Aliat afgan. Aliat afgan?

Conform BBC, dar via RIA Novosti, recentul incident din estul Afganistanului în care şi-au pierdul viaţa un militar american şi un contractor civil, pierderile S.U.A. au ajuns la două mii de militari morţi.

Schimbul de focuri a avut loc în provincia Wardak şi a însemnat pentru afgani pierderea a trei soldaţi şi rănirea altor câţiva.

Conform unui prim comunicat oficial din partea ISAF militarul american a fost probabil ucis de către forţele de securitate afgane, dar ulterior ISAF a anunat că circumstanţele au fost… vagi.

Peste cincizeci de ofiţeri şi soldaţi au fost omorâţi de către militarii şi poliţiştii afgani în aşa numitele atacuri “green-on-blue”, de la începutul acestui an, iar până în prezent, în 2012 au fost ucişi peste 330 militari ai coaliţiei.

Campania din Afganistan se va termina, într-un fel, pe la finalul lui 2014, moment în care responsabilitatea pentru securitatea în Afganistan va fi trecută în totalitate afganilor.

ISAF îşi va încheia mandatul, dar un alt comandament post-ISAF va continua activitatea în Afganistan, rezumându-şi activitatea doar la pregătirea şi consilierea forţelor guvernamentale afgane.

Nu vreau să cobesc, dar îmi pare destul de logic ca post-ISAF să se îndesească incidentele green-on-blue şi de partea talibanilor să treacă din ce în ce mai mulţi militari şi poliţişti afgani pregătiţi, echipaţi şi înarmaţi în urma costisitoarelor eforturi internaţionale.

Altfel spus, nu numai că războiul din Afganistan va fi pierdut – acesta fiind pierdut de dinainte de a începe – dar în urma acestuia forţele talibane se vor dovedi mai puternice, mai experimentate, toate eforturile internaţionale se vor întoarce împotriva intenţiilor declarate.

– Resboiu –

Navighează în portal:

Resboiu Master; Armata Română; Forţe SpecialeSpace; Revista Resboiu; Forumul Resboiu;