Imagine din filmul Portretul luptatorului la tinerete

Sursa imagine: Biblioteca Fagaras – Rezistenta armata anticomunista din tara fagarasului

Studiu cadru privind infiintarea si folosirea grupelor paramilitare/de partizani in Romania

Preambul: Acest studiu prezinta un concept privind infiintarea/utilizarea grupelor paramilitare/de partizani similare ca idee cu Garzile Patriotice din perioada comunista. Numarul si densitatea acestora pot fi ajustate in functie de specificul local, media fiind de 1 grupa de 6 oameni in fiecare sat si 2-3 in orasele mici de provincie. Astfel se poate realiza o acoperire destul de buna a teritoriului Romaniei cu unitati independente, extrem de mobile si cu o mare putere de foc.

Selectia personalului: folosind actuala infrastructura informatica din sistemul de invatamant, se poate realiza o aplicatie de tip „test grila”, in care viitorul candidat se poate loga folosind numele, initiala/initialele prenumelui si codul numeric personal (de exemplu) si va fi testat dupa teste standard de apritudini, inteligenta, samd. Un fel de „recrutare electronica” ce va scuti candidatul de drumul la centrul militar zonal/judetean, va economisi timp si resurse. Candidatii incadrati la grupa de trupe 0 (echivalentul trupe speciale, parasutisti, vanatori de munte, graniceri, infanterie marina din timpul serviciului militar obligatoriu) vor fi invitati pentru la un interviu cu un psiholog si la un test practic pentru stabilirea aptitudinilor specifice (medical, informatic, sportiv, etc).

Pregatirea personalului se va desfasura in doua faze:

1. Instructia de baza, accentul punandu-se pe pregatirea fizica, orientare in teren/topografie, cunoasterea si manuirea armamentului, prim ajutor, traiul in conditii precare/survival, comunicatii de baza. Acest nivel va fi parcurs fara exceptie de toti candidatii.

2. Instructia avansata, in functie de optiuni/aptitudini:
– pregatire medicala la nivel inalt (triaj medical primar, hemostaza, traumatologie, managementul cailor aeriene, administrare intradermica / intravenoasa a medicamentelor, farmacologie, evacuare medicala de urgenta, etc).
– cursuri specifice: lupta corp-la-corp, lunetisti, demolari/sabotaj, comunicatii (Morse, comunicatii sol-aer, folosirea echipamentelor de criptare, antene improvizate), observatori artilerie/control atac aerian, logistica (conducere pe teren accidentat, mecanica, stabilire zone aterizare/desant), alpinism si schi (in zonele montane).

Componenta grupei paramilitare/de partizani si dotarea:

Grupa este formata dintr-un comandant de grupa, un lunetist, un mitralior, un AG-ist si doi purtatori de munitie/specialisti.

Comandantul de grupa are si functia de radio-operator si/sau sofer, este inarmat cu un pistol mitraliera/pusca asalt, 300 de cartuse, grenade explozive, fumigene si are in dotare un echipament NVG (sistem de vedere pe timp de noapte) – preferabil un sistem integrat binoclu/NVG/telemetru laser ca Vectronix Moskito.
Lunetistul este dotat cu o arma PSL, o rezerva de munitie de 200 cartuse „sniper” de tip 7N14 (FMJ-BT) (optional) si 100 (300 in lipsa munitiei „sniper”) cartuse AP/API (perforante/perforant-incendiare), putand folosi si munitia mitralierei in caz de necesitate. Aditional, grenade explozive si fumigene.
Mitraliorul are in dotare o mitraliera PKM cu banda, cu o rezerva de munitie suficienta de diferite tipuri (glont obisnuit, perforant, trasor).
AG-istul este dotat cu un aruncator de grenade model AG7 cu diferite tipuri de munitie (HEAT/cumulativ, termobaric, anti-personal). Am putea adauga aici modelul suedez SAAB Carl Gustaf M3 ce foloseste printre alte tipuri munitia multifunctionala HEDP 502 care ofera doua moduri de detonare (impact si intarziat) ce sunt selectate prin simpla rotire a proiectilului inainte de introducerea in aruncator. Aditional, poate fi dotat cu un pistol mitraliera/pusca de asalt si 150-210 cartuse.
Purtatorii de munitie sunt dotati cu pistol mitraliera/pusca asalt si grenade explozive/fumigene pt uz propriu. Ei vor transporta rezerva de munitie. Vor functiona in rolul primar de radio-operator/sofer/medic/specialist demolari/tragatori antiaerieni.

Prin folosirea sistemelor de armament specificate mai sus se asigura o logistica simplificata, munitia fiind comuna pentru mitraliera PKM si pusca PSL (calibrul 7.62×54 mm).

Armamanentul greu al grupei poate consta in rachete antiaeriene portabile de tip CA94M, SA24 Igla-S sau FIM93 Stinger, cu ghidare in infrarosu si lansare de pe umar, economisindu-se astfel spatiu in vehiculul grupei prin eliminarea tripodului/stativului. Astfel se pot asigura atat auto-apararea grupei impotriva atacurilor aeriene cat si integrarea intr-o retea de aparare antiaeriana coordonata central.

Alte arme grele, montate pe vehicul, pot fi mitraliere calibru mare tip DShK/KPV, aruncatoare automate de tip AGS17,  aruncatoare fara recul de tip AG9, rachetele antitanc dirijate de tip Konkurs/Fagot, MILAN sau Spike MR/LR. Suplimentar, un mortier de calibrul 81/82 mm cu proiectile explozive, fumigene si de iluminare.

De asemenea, se poate adauga o cantitate limitata de exploziv plastic si sisteme de detonare, pentru operatiuni de sabotaj/demolare, precum si mine anti-personal directionale de tip Claymore/MON-50/MRUD (permise prin protocolul de la Ottawa) si mine antitanc.

La dispozitia grupei se va afla o statie radio tactica multibanda, portabila, de tip Harris PRC-117G/Aselsan PRC-9661, cu posibilitati de emisie UHF/VHF, criptare si salt de frecventa,  Satcom si transmisie de date, conectabila la un laptop/tableta/PDA pentru transmiterea ordinelor, a hartilor  si informatiilor in timp real.

Transportul grupei se poate face cu un camion usor de genul Iveco Daily 4×4 sau Unimog, eventual militarizat/modularizat dupa conceptul britanic CAMELEON (www.cameleon-mms.com), ce poate transporta membrii grupei, armamentul si o cantitate sporita de munitie, avand posibilitatea de a functiona ca baza mobila pt mortierul de 81/82 mm sau 120 mm. Avantajele acestui vehicul utilitar comercial/derivat este reprezentat de pretul relativ rezonabil, intretinerea facila (incluzand piesele de schimb), mobilitatea ridicata si posibilitatea de a fi condus de orice posesor de permis categoria B, printre altele.

Logistica:

1. Se recomanda crearea de catre fiecare grupa a 2-3 depozite de mici dimensiuni, constand in seturi de arme (2-3 pistoale mitraliera/pusti asalt, 1 PSL, o mitraliera, un AG7), cateva unitati de foc pentru fiecare arma, piese de schimb, explozivi, baterii pentru statia radio, NVG, ratii alimentare, apa, rezerve medicale, combustibil, eventual o statie radio de rezerva, amplasate in locuri ascunse, marcate pe harti si cunoscute doar de comandantul grupei.

2. Stabilirea si marcarea pe harti a unor zone de parasutare echipament (drop zones) si a zonelor de aterizare a elicopterelor.

3. Stabilirea, marcarea si amenajarea in imprejurimile oraselor a unor piste improvizate de aterizare pentru avioane cargo de tip C27 Spartan / C130 Hercules pentru transportarea unor cantitati mari de provizii si evacuarea ranitilor. Pistele vor avea dimensiunile de 1000 x 50 de metri, cat mai plate, lipsite de obstacole, materialul fiind pamant compactat. Ca mijloace tehnice se pot folosi o statie meteo automata portabila si o radiobaliza automata. Punctele de instalare a acestora vor fi stabilite din timp conform normelor tehnice adecvate. Statiile radio tactice din dotarea grupelor sunt compatibile cu sistemele de comunicatii ale aeronavelor.

Operatiuni posibile:

1. Atacuri de tip „hit and run”, raiduri, ambuscade. Vehiculul grupei permite o mobilitate ridicata si montarea de arme grele (mitraliere calibru greu – 12,7/14,5 mm, aruncatoare automate de grenade, rachete antitanc) ce pot fi folosite stationar si din miscare impotriva personalului inamic, a tehnicii neblindate/blindate si a depozitelor de materiale.

2. Sabotaje impotriva depozitelor de provizii si a cailor de comunicatie.

3. Atacuri impotriva mijloacelor de lupta aeriana (avioane la joasa inaltime, elicoptere, drone de cercetare) folosind rachete antiaeriene portabile.

4. Dirijarea/corectarea tirurilor de artilerie si a atacurilor aeriene, marcare tinte.

5. Defensiva stratificata cu puncte de rezistenta ce permit campuri de foc incrucisate. Lucrarile genistice (gropi/santuri de tragere, transee, buncare) pot fi construite din timp in punctele de gatuire a cailor de comunicatie si nu numai, in numar suficient si cu mijloace minine.

6. Cercetare in adancime, recunoastere, transmiterea informatiilor in timp real.

7. Recuperarea pilotilor doborati de focul inamic.

– Sweeper –