele astea dupa avioane?
  Pe Gigi trebuie sa te tzai la el, ca era sa dea jos un Boeing da mergea suspect da jos si shpiona la el in gradina cand era pa buda in spatele casei, de abia s-a tzanut Ion la el…

  Cate Stinger/CA94/Igla(?!?-de ce Igla-capturate prin lupta de Ion de la rusi din Piata la Obor?) per sat.
  1 lansator si 3-4 rachete per sat sunt sufi? Cate sate sunt in Romanica? Cate Stinger trebuie sa cumperi?
  Daca Ion nu era pa faza, nu dadea Gigi da pamant cu Boingu?

  Let’s move on, shall we?

  “Alte arme grele, montate pe vehicul, pot fi mitraliere calibru mare tip DShK/KPV, aruncatoare automate de tip AGS17, aruncatoare fara recul de tip AG9, rachetele antitanc dirijate de tip Konkurs/Fagot, MILAN sau Spike MR/LR. Suplimentar, un mortier de calibrul 81/82 mm cu proiectile explozive, fumigene si de iluminare.”

  Deci inca 1-2 mitraliere grele, un AG9, un Spike-LR cu 5 reloads, un aruncator de 81mm PER SAT.

  Si de trei ori alea de mai sus PER ORAS.

  Extra:
  Alte Mine, chestii, socoteli, plastici.
  Si statii cu salt de frecventa. Per sat.

  Transportul:

  N-avura Iveco, luara IMSul. E vechi dar il porneste Marinica, nu porneste de fiecare data, dar e OK.
  Daca nu porneste in caz de razboi, iau tractorul cu remorca. Sau rechizitioneaza Mertzurile tiganilor.

  Logistica:

  1. Are Ion niste depozite secrete pa la banci din ce a mai scos din contracte. Cateva case. Ailalti au beutura prin pivnitze si slana in pod. Ai de ajuns.
  Apa nu bea nime. E o rezerva medicala libera la Dispensar (ca-i inchis de 10 ani), combustibil are Marinica pus deoparte din ce-a mai shutit el.

  2. Stiu ei zonele cu parasute din sat. Elicopterele pot sa aterizeze oriunde pa campuri, ca nu-s lucrate. Campurile I mean…

  3. Piste improvizate de aterizare se pot face in curtea scolii, e deja o pista acolo pt alergat elevii. Ai mai mica dar asta e, satu-i sarac. Mai e si stadionul, lipsit de obstacole, materialul fiind pamant deja compactat.

  Operatiuni posibile:

  1. Atacuri de tip „hit and run”, raiduri, ambuscade.
  Ohohoo, la asta-s buni. Dau si fug de mici. Unii se scot si ajung sus, altii la parnaie, astia 4 fura mai norocosi.

  2. Sabotaje impotriva depozitelor de provizii si a cailor de comunicatie.

  Ion primaru’i za best, sabota CAPul, Dispensarul, Sediul CEC, toate terenurile din jur, ai artist.

  3. Atacuri impotriva mijloacelor de lupta aeriana (avioane la joasa inaltime, elicoptere, drone de cercetare) folosind rachete antiaeriene portabile.

  Gigi se uita chioras la tot ce zboara pe deasupra gradinii lui, sta cu Stingaru in veceu cu senzoru pa iei.

  4. Dirijarea/corectarea tirurilor de artilerie si a atacurilor aeriene, marcare tinte.

  Marinica e cu marcatul tzintelor, nevasta contabilului e markata deja, mai fura si altele mai demult.

  5. Defensiva stratificata cu puncte de rezistenta ce permit campuri de foc incrucisate. Lucrarile genistice (gropi/santuri de tragere, transee, buncare) pot fi construite din timp in punctele de gatuire a cailor de comunicatie si nu numai, in numar suficient si cu mijloace minine.

  Gropi si santuri sunt peste tot.
  Defensiva stiu toti, de pe vremea controalelor de partid, bagau baietzii un vitzel, un purcel si nishte vin rosu la defensiva, si apararea era impenetrabila.

  6. Cercetare in adancime, recunoastere, transmiterea informatiilor in timp real.

  Aici vine in ajutor Clara Secretara, e informata si transmite in timp real.
  Resursa auxiliara.

  7. Recuperarea pilotilor doborati de focul inamic.
  A recuperat Ion la timp niste chiloti prin Primarie, probabili capturati de Marinica, inainte sa-i vada contabilul si sa inceapa scandalu’.

  Bon, acu ca va descrisai o echipa d’asta de rezistenta la sate, hai sa tragem concluziile (cu mintea mea putzina de acum):

  Grupe de civili in fiecare sat si oras, recrutati online(?!), antrenati de nu stiu cine nu stiu unde, inarmati pana in dinti cu Stinger/Spike/AGuri/PSLuri si mitraliere, dirijati de alti nu stiu cine in timp de conflict, tragand cu AGul intr-o veselie in ce vor ei.

  Vi se pare o chestie credibila?
  Realizabila? Viabila?
  Ce control ai asupra lor? Cine si cum ai comanda?

  Ne intoarcem la utopia “razboiului intregului popor”?
  Ultima oara cand s-au dat arme la civili(Dec’89), stiti ce hai a fost?

  Cine le cumpara mii de Stinger/CA94 si Spike, si cine ai antreneaza sa traga cu ele.
  Daca aia se aduna cateva echipe si incep sa jefuiasca bancile, sa santajeze, sa atace politia/armata. Sa schimbe guvernele.
  Echipa din Ciorogarla contra aia din Bolintin, ca nu se inteleg pa shpaga.

  O retzea d’asta poate sa aiba armata la secret, un numar redus de oameni pt sabotaje/anti ocupatie/rezistenta. Sau SRI. Sau alta ‘structura’ de care nu stim.

  O structura militarizata. Dar in nici un caz cu civilii.

  Cine cu o farama de dram de miligram de creier credeti ca o sa aprobe evar asa ceva.

  • TARE FUNNY SI TRAZNITA,CU O UMBRA DE ADEVAR BALCANIC.DAR….SA NU UITAM CA PANA SI LA AMERICANII AI MAI DEMOCRATI IEZISTA CEVA DE GENU.SI LA CARICATURA NICI AIA NU-S DEPARTE,DARAMI-TE MAI BREJI.

  • am citit ce ai scris , ai mare drepttate…. mai ales sa pui arma in mana civililor.
   uite un exemplu:…in afganistan cine lupta?….coalitia contra insurgentilor.
   ok!dar acei insurgenti sunt tot luptatori civili.sunt exact ce ziceti si voi, adica grupe de partizani.nu trebuie neaparat sa ai in fiecare sat sau orasel o astfel de grupare , nici la ei nu exista asa ceva …dar au in fiecare sat sau localitate o echipa de supraveghetori,care este foarte esential.
   pe de alta parte ai putea infiinta grupuri paramilitare din fosti militari.

   • Care fosti militari? Ai asa:-fosti SGV la 45 ani+,vai steaua lor(3 sferturi oricum nu au avut treaba cu armele combatante);foste cadre de dinaintea restructurarii armatei care nu au mai alergat 1km de 10 ani.Nici activii nu-s cine stie ce breji luati la bani marunti,dar hai treaca mearga.

    Pe de alta parte,daca e vorba de facut gherila ca-n A-stan,aia se face pe loc.Numai ca trebuie sa astepti sa fii ocupat.Bine ar fi sa nu ajungi sa fii ocupat.Daca ajungi sa fii ocupat,retelele SRI,DGIA si ale politiei oricum raman pe pozitii,cel putin partial.Ce ramane e pe urma dezvoltat cu sustinere din partea centrului(in cazul in care nu suntem ocupati total).Treaba cu partizanii e cu cantec.Partizanul e in fapt un commando care nu mai trebuie sa faca insertia.Ca urmare,nu-l poti lua pe orice parlit,trebuie o selectie ca lumea.Si in primul rand ai nevoie de cadru,iar apoi sa iei voluntarii(cu arcanul nu merge,pe langa faptul ca nu mai e legal).Partizanul mai e in timp de razboi expertul din grupul care se formeaza ad-hoc(sa crezi ca in spatele frontului inamic mai poti vorbi de planificare centralizata in avans frizeaza nebunia).Apare o problema.Statul roman ar trebui sa aiba incredere in 15-20000 dintre cetatenii sai si sa-i instruiasca in tehnici si tactici periculoase pt. un eventual stat tiranic,inept si-n general de nedescris cu vorbe decente(orice asemanare cu realitatea e pura coincidenta).

    Ce spune Sweeper e perfect normal in Elvetia,Suedia sau Finlanda.Ce putem face noi,realist vorbind(ok,nu foarte realist,doar ceva mai politically correct) ar fi sa formam multa infanterie usoara in rezerva armatei.Astia inevitabil vor avea armament greu de infanterie si vor constitui un fel de aparare teritoriala.Sa zicem 1-2 batalioane independente/judet.Daca adversarul ii depaseste,ramasitele devin automat partizani.

    • Sunt total de acord cu tine. Insurgenta este diferita de partizani. Si la fel diferita de paramilitari. Dar exista ceva asemanari… cu fiecare dintre ele dar nu sunt superpozabile.

    • dragul meu, cadrele din armata nu au nevoie sa alerge un km., nu se mai ataca la baioneta de mult. in cel mai rau caz alearga trupetii, care sunt tineri, motivati pecuniar si de obicei fara prea multa scoala, pentru ca altfel acestia din urma nu ar ajunge sa se inroleze.

     raspunde orice, numai ca trupeti americani sunt toti ingineri nu…

   • Ai punctat la fix. Pai de vre-o 30 de ani armata pachistaneza care isi trimite oameni pentru a sustine fratii musulmanii si idiotii religiosi. Acestia sunt recrutatii in scolile religioase musulmane. CIA le-a creat si le-a format si o structura de autofinantare. Afganii ….is de mult epuratii.. Rusi stiu ce stiu..La ei e o tructura tribala lupta seful..mem si noi. La noi unu lupta 5 se ascund si fac misto.

  • Tare de tot. Sa nu uitam totusi , in caz de conflict, vor apare cateva oprtunitati pentru/in ceea ce priveste tiganii.

 • @gsg9: merci pt portzia de ras, chiar aveam nevoie dupa ziua de azi. :d

  @all: daca se poate, va rog sa lasatzi chestiile “cine face asta in ziua de azi” si alte asemenea defetisme. Presupunem ca traim intr-un univers paralel in care treaba se poate face. Ceva critici sau idei constructive si nu bla-bla-uri are cineva?

  • O intrebare ar fi de ce vrei sa antrenezi atatia oameni pe timp de pace? E suficient sa existe scheletul (instructorii militari specializati, depozitele de munitii, doctrina), oamenii vor veni in mod natural in caz de invazie.

   Mi se pare foarte mult o grupa de 6 oameni in fiecare sat. Sunt vreo 13,000 de sate in Romania. In plus nu cred ca ar fi necesar, un ocupant nu va avea unitati in fiecare coltisor din tara si controlul satelor nu cred ca va fi o prioritate.

   In al doilea rand mi se par destul de incarcati cu armament si munitie, iar cantitatea si calitatea armamentului ramane marele semn de intrebare.

   • Pai hai s-o luam in ordine:

    1. Pentru ca antrenarea oamenilor din timp reduce pierderile. In caz de urgentza, nu mai ai timp sa-l treci pe ala printr-un curs de radio-comunicatzii de o luna, sau nu-l faci asistent SMURD in 2 zile. noi nu vorbim aici de impuscaretzi cu AKM-ul, vorbim de “medici”, radio-operatori sau demolatori.

    2. Corect, nu va avea unitatzi sa acopere fiecare coltz. Da’ aia din fiecare coltz ii vor da la oase, la fel ca VetCongu’. E vorba sa sangereze cate putzin din fiecare taietura mica, sa-si dea seama ca pierderile sunt prea mari si sa se care singur acasa.

    3. In depozitele militare din Romania sunt milioane de arme usoare. Munitzie fabricata in anii 70 si inca viabila. deci avem de unde cu sculele, factorul uman e problema.

    • 1. In caz de invazie si ocupatie, va fi timp suficient pentru antrenarea voluntarilor impuscaretzi. In cazul celor care necesita pregatiri aprofundate, ei vor fi recrutati din structurile deja existente (SMURD, sistemul sanitar, armata activa si rezerva).

     2. Daca nu vor avea in fiecare colt nu trebuie sa antrenam 6 oameni in fiecare sat. Vor fi o multime de “celule” inutile.

     3. Nu aveam dubii in legatura cu armele usoare, ci cu rachetele anti-tanc si MANPADS.

    • cred ca gresesti au vindut-o aiurea prin intermediul unui israelian prin tarile lumi a 3-a care parca lea dat si teapa sub idea vehiculata la vremea aia ca AKA si munitia sint depasite. Problema forte ii factorul uman adica TRADAREA care te insoteste la orice pas. Uitate in istorie nu ii condamna nimeni la biserica nu se vorbeste decit de milostenie sau cum sai facem pe fraieri sa ne dea ceva. O sa te trezesti
     turnat ca horia closca si crisan tot de preoti (relatare se afla in arhiva vechiului imperiu in Austria). Iar daca chiorete sau urmasii lui portocalii ramin..considero moarta si ingropata. Sti tu de ce.

   • Grupul cu 6 militari este cea mai eficienta dpdv al numarului si al sarcinilor care le poate executa. In orice armata grupa are minim 4 si max 6 militari. Si la noi este la fel.

 • Conceptul e ok,cata vreme e pe baza de voluntariat.Cum pot fi atrasi voluntarii nu e greu.Facultate moca,eventual reducere de cateva procente la tonele de taxe.

  Nu-i musai sa-i faci partizani.Odata,partizani inseamna ca gasca rivala deja a ocupat tarlua natala.Nu-mi fac vreo iluzie ca noi cu 20 de milioane o sa avem vreodata capacitate de lupta cat Suedia(pana acum vreo 15 ani) sau Finlanda.Nu ai cu cine.Dar consecinta actualei doctrine este ca zisa armata profesionista isi pierde capacitatea de lupta in 3 zile de conflict de inalta intensitate.Capacitate de regenerare ioc.

  Sa formam o forta de rezerva va deveni un subiect fierbinte rau nu peste multa vreme.Sau putem sa nu o formam si sa ne ia dracu.
  Razboiul intregului popor e o vrajeala.Nu avem ce face cu cocalari,iar pe astia oricum nu-i consider parte integranta a poporului.Razboiul celor dispusi la acest lucru e insa alta poveste.Castigam capacitate de lupta de cateva ori mai mare ca acum,nu cheltuim mai multe procente din buget si nici nu ne pierdem capacitatea de a trimite forte expeditionare prin tarile calde.
  Amu,unitatile active vor fi inevitabil si cele mai mecanizate.Nu sunt si nu vor fi bani sa echipezi 20 de brigazi mecanizate de rezerva.Dar sa formezi,sa zicem ,50 de batalioane usoare e ceva ce costa cat 5 F16.Mentinerea lor costa cam cat mentenanta avioanelor.Nu zic sa inlocuim aviatia cu infanterie.Trebuie ambele.Zic doar sa avem o imagine de ansamblu asupra raportului cost/beneficii si asupra misiunii(in cazul de fata apararea tarii ).

  • Initiativa este in regula atata vreme cat oamenii vor fi recrutati de Fortele Armate, armamentul si munitia insa vor fi distibuite doar in caz de conflict, intre timp cred ca un antrenament intensiv de 2 ori pe an cate o saptamana face mai mult decat armata pe care unii de aici se lauda ca au facut-o, daca le mai dai si posibilitatea de a le plati acele 2 saptamani sau de a-i scuti de o parte din impozitul pe venit ai rezolvat problema, nu exista la sate doar oameni de genul prezentati in portia de ras, sunt si oameni care au conditie fizica, dorinta sa invete etc.
   Daca ai astfel de grupe inarmate doar cu AKM si tot e mai bun decat nimic, aceste grupe pot sa suplineasca inexistenta serviciului militar obligatoriu, dand populatiei o minima pregatire de lupta necesara, nu trebuie sa stiu sa bat pas de defilare in schimb pot sa trag cu AKM-ul in asa fel incat sa il fac pe unu strcuratoare de la 300 de m. ce crezi ca nu va folosi asta intr-un conflict armat?
   O armata de profesinisiti este foarte eficienta pe termen scurt dar ia ganditi-va ca acum avem poate 4 -5 milioane de cetateni care nu au vazut in viata lor o arma de foc, cat timp iti ia sa ii pregatesti pe astia de lupta?! si cine sa o faca ca Armata Romana este profesionista dar duce lipsa de personal in cazul unui conflict armat.
   Recrutezi rezervistii care au o medie de varsta de 45-50 de ani dar nu folosesti oamenii care au o medie de varsta intre 20 si 30 de ani fiindca nu stiu sa lupte!

   • N-am făcut armata, că n-am prins perioada. Serviciul militar obligatoriu a dispărut cu vreun an sau doi înainte să termin eu liceul, nu mai țin minte exact. Sincer să fiu, la ce am auzit despre ce însemna armata ca răcan de la alții, nici nu am vreun regret.

    În schimb dacă s-ar face aceste atrenamente sau cursuri de bază, așa… de două ori pe an cum zice Marius, m-aș înscrie și mâine. Dacă se întâmplă ceva, Doamne ferește, prefer să am măcar un minim de habar cum se folosește un AKM (dau un exemplu), decât să stau ascuns prin pod sau prin pivniță de frică să nu mă ia la ochi vreun rusnac (dau iarăși un exemplu, nu știu de ce naiba m-am gândit fix la ruși :P).

    • Mai ma repet o data. Intr-un conflict nu neaparat militar dar si din ala nu este nevoie numai de apasatori pe tragaci. Un mare rol il au cei care sunt in spatele celor care apasa pe tragaci. Adica pt. 1 combatant este nevoie de 3-4-5 (depinde) de necombatanti care sa il sustina.
     Si nu toata lumea are capabilitati de luptator. Unii pot face altceva cu mult mai mult succes decat sa apese pe tragaci.

   • Ai dreptate dar..Acum mai multi ani am fost concentrat 2 saptamini. jumate de luna am primit solda de soldat. Am avut noroc ca nu am avut bancii rate la CAR
    etc ca ma duceau rau in cap. Din start. Daca aveam si o familie ii obligam sa suporte… Din plutonul meu majoritatea vroiau doar sa doarma si sa se laude,, foaie verde si uscata… ce ninja au fost odata.. Sau cita vacanta am eu alti nu
    au scoala…etc etc Pentru mine a meritat Chiorete nu era la putere si eram bine. Am tras cu PM 5,45. A fost super. Dar personal cred ca e doar o idee buna.

 • EU ZIC SA FACEM O SIMULARE DE RECRUTARE-CU TEST GRILA,CUM A ZIS OMU SI PE URMA SA NE CREEM CAZURI DE NECESITATE SI VEDEM CUM NE JUSTIFICAM EXISTENTA.O.K.?

 • In loc de arme de foc pentru antrenament merg si pustile de paint-ball pana una alta dau situatii destul de realiste de ambuscada, si in spatii inguste, poti invatza tactici de guerila cu ele….

 • Pana la urma se vorbeste pe aici despre 2 lucruri oarecum distincte:
  – partizanii ie una
  – rezervistii ie alta

  Partea cu partizanii:

  Cineva a scris ca sunt vreo 13,000 de sate in Romania.
  Sunt 2686 de comune, fiecare cu cateva sate, deci e plauzibil.

  Sa faci 13000 de celule de partizani, una per sat x 6 oameni per celula, e SF.
  Partizanii trebuie scoliti in supravietuire, ambuscade, sabotaje, asasinate, explozivi, comunicatii etc.
  Cam ce invata fortele speciale acum. Nu poti sa-l iei pe Vasilica care a terminat liceul si sa-l inveti astea. Pt ca nu toata lumea e facuta pt asa ceva, chiar daca Vasilica e super incantat si dornic, asta nu inseamna ca are si aptitudini. Si nu vrei sa inveti pe oricine sa faca asta.

  Asta se invata in structuri militarizate specializate, sa ai un control asupra lor.
  Pt ca devin foarte periculosi.

  Sa-i inarmezi cu 13000 Stinger si 13000 Spike, plus 13000 AGuri, 13000 PSLuri, 13000 mitraliere, 13000 aruncatoare de 81mm sau 120mm(ditamai teava)…hmm…ai incercat sa faci un calcul sumar?

  Sau macar sa te documentezi?

  Toate alea nu incap in 13000 de Iveco, cum ai scris tu.

  Ai incercat sa faci un calcul cam cat ar costa armamentul?

  13000 lansatoare de Spike, whoaaaaa :)))))

  Cred ca cine a scris articolul asta nu are nici cea mai vaga idee ce inseamna cifra aia.

  In general se cumpara/vand 10 missiles per 1 launcher.

  De exemplu
  -Spania a cumparat 2,675 Spike-LR missiles, 264 launchers
  -Germania 4,000 Spike-LR missiles, 311 LR launchers
  -Polonia 2,675 Spike-LR missiles, 264 launchers.

  Adica Germania, Polonia si Spania impreuna, niste amarate de tzarisoare, au cumparat numai vreo 9350 de missiles si 839 launchers.

  Noi cu 13000 launchers si nu stiu cate missiles le-am lua caimacul la toata Ioropa…

  13000 de Stinger in dotare.
  The U.S. inventory contains 13,400 missiles. Le luam toate rachetele de pe raft de la americani 🙂

  Si daca se pastreaza proportia 1 la 10(ca n-am gasit cifre), ar fi numai vreo 1300 lansatoare available 🙂

  De unde luati restul de 11700?

  Asa ca 13000 grupe satesti cu un lansator de Spike si unul de Stinger, cu aruncator 81mm, AGuri, mitraliera si PSL suna absolut SF in umila mea parere, nu?

  Eu asa o vad.

  De ce sa nu le luam un Starfighter la fiecare sat, si un Imperial Destroyer per oras.
  Iar la minister un Death Star. Ca e in aceeasi nota de realism…

  13000×6=78000 de partizani la sate e absolut SF. O mare aberatie.
  Cine antreneaza, echipeaza, controleaza, comanda, tine sub control 78000 de partizani.
  Nu o sa faca nimeni asta vreodata aici.

  Nu stiu daca stiti ca partizanii nu intra sub incidenta conventiilor gen Geneva.
  Nu sunt prizonieri de razboi, sunt tratati drept teroristi/sabotori si executati sumar.
  Germanii spanzurau la ei in veselie in Rusia. Mare placere aveau sa spanzure partizanele, si faceau un spectacol din asta. Cititzi pe web.
  Rusii ai casapeau cum se pricepeau ei mai bine.
  Americanii ai impuscau sumar.

  Sa aveti grija sa le explicati asta doritorilor.

  Partea a doua, cu rezervistii.
  Asta da. E OK.
  E interesant ca nu se practica inca…ma rog, Romania e o tara interesanta…

  Barbatii apti fizic-psihic, 18-55 ani, ar trebui convocati de 2 ori pe an cate o saptamana. Sa stie sa monteze/demonteze/intretina arma. Sa stie sa traga cu ea.
  Un minim de tactica. Conditie fizica. Calirea psihica. D’astea.
  Nu explozivi, sabotaje, asasinate…

  In caz de ceva, convocati si atasati la unitatile profesionalizate.
  Profesionistii cu rachetele, statiile, rangefindurile, tunurile, armele grele.
  Astia sa dea si ei cu puscociul.

  • Chiar daca uneori ramanem cu un gust amar dupa comentariile tale acide , ai “a dracului” de multa dreptate .Vasilica , cel care a terminat liceul ( daca l-a mai terminat , acum cu camerele astea puse sa filmeze tot ce misca la bac )este mai mult interesat sa-si cumpere o masina “bengoasa”, ca aceea nu trebuie sa opreasca la trecerea de pietoni si sa se faca sofer sau distribuitor de bere . Mai putin va fi interesat sa intre intr-o organizatie paramilitara unde trebuie sa pastreze discretia .
   GSG9 , ai facut un calcul relativ la dotarea cu rachete .Dar stii ca poate nici 13 000 de PSL-uri s-ar putea sa nu mai gasim in depozite ? Ai vazut pe site-urile americane ale pasionatilor de arme cum se vand PSL-urile de rezerva, multe cu hartia anticoroziva pe ele ( vorbesc de cele fabricate in anii 70-80, excelente )? Chiar cu lada , am vazut .Alaturi de alte tipuri de arme din rezerva .

  • Partizanii intra sub incidenta conventiilor de la Geneva(is vreo 4).Astea au fost elaborate dupa al doilea razbel,cand partizanii din mai toata Europa si Asia au fost de partea baietilor buni(pardon,a invingatorilor).Partizanii ailalti,mai anticomunisti nu s-au pus atunci la socoteala.
   Rezultatul final e ca toti gherilerii cu care s-au batut armatele occidentale au fost tratati conform legilor razboiului(ca au mai fost derapaje,ca unii meritau derapajele e alta treaba;vorbim in general).Restul oricum nu au auzit de Geneva si oricum nu e picior de inspector sau ziarist pe unde lupta rusii,chinezii sau dilimacii din Africa si America de Sud.

   Unitati de partizani in cadrul armatei sunt.Sunt un fel de commando si au instructia de rigoare,exceptand chestii precum parasutarea.In Suedia se chemau Jaegers,in Finlanda Sissi(cine rade face 50 de flotari) iar in Elvetia imi pare ca e regimentul de grenadieri.Omuletii sunt fie alesi pe spranceana in timpul instructiei de baza,fie se ofera voluntari.90% oricum pica la selectie.Aceasi poveste cu lunetistii,eod-istii si alte chestii mai aparte.Dar,si aici e un mare dar,oricine se poate duce la un curs specializat,dupa ce a facut instructia de baza.Adica afli cum e lupta antitanc, lupta urbana s.a.m.d chiar daca formal esti la transmisiuni,de exemplu.

    • La Vulturii pentru distractie? Am inceput sa rad si nu cred ca ma voi putea opri din ras vreo cateva zile…
     Mai baieti, pt. distractie este “cluburi”, este “manele”, este tot felul de alte chestii. Armata nu este pentru distractie. Si cu atat mai putin vulturii sau altii asemenea lor…

  • Care profesionisti ca astia parca ii intereseaza doar carnea de tun care sa fie in Irak Afganistan si pe unde sor mai baga americanii ca noi sa raminem cu buzele umflate si fara banii care ii puteam recupera. Apropo unii la 45-50 de ani nu mai vad nici cu ochelarii o tinta. Astea se fac intre 20-30 de ani.

 • Domne numărul mi se pare exagerat de mare,80.000 de oameni pe care trebuie să îi remunerezi într-o oarecare măsură și care s-ar adăuga și ei la numărul de bugetari prea mare pe care România îi are în acest moment(acum sunt 1,2 milioane de bugetari iar până în 2014-2015 ar trebuii să rămână 900 de mii),nu cred că o astfel de structură ar fi bine văzută nici de popor care nu are destui medici,casiere,profesori,polițiști da are în schimb 80.000 de hăndrălăi care se ocupă cu războiul de gherilă împotriva delfinilor din Marea Neagră,și nici de către decidenții politici care abea o să reușească să își angajeze fetițele,băiețeii(unii au alte orientări :))) ),slugile,neamurile,activiști da o să trebuiească să bage nuștiu câți bani în structura asta în loc să îi spargă pe asfaltări,panseluțe etc.

  Acum nuștiu cât de eficientă ar fi o structură de genul ăsta,pe de-o parte din cauzele enumerate de gsg9,iar pe de altă parte nuștiu ce pot să facă 80-100 de mii de oameni înarmați cu armament ușor împotriva unor mari formațiuni de blindate,susținute aviație,elicoptere care vin dinspre Transitria trec Prutul și înaintează pe direcțiile Iași-Cluj-Timișoara și Galați-București,în lupta directă Armata,MAI,Serviciile și Partizanii o încasează nasol rău de tot iar ăia care mai scapă dezertează în masă,dacă nu care cumva au dezertat până atunci.Iar dupa războiul de gherilă o sa îl continue doar cateva sute de oameni,mai mulți nu văd de unde ar apărea și cam asta a fost proporție în decembrie 1989 de pildă în București,pe stradă ziua erau câteva zeci de mii de oameni dar seara la baricadă au rămas 100-150 de oameni care au ținut revoluția vie în timp ce gloriosul popor român a tulit-o să facă nani,dintre care cel puțin câșiva erau de pe la Unitatea Vimpel,SpetsNaz.Tot la fel sa întamplat în anii 50 unde rezistența din munți nu a numărat niciodată zeci de mii de oameni care să lupte împotriva comunismului în munți sau pe stradă așa cum sa întamplat la Berlin,Budapeste,Praga(capitale ale unor popoare),de ce Dumnezeu să cred io că 100 de mii de conaționali de-ai mei ar continua lupta după ce țara a fost ocupată?Românașii nu ies în stradă când li se taie leafa(așa cum ies Grecii,Francezii,Englezii),și nici pentru apărarea drepturilor lor democratice(așa cum ies Ungurii,Rușii,Sirienii din nou popoare nu turme),recent am participat la un protest în fața Ambasadei Ruse împotriva asasinării de către Armata a 14 a a unui alt român,unde au participat decât 200 de oameni din care 3 sferturi au fost basarabeni,naționaliștii mioritici care scriu pe clădiri de patrimoniu „basarabia pământ românesc”(ar trebuii să li se taie mâinile pentru mâzgălelile alea),au stat acasă la căldurică și s-au dat pe net..dacă poporul român nu este în stare să se mobilizeze în situații de pace și maximă libertate(încă),nu văd cum ar duce un război de gherilă,cine ar duce un astfel de război,ăia de la țară care abea așteaptă mita electorală?Bercea Mondialu,Nelson Mondialu?Polițista sub acoperire pe care au bătuto milițienii șpăgari?

  Genul ăsta de misiuni nu văd de ce nu ar putea intra în aria de responsabilitate a structurilor din MAI,de exemplu SPIR-ul,din câte știu fiecare IJP are în subordinea sa câte o formațiune de genul ăsta,cam 40-60 de oameni fiecare,plus în fiecare batalion de jandarmi ar putea fi organizată o astfel de structură,fiecare divizie sau poate brigadă a armatei să aibă un batalion-companie cu astfel de misiuni,în servicii la fel,doar avem inflație de înși care apără țara cu ochiu și timpanu,România este recunoscută în UE și NATO că are cei mai muți agenți secreți pe cap de cetățean,cred că și pe aici s-ar putea organiza astfel de structuri,îi iei pe ăia care îi ascultă telefonul lui Gâdea și îi pui să se antreneze pt războiul asimetric.

  Sau cel mai bine..privatizăm domne armata,păi ce mama dracu plătim BGS-ul și gata,atâta stângism în țara asta,privatizăm salvarea,poliția,armata,toate la privat.

  • Victor, romanu’majoritar… da like sau join la vreo cauza pe facebook si apoi se bate pe burta, fericit ca a luat parte la o miscare de protest. Sau, o face pe desteptu’ ca e pe trend sa fii usor-superior din spatele unei tastaturi, dupa cum urmeaza:


   “am ris. cu spume. am pierdut o juma de ora sa citesc pagina aia – era sa si uit de un telefon pe care trebuia sa-l dau – dar am ris. mersi mult 🙂

   nu zic ca nu e nevoie ca cineva sa se joace “de’a rasboiu’ si pe timp de pace – da’ oamenii aia chiar sint dusi. imi place entuziasmul lor, n-am date destule sa-i contrazic – da’ pur si simplu imi fac impresia unora care se joaca de’a soldatzeii in groapa cu nisip.

   mi-ar fi placut sa fiu “gica-contra” acolo – sa-i intreb, cite avioane operationale avem, cit kerosen exista in depozitele aerodroamelor, cit de repede (pe drumurile noastre) se pot re-umple 🙂

   iar la chestia cu “se blocheaza soselele cu garnitori de trenuri – acolo unde sint treceri peste calea ferata” – am avut un hohot homeric de ris.

   cit despre chestia cu “Deci rusii trebuie doar sa aiba rabdare vreo 30 de ani… cat or mai ramane din rusi, ca si ei au cam aceleasi probleme.” ”
   e frumoasa ca tactica cavalerilor teutoni, da’ numai ca se aplica pe alte numere. rusii in total sint 120mio (grosso modo) si la aritmetica mea timpul de injumatatzire de la 120mio e ceva mult mai mare decit de la 18mio. asa cu fro 4 iteratii.

   in fine, vreau sa mai si lucrez azi – nu ma bag la comentarii avansate.”

   Cine este acest personaj care ne vorbeste de sus? Iaca: “Anonim spunea…”. Nu id, nu nume. A dat un reply ca anonim.

   Comentariul de mai sus, a fost lasat sub un articol dintr-o colectie de comentarii adunate de pe Resboiu de catre Turambar, pe blogul sau: http://turambarr.blogspot.com/2012/01/comentariu-la-scenarii-de-razboi.html . Cum am mai spus, viteazul si superiorul comentator… a dat-o anonima.

   Ras homeric? Mi-e simpatic dobitocul, dar tot l-as pocni.

  • @Victor

   Nu cred ca e bine sa compari mobilizarea civica pe timp de pace cu ce s-ar intampla in caz de invazie. Pe timp de pace romanul satul de politica si de propaganda de partid care il asalteaza din toate partile se inchide in cochilia lui. In caz de invazie intreaga clasa politica si intreaga mass-media ar prezenta un mesaj unic si mobilizator care ar amplifica reactia nationalista naturala a romanului de rand. Asta daca nu cumva invazia ar fi primita cu bratele deschise de anumite forte politice din interior.

  • Bre,Victore,ma ingrijorezi.Asa tanar si asa deprimat.Pai cand o sa fii cu un picior in groapa,ca mine,ce o sa faci?Sa nu te imbolnavesti de depresie,ca si asa e boala secolului.

   Fratello,nu avem ce face cu gloata.De aia is volintiri.Ca vor sa fie acolo.Ca-s 100.000,ca-s 1000,ca-s 50,n-are a face.Cati vin,atatia vin.Cand nu mai vor,pot sa plece.Simplu ca buna ziua.Dupa razboi multi viteji se arata,dar si Constitutia din 1923 si Reforma agrara se face pt. aia care au participat la scos castanele din foc.Fie conform lui dimocrasi,fie conform lui Mao.

   Bre nu pierzi la buget un chior.Tot bugetul ala e.Doar ca il imparti un pic altfel.Fapt pt. care si structura armatei se schimba,dar iar nu e spre paguba ei.

  • Pai nu trebuie sa te intrebi cum va fi daca vor privatiza armata. Uitate la CFR si au facut firme cu vagoane au luat contractele politic si au angajat pensionari care ii platesc la negru. Ai sa te trezesti cu bunicatu ca se chinue sa traga pantaloni pe el (de camuflaj) sa mearga la instructie la primarie. Si te va scoate din minti cu Chiorete pentru ca angajarea se va face in functie de carnetul de partid. Din lac in put.

 • Complicata treaba asta cu inarmarea populatiei. Se tureaza Vasile pe primar ca nu i-a dat ajutorul social si ii bate la geam cu o termobarica 🙂
  Dar sa privim lucrurile la rece si sa incepem de la premiza ca iese cu scandal, nu conteaza cu cine, dar unul serios-serios nu Ungaria/Bulgaria:
  – se decreteaza mobilizare generala. Cati se vor prezenta? Cati vor lua primul avion spre Spania/Italia ?
  – Cati din cei ce se prezinta sunt apti medical si psihologic? La cati handicapati psihic/orbi/etc cu permis de conducere/portarma avem se poate spune pe buna dreptate ca o maaaare parte dintre “descurcareti” vor fi lasati la vatra contra..$$/palinca/etc
  – Dintre cei care se prezinta cati isi vor insusi intr-un interval scurt de timp notiunile de baza pentru a putea fi “combat ready” ? Iau in calcul ca fiecare pluton de recruti va fi sub comanda unui caporal experimentat si calit in T.O.
  – Ce te faci cu aia cu facultate? Sunt n-spe mii si vorba aia, au studii supirioare, cum sa faca ei culcat si taras prin noroaie? Care mai de care fiu de primar/medic/inspector la../director/etc.
  – Ce te faci cu o conducere militara supra-plina de generali de carton care habar nu au ce inseamna un razboi, cu ce se manaca inducerea in eroare a inamicului, aparare modulara sau contraatacuri surpriza. Evident ca sunt maestrii la o retragere strategica, regruparea fortelor, reastrangerea zonei de activitate, refacerea fortelor, achizitii de technica, colectarea si redistribuirea spagii. de curiozitate cautati sa vedeti cati generali are armata romana. Veti fi surprinsi 🙁

  • brava , maryus…bine zis
   plus ca mai e o intrebare pe care nimeni nu si-o pune, la esaloanele alea inalte care ar trebui sa organizeze chestiile astea…
   cati dintre cele 2-3 milioane de romani care lucreaza prin ale strainataturi vor da fuga la avion sa isi apare tara, in caz de nevoie? 😉

  • Hello nice to meet you on the site, please stay in touch with us, and if you have comments or suggestions fell free to write!

 • Fortele paramilitare pot fi si insurgentii,si Companii Private,militia,guerilla,mercenari etc,dar Romania ar folosio ca ajutor al guvernului desigur.Dar e imposibil sa se ajunga la o asa tactica,cum am citit mai sus,si din cauza Bugetului,si din cauza oamenilor neputinciosi.Pentru astfel de operatiuni cel mai bine ar intra Armata actuala,Operatii Speciale + Rezervistii si desigur Jandarmeria,si sa nu uitam si de NATO care near ajuta si ei.Sa se faca grupuri paramilitare in scop de a apara tara nu o sa fie niciodata,dar pentru a atacao ar fi posibil.

 • Sweepere, frumos, ideea nu-i tocmai rea, dar e prea ambitioasa.
  problema principala este ca ai conceput grupa de 6 militari ca subunitate independenta.asta implica o dotare la nivelul unui grup FOS, chiar peste (Unimog,rachete at, aa, aruncator cal 120 etc.). imagineza-ti cat costa instruirea, cat costa logistica etc
  pana in ’89 in RSR au existat asa-numitele formatiuni de rezistenta (ale armatei erau legendate in Garzile Patriotice, ale securitatii prin tot felul de institutii).dar n-au fost dotate cu rachete aa sau at, ci doar cu armament usor (+ag 7).
  apoi,conceptia ta se refera la unitati FOS de gherila.cand au fost concepute primele sisteme pentru lupta de partizani (sovieticii si finlandezii), au fost impartite in unitati de gherila/partizani formate din rezervisti mai in varsta si unitati formate din rezervisti “in putere”.prima categorie lupta pe subunitati de la companie in sus, a doua pe subunitati mici (grup, uneori pluton).in Finlanda de exemplu,exista o unitate sissi in cadrul trupelor de graniceri, care face parte din categoria FOS gherila.si elvetienii,austriecii,suedezii,turcii si yugoslavii tot pe linia asta au mers.elvetienii au avut subunitati jagdkommando (a nu se confunda cu cele austriece cu acelasi nume),suedezii regimentul I 22,nemtii subunitati din brigada 23 vm etc.
  ideea este ca baza unitatilor de partizani/gherila o constituie unitatile din prima categorie, nu FOS gherila.eventual poti sa ai un asfel de pluton/echipa la un batalion/detasament de gherila “normala”.chiar daca lupta de partizani intra la categoria razboi neconvential,are si ea o componenta destul de conventionala (vezi cazul partizanilor lui Tito,ai lui Mao,ai lui Lawrence etc).
  suedezii si norvegienii au in prezent niste concepte bune (home guard),destul de eficiente.

 • citesc cu placere cam tot ce exista la resboiul, inclusiv chestia asa cu partzani. nu am inteles insa de cine sa ne elibereze, cine ne-ar ocupa si pentru cat timp? odata ocupati, cine ar mai coordona partizanii, guvernul din exil? daca nu ne putem elibera ori apara, inseamna ca NATO e dus dracului, in aceiasi situatie. pe bune, cine ar putea sa ne atace, razboiul rece s-a dus totusi iar teroristii nu ocupa tarii.inclin sa cred ca cei care isi dau cu parerea nu sunt prea multi militari sau fosti militari de cariera, pentru ca acestia ar trebui sa-si aminteasca de la lectiile de doctrina militara de “formatiunile de rezistenta” ceausiste care trebuiau sa faca ceva de genu’ pe “teritoriul vremelnic ocupat” si care nu au nici o legatura cu garzile patriotice decat ca ar fi cooperat in cadrul “razboiului de aparare a intregului popor”. scuze pentru cei cu scolii militare….dupa ce s-a renuntat la acest concept. treaba cu selectia electronica este tare…

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: