Geopolitica

Stati p-aci, ca baga emigranti

Hai sa mutam Siria in Romania, ca sa o intelegem mai bine! Cum?

Picture this:

Este 1989, iar eu am 20 de ani. In tot estul Europei, istoria, oameni iesiti in strada, cineva-ceva matura toti dictatorii care tineau sub bocanc poporul. Cad, unul dupa altul, Jivkov, Jaruzelski, Honecker. Toti, cu exceptia unuia: Ceausescu.

In Romania, armata nu trece de partea revolutionarilor. Se trage in populatie, mor cetateni. Protestele se intesifica. Mor si mai multi. Oamenii fug in munti unde se organizeaza. Revolutionarii fac rost de arme, vreo doua regimente ale armatei li se alatura si incepe un razboi civil. Se duc lupte grele la Sibiu. Sunt folosite arme chimice, insa nimeni nu recunoaste ca le foloseste.

Europa trimite arme rebelilor. Armata lui Ceausescu avanseaza. Se prea poate ca eu, cel de de douazeci de ani, sa fiu acolo, cu arma in mana, poate chiar in Piata Mica.

Printre revolutionari sunt si multi oameni ultra-religiosi, ultra-nationalisti, admiratori, sa spunem, ai lui Zelea Codreanu. Acestia ii urasc pe comunisti pentru ca au subminat Biserica.

Credinta lor creste, exacerbata de conflict. Devin din ce in ce mai obsedati de ea. Legionarii ajung, in zonele din tara pe care le controleaza, in Bistrita, Covasna si Mures, sa opreasca camioane pe strada si sa-i puna pe soferi sa recite rugaciuni. Cine nu poate sa o faca este impuscat sau decapitat.

Incep sa apara conflicte intre revolutionarii care isi doresc doar o viata normala, cei care lupta doar impotriva lui Ceausescu, si legionari. Acestia se radicalizeaza cu fiecare victorie. Sunt organizate executii publice.

Romanii, mai ales cei neimplicati, incep sa emigreze masiv. 2 milioane ajung in Ungaria, 1 milion in Serbia. La fel si eu, decid sa las lupta impotriva lui Ceausescu, sa-mi iau copiii si sa fug de nebunia ortodoxiei distorsionate a legionarilor. Unde?

S-a dus şi revoluţia asta...

S-a dus şi revoluţia asta…

Continuarea se continuă continuînd cu un click aici.

Acuma, vedeţi cu lentila liberă că textul nu îmi aparţine. Deh, bătrân şi io. Nu mai am zvâc ca alte dăţi, cu alternative la istorie şi şi mai rău decât atât, pe acasă au dat bubulii cu vrăji în calculatoru-mi provocându-i gâlci şi nu mai pot posta de la dânsul.

Drăguţă alternativa.

Eu aş fi fost mai negru în cerul gurii şi aş fi făcut din fanii lui Arsenie Boca o treabă aspră.

Dincolo de asta, autorul evidenţiază mişto. Şi noi am fi putut fi ca ei. Oare n-am fost deloc-deloc?

P.S.: – Să-mi ziceţi, da’ fără de reţineri, când aţi auzit ultima dată ceea ce cândva aproape că era tic verbal: românu e primitor. Parcă nici nu suna chiar aşa. În fine, cu scremeri de memorie ne amintim cam cum spuneam de noi că suntem. Şi nu vă repeziţi cu oiştea-n gard să mă puneţi la zid cu terorizmu’, că ăia răi nu vin doar printre cei porniţi în bejanie. Şi nici din bătătura noastră n-au plecat la export numa oameni cu carte şi drag de a munci cinstit.

Staţi p-aci, că bagă emigranţi.

 

Iulian Iamandi

48 Comments

   • Bre,e un mod de a pune problema cas si pe de-n-doaselea.Legionarii,aia vechi,chiau au luptat cu comuistii in munti si chiar au mai ucis comuisti.Cate un securist ici,cate un secretar de partid colo.Nu doar legionarii,ci toti au facut de astea.Dar nu pt ca era ateu,ci pt ca era un jeg comunist ce se purta ca atare.

    Secundo,la noi in traditia si practica bisericii si credintei is 3 precepte relevante scenariului si care il fac inaplicabilPrimul este discernamantulAl doilea e apararea proprie,a tarii si a credintei in caz de atac violent.Si al treilea este condamnarea pacatului,nu a pacatosului.
    Combinate cele 3,rezulta ca e foarte posibil,ba si acceptabilca sa omori niste gunoaie ce te ataca,daca altfel nu se poate,dar sa-l lasi in plata Domului pe ala care nu vrea sa-si faca rugaciunea.Si categoric nu sa-l impusti.Vezi tu la noi credinciosi ca dau buluc sa te biip la creieri?

    Asa ca nu,nu puteam fi in locul lor.Chiar suntem diferiti.
    Mai apoi,noi suntem primitori.A luat cineva la suturi vreun strain in Romania?
    Numai ca nu avem chef de colonisti.

    Tertio,indiferent de sentimentele de compasiune,istoria e destul de limpede in chestii de acest gen.Creezi conditiile pt distrugeri si suferinte si mai mari.
    Da,e naspa sa se inece copii.Dar cate zeci de milioane de copii vor fi expusi pericolului,daca trendul continua?De fapt nu-i nici un daca,treaba nu se va opri.Vor veni si vom face Iugoslavia.Inshallah 😀

    • Si eu sunt de aceeasi parere ca oricum am incerca nu trebuie sa comparam le Legionari cu ISIL sau AL Quaeda.
     Pana la urma a fost o miscare politico/militara romaneasca aparuta intr-o perioada de dezorientare a Europei. Miscarea legionara a avut 2 etape 1 pana dupa executia lui Zelea Codreanu si apoi etapa a 2-a cu Horia Sima si apropierea de nazismul german.
     Niciodata nu trebuie sa intinam memoria stramosilor comparandu-i cu subspecia ISIL.
     P.S: Mi se pare mie sau pe net/media se duce din ce in ce mai brusc o campanie antilegionara?

     • “In writing an alternate history, the author makes the conscious choice to change something in our past. According to Steven H Silver, alternate history requires three things: 1) the story must have a point of divergence from the history of our world prior to the time at which the author is writing, 2) a change that would alter history as it is known, and 3) an examination of the ramifications of that change.”

      E fictiune, nu comparatie reala.

      Pe de alta parte, simt o puternica sterpezire a protezei remarcand ca se ignora fictiunea si ce s-a incercat sa se evidentieze, iar reactia este una de “omg, saracii legionari, (ca sa nu mai zic ca ai luat cupa si campionatul afirmand ca legionarii sunt stramosii nostri).

      Pe de alta parte – ca sunt mai multe parti – nu ar trebui sa ma mire deloc. La urma urmei, nemultumirile societatii au dus constant la aplecari de stanga sau dreapta si un hop peste limita acestora cu extremele.

     • E evident ca nu se poate compara Miscarea Legionara cu ISIS, din mult pct de vedere, si cu atat mai putin situatia din Romania (un stat totusi omogen si modern) cu cea din Siria (impartita in diverse religii, etnii si triburi). Si cred ca unii vorbesc mai mult din auzite sau din propaganda anti-legionara cand vorbesc despre oamenii aia.

      Campania si legea asa zisa anti-legionara (pe langa faptul ca e anticonstitutionala) mie imi par mai degraba o incercare de a bloca ridicarea unui curent nationalist la noi si de a acoperi niste chestii urate din trecutul apropiat.

      Toata lumea a remarcat lipsa condamnarii comunismului din acea lege, mai ales a perioadei de inceput cand au fost vreo 2 milioane de victime (mai multe decat WW1 si WW 2 combinate cred). Ori aia e perioada lui Pauker, Nicolski, Chisinevski si alti tovarasi din astia.
      E de remarcat insa ca principalul personaj care a propus si sprijinit legea (de la organizatia Wiesel) e un fost comunist ce-i scria ode lui Ceausescu, si fiu al unui vechi bolsevic.
      Multi parlamentari dealtfel cred ca sunt fosti membrii ai PCR, din aia de ranguri mai mici, prea prosti sa fie avansati la vremea lor dar suficient de lingai si smecheri incat sa ajunga pe la nivelurile 2-3-4.

      In plus e un fapt istoric ca un numar disproportionat de mare de evrei au facut parte din partidele bolsevice (si mai ales din conducerea lor) in mai toate tarile unde au aparut ele (mai ales in perioada interbelica, WW 2 si imediat dupa).
      Probabil acum daca vrei sa zici ceva despre asta esti antisemit, iar daca vrei sa critici anii 50′ si crimele de atunci poti fi acuzat de legionarism dupa mintea unora.

      Ori daca critici prostiile politicienilor actuali sau primirea de imigranti, te pomeni ca iarasi esti legionar si ultra-nationalist.
      Sa nu uitam si cum a aparut antisemitismul la noi, si cum a aparut si miscarea legionara.
      In sec XIX au venit niste evreii aici, vreo 5000 parca (au intrat cu forta). In mai putin de un secol numarul lor ajunsese la vreo 700.000 (au tot intrat apoi desi era ilegal si impotriva dorintei statului, din imperiu tarist, austro-ungar etc de pe unde erau prigoniti).
      La un moment dat au cerut cetatenie (pentru ca altfel nu puteau detine pamant si proprietati) si cand nu li s-a acordat evreii din vest (Germania, Franta, Anglia etc) au facut scandal acolo, cerand guvernelor de acolo sa faca presiuni aici pentru a li se acorda cetatenia si drepturile necesare).
      Mai mult, s-au bagat evident in economia locala pe care au dat-o peste cap ori au preluat parti din ea, totul culminand cu provocarea rascoalei taranesti din 1907 (starnita de actiunile unor arendasi evrei).

      Mai punem la asta afacerea Strausberg (asta era evreu neamt) si faptul ca evreii faceau aprte intr-un numar disproportionat de mare din partidele bolsevice ale vremii si asa se explica curentul antisemit de aici, inclusiv cel al legionarilor.
      La asta adaugam coruptia si dezinteresul pentru tara al multor politicieni romani (cam ca s azi) si asa se explica si aparitia Miscarii Legionare.
      Care, cum a zis si Marius, trebuie discutata la liber, nu interzis sa o pomenesti, si disecata istoria ei (Codreanu, Sima) pentru a intelege mai bine ce si cum a fost

      • Cooorect! Eșaloane secund-terțiare ale PCR în politica actuală. E motivul pt care nu e loc de alții mai „hotărâți” și corecți…
       Poate în câțiva ani se mai cerne/spală treaba.

    • Mie imi pare o mare magarie sa incerci sa compari ISIL cu Legionarii nostri! Nu stiu de unde vine campania asta din presa si de pe net din “noul val” antilegionar.
     Pana la urma legionarii au aparut ca o reactie a societatii fata de putrezimea clasei politice din perioada Carol al 2-lea. In contextul acela tulbure al Europei care era ca un cazan ce fierbea si astepta sa explodeze este oarecum naturala aparitia acelei miscari.
     Miscarea legionara a avaut 2 etape destul de diferite prima este cea din perioada Zelea Codreanu si cea de-a 2-a dupa ce conducerea legionara o ia Horia Sima si miscarea Legionara se apropie tot mai mult de Nazism.
     Sunt curios de ce nimeni nu acuza comunismul sau alte miscari care pana una alta au produs mai mult rau per total acestei natiuni….Probabil nu este “politically correct”

     • Marius… este o alterare/ucronie/alternate history. De la tine chiar nu ma asteptatm sa o “furi” ca valul, numarandu-te printre veteranii de pe site.

      Putea – autorul originalului – sa scrie de sectanti, uite, eu as fi scris despre sclapeti.

      • @ Iulian – istorie alternativa da, insa da este mai apropiat de comportamentul sectantilor decat a legionarilor, nu m-a “furat” valul sunt chill.
       Dar intr-adevar este un scenariu pe care se poate lucra insa nu in Europa sac civilizata. Poate in fosta Yugoslavie era mai plauzibil, acolo au inceput la un moment dat epurarile etnice.
       Stii ce e curios ca ONU se face ca nu vede si oamenii simplii mor acolo in Orientul Mijlociu pe capete in mai multe tari si nimeni nu intervine decisiv.
       In anii ’90 cand Saddam a invadat Kuwait-ul coalitia internationala i-a tras-o acestuia cu promptitudine trimitand asupra Irakului o adevarata Armada.
       Acum contra ISIL-ului lupta o mana de avioane americane si occidentale ( incluzand Canada si Australia) mult prea putin pentru cancerul numit ISIL.

       • Bro’, cred – fata de tot subiectul – ca ceva ne scapa/ne este ascuns. Nimeni nu ma poate opri/invinovati daca ofer (fara semnul Crucii Rosii pe mine, ci ca de la om la om) o bucata de paine unui copil, dupa cum nimeni nu ma poate opri/invinovati daca in cazul violentelor de strada provocate de refugiati decid sa pun mana pe par, ca-i tara mea aici si nu a lor. Inainte de toate insa, nu vreau sa ma duca nimeni de nas cu propaganda/psy ops.

        • Iulian, istoria creativă, anume ce propui tu ca „alternativă”, e una, însă consider că porcăria asta e din gama săritul iepei… Nu doresc să jignesc nici autorul și nici cei ce opinează ca acesta, însă cred sincer că Marius, Radu șa au pus corect accentul. Nu e așa cum zici, nu se poate apăra un scenariu/speță absurdă! Să rămânem rezonabili și poate ar trebui mai degrabă reluate ideile voastre de istorii militare creative decât să preluați tot felul de nulitudini 😉 Sunt alții care fac asta bine deja… păcat să marșați pe acest drum, ca opinie personală.
         Pe când un scenariu (central)estic adeărat, reluat?

     • Miscarea legionara a aparut in anii ’20 deci n-are treaba cu putreziciunea. Au fost violenti si inainte de Sima chiar Codreanu si-a inceput cariera asasinand un prefect de politie ii desfiintase o tabara de munca si-i arestase niste subordonati.

      • Stricto senso,in anii 20 era vizibil putregaiul.Personal gasesc difucil de discutat situatia interbelica.Poti sa dai de niste idioti comunisti care sa o arda langa cu problemele reale.PE de alta parte,probleme chiar au fost,insa comparat cu ce a fost inainte sau dupa interbelicul a fost parfum.Si de bine de rau eram pe un trend ascendent.

       Codreanu a fost achitat pt uciderea politistului.Si de dragul adevarului,musiu Carol a asasinat in public sute de legionari,nu doar pe Codreanu si ceilalti 12.Sa impusti oameni si sa le lasi trupurile expuse in piata centrala sa zicem ca e o chestie care ar fi meritat un glont in cap.Nu o fi legal,dar ar fi fost drept.

       Si nu e vorba ca-i glorific pe legionari,ca n-am treaba cu ei.Desi,ca regula generala la mine,orice a fost si e anticomunist,cu atat mai mult aia care au luptat atunci,ar merita sa i se spele de 9 ori 9 pacate.Deci dpmdv,faptul ca divizia Das Reich a facut macel la Oradour Sour Glane e condamnabil.Dar tinand cont ca a fost cea mai decorata divizie pe frontul de est le mai curata in ochii mei blazonul.

       Strict legat de articolul initial,e din ciclul propagandei lacrimogene.Am fi putut discuta o fantezie.Cum si de ce ar fi fost razboiul civil in 89.Dar sa vi sa legi istoria alternativa de realitatea contemporana contondenta e nitel manipulare.Sincer sa fiu,desi observ ca mi se bate obrazul,am o mare rupere in 14.Realitatea care explodeaza prin piete,avioane si alte astea,plus stiinta ca sadim semintele unui Kosovo gigantic ma fac sa tratez apropourile autorului cu sictir.

       • Pana sa asasineze Carol sute de oameni legionarii au fost cei care au deschis seria asasinatelor. Ce a fost dupa aceea si ce facut Carol se stie dar acum sa nu bagam sub pres mizeriile lor.In primul rand legiunea isi are originea in Moldova unde orasele si targurile aveau o populatie evreiasca semnificativa iar dpdv economic erau chiar majoritari. Deci nu-i deloc intamplatoare ascensiunea lui Codreanu acolo. Chiar daca a fost achitat Codreanu este cel care l-a impuscat pe Manciu, seria asasinatelor tot ei au deschis-o cu Duca. Ce a urmat a fost o serie de razbunari. Singura parte pozitiva (destul de subtire) asa cum o vad eu este faptul ca in Cadrilater au reusit sa le dea in cap comitagiilor mai eficent decat au putut autoritatile s-o faca, si asta este unul din motivele pentru care multi aromani au aderat la legiune. Sima era aroman. In rest a fost o mizerie de miscare care n-a slujit cu nimic natiunea romana.

      • Ca sa respectam adevarul istoric I.G. Duca (premierul de atunci), la ordinele lui Carol al II-lea, a interzis partidul legionarilor si l-a scos de la alegeri (unde cica ar fi avut sanse bune), iar politia a arestat (batut si chiar ucis pe unii) o gramada de legionari si simpatizanti ai lor.

       Asta a dus ceva mai tarziu la asasinarea lui Duca (au tot vrut sa-l asasineze si pe Carol parca) si apoi ciclul razbunarilor a continuat si de o parte si de alta.
       Asa au fost vremurile atunci, oricum mi se pare aiurea sa n-ai voie sa discuti liber despre toate astea (asa cum la fel de normala mi se pare si condamnarea actelor de genocid sau xenofobie).
       E suspecta doar ignorarea perioadei cu adevarat groaznice din istoria noastra (perioada de inceput mai ales a instaurarii comunismului) si lipsa condamnarii ei.

       • Ce zic eu n-are legatura cu legea asta stupida. Scoaterea miscarii lor in afara legii nu justifica asasinatele. In ziua de azi pe buna dreptate ar fi fost decalarati miscare terorista pentru asa ceva. Puteau lupta in multe alte feluri.

        • Iarasi, pentru a respecta adevarul istoric (si chiar nu vreau sa par pro-legionar acum) dar scoaterea in afara legii s-a facut inclusiv prin mijloace mai brutale, sa spun asa. Sigur ca asasinatele ulterioare se pot incadra la categoria terorism politic.
         La fel si actiunile lui Carol dealtfel, pe ici pe colo, sau dictatura lui.
         Ce vreau sa spun e ca lucrurile nu au fost complet in alb si negru si trebuie vazute in acel context de atunci.
         Plus ca am avut o clasa politica destul de dubioasa in perioada interbelica si care a lasat tara nepregatita pentru ce a urmat. Ma intreb de ex. cum ar fi stat lucrurile daca sa zicem ca in 1938 Legiunea castiga alegerile si Codreanu iesea prim-ministru si orienta tara spre Germania chiar atunci (plus pregatea mai bine armata inca de pe atunci)?

 • Cel ce a scris partea originala a fanteziei de deasupra este un bou ignorant.
  Nu este in firea crestinilor ortodocsi sa fie nici pe aproape de acel scenariu. Doua mii de ani de istorie atesta exact contrariul. Iar rezistenta legionarilor in munti merita mai mult respect.
  Textul este scris in cheia fanteziilor psihopate ateiste despre ”popi bogati” si ”pupatori de moaste”. Adica demonizarea adversarului prin atribuirea de calitati demonice. Mi-e scarba de nivelul abjectiei propagandei antiromanesti care infecteaza netul la ora actuala.

 • Punctul slab al acestei fantezii este acela ca uita cateva amanunte: in 1989 alimentarile erau goale, blocurile nu aveau caldura iar curent electric aveam mai mult noaptea. Asa ca, chiar daca armata nu ar fi trecut de partea poporului, regimul Ceausecu tot ar fi cazut, era doar o chestiune de timp. Asta daca nu cumva Ceausescu ar fi adoptat modelul nord-coreean: armata pe primul loc, dar nu cred ca ar fi avut cineva curajul sa faca asta in mijlocul Europei si sa si scape de furia europenilor.

  • “fantezia” ca nu e decat o fantezie are foarte multe puncte slabe. Si nu face altceva decat sa participe la o campanie de presa in plina desfasurare si al carei scop pur si simplu nu il inteleg.
   Facts:
   – conflictul din Siria dureaza de aproape 4 ani, in tot acest timp fluxul de refugiati a fost relativ sub control pana la actuala criza. Pana la momentul canc “cineva” a dorit sa faca din ea o criza.
   – in scopul de a amplifica aceasta criza s-a apelat la cele mai abjecte mijloace inclusiv la popularizarea cazului acelui biet copil. Dar sa ne uitam la fapte: el a fost gasit pe o plaja din insula Kos. Masurati va rog pe orice harta (Google Maps) e cea mai la indemana ce latzime are “Marea Mediterana” in acel loc. Pt. cei care nu vor sa se oboseasca: 5km si saptamanile astea Mediterana a fost “ca asfaltul”. Deci tatal copiilor a plecat din orasul Kobane care e pct. de trecere Siria-Turcia, a facut aproape 1000km prin Turcia pana in zona apropiata de insulele grecesti (care fie vba intre noi e o zona de statiuni f. faine asa cum Romania nu are si in care multi romani doar ar putea visa sa-si petreaca un concediu) si se decide sa treaca o astfel de stramtoare lata de 5-10km. Casele din Kos se vad cu ochiul liber de pe malul turcesc! Platind intr-un fel sau altul cateva mii de eur pt toata tarasenia asta. Ceva nu se leaga. Am toata mila fatza de copiii aia dar e acelasi fel de mila ca si cand tac’su ar fi condus cu 120/ora pe serpentine prin muntzi, cu anvelopele tocite si copiii in masina.
   – o alta chestie pe care au remarcat-o destui si eu printre ei e ca multi, marea majoritate as putea spune, dintre acesti transfugi (cu exceptiile de rigoare) sunt barbati tineri si in putere si nu familii/minori/femei/batrani. In general sunt relativ bine imbracati si multi au in posesie smartphone-uri destul de aratoase. Intrebare intrebatoare: daca sunt refugiati sirieni disperati cine si cum le plateste roamingul??? Sau cine le-a dat SIM-uri cu numere? Pen’ca in destule tari, spre deosebire de Romania, pt. abonament de telef mai tre’ sa ai si acte de identitate nu doar bani.
   – Sa fac si o analogie despre riscurile atitudinii prea primitoare. O analogie cu un fenomen fizic numit BLEVE.
   Sa zicem ca ai un cazan cu apa fierbinte, la 150 de grade si aburi sub presiune, presiune care se apropie periculos de limita data prin fabricatie. Pt. cei care au uitat cu cat presiunea e mai mare cu atat apa se mentine lichida la temperaturi mai mari fiind de exp perfect posibil sa ai apa lichida la 150-200 grade. Presiunea aburilor e cea a posibililor imigranti spre UE. Apa supraincalzita sunt marea majoritate a populatiei. Cazanul e dat de constrangerile granitelor.
   – Stiti ce face un incepator sau o pers cuprinsa de panica? Se duce si deschide valva ca sa scada presiunea. In momentul ala presiunea scade la presiunea atmosferica si TOATA cantitatea de apa se transforma instantaneu in vapori presiunea crescand enorm. In momentul asta nici un fel de recipient oricat de rezistent n-ar mai putea sa tina acei vapori si are loc o explozie imensa. Asta se poate intampla cu liberalizarea imigratiei, TOATA populatia care se vede amenintata in vreun fel va da buluc spre grantize si asta incepem sa vedem acum.
   – Varianta corecta e sa racesti din exterior recipientul sub presiune. Dpdv. social solutia este sa gasesti solutii de a tine acei oameni in interiorul granitelor fara a scadea presiunea.
   Corecta ar fi fost in ordine:
   -declararea zonei zona de razboi si stabilirea de sanctiuni internationale asupra celor implicati
   -negocierea cu regimul din Siria pt. stabilirea unor sanctuare sau tabere de refugiati pe teritoriul Siriei sau daca acest lucru nu este posibil ele vor fi in tarile invecinate. Taberele respective si statutul de refugiat aferent nu inseamna ca respectivii umbla creanga prin Europa si-si aleg singuri tari unde vor sa fie. Vor insemna tabere semi-militare unde fiecare persoana e inregistrata in scop administrativ si de prevenire a infractiunilor. Eventual se va incerca o minima integrare economica a lor, permise de circulatie pe o anumita raza, samd. Respectivii trebuie sa inteleaga ca sunt oaspeti in vremuri grele nu ca teritoriul UE e Eldorado. Transportul in aceste tabere se va face in mod civilizat cu navele si avioanele UE/NATO pt. a evita tragediile din imprudenta/nestiinta/disperare/escrocherii/samd.
   – La terminarea conflictului in Siria sau in celelalte locuri de unde provin ei vor fi repatriati.

   • Vreti sa spuneti ca Israel este in spatele exodului de refugiati? Sau Rusia, sau SUA?

    Siria nu era un stat islamic fundamentalist, ci un stat laic, astfel nu este de mirare ca unii refugiatii sirieni aveau telefoane mobile si erau bine imbracati.
    Daca Rusia, Israel sau NATO nu intervin terestru in Siria, atunci ISIL va face din Siria un non-stat, daca nu cumva deja a facut-o. Refugiatii nu vor mai avea la ce Sirie sa se intoarca. In Irak trebuie reglementata situatia kurzilor si eliminat ISIL, dar cine o va face ? Poate se vor intoarce americanii in Irak. Sau poate Iranul si Rusia vor interveni, daca nu cumva deja o fac.

    • @musoiu: habar nu am daca in spatele acestui exod stau actiuni deliberate ale unor state precum Rusia sau SUA sau anumite cercuri eurosceptice din UE, Israel, samd. Sau pur si simplu daca in spatele proastei gestionari a acestui exod e doar incompetenta crescuta de anii de zile de angajare a functionarimii UE si a votarii politicienilor pe criterii “politically correct”. Spun doar ca nu-mi pare ca lucrurile se desfasoara spontan ci sunt “ajutate” pe ici pe colo. Nu-mi dau seama daca sunt ajutate din rea-vointa sau simpla prostie. In orice caz o verificare “qui prodest” e intotdeauna binevenita.
     Ref la imbracare si telefoane, cand zici c-ai fugit cu hainele de pe tine sunt aspecte practice: unde te speli ca sa arate hainele relativ noi? Unde te barbieresti? Unde-ti incarci smartphone-ul? Cine-ti plateste roaming-ul? Sunt chestii de igiena personala si epuizare dupa zile si nopti pe strazi si prin parcari. Astea pot fi probleme chiar si dupa o excursie de 3-4 zile prin Romania daca pleci doar “cu hainele pe tine”. Ca sa incarci tel. trebuie sa te cazezi undeva, ca sa te cazezi iti trebuie acte, samd. Si nu vorbim de un grup de 3-4 turisti care merg cu “ia-ma nene” ci de mii sau zeci de mii de persoane. E clar ca tehnic vorbind cineva le asigura o logistica astora.

     • Din cate am inteles eu tarile bogate din Golf gen Arabia Saudita, Qatar, Emiratele, Kuweitul etc nu accepta refugiati din Siria si Irak dar platesc diverse sume pentru intretinerea lor in acele tabere.
      Cam asa s-ar explica macar partial banii pe care ii au ori ii cheltuie multi (sau cam toti) dintre refugiatii astia pentru a ajunge in Europa, telefoanele scumpe, etc.
      Aceleasi state sunt sub un islam mai radical, apropiat pe undeva de ce vrea ISIS (care se zice ca ar mai fi sponsorizata sau ajutata de astia, unii zic si de turci). Si vor sa-si extinda stapanirea, sa faca prozeliti chiar.
      De aici suspiciunile cu care unii vad valurile astea de refugiati din care multi sunt tineri sau adulti singuri, multi posibil cu ceva pregatire si experienta militara asigurata de diversele grupari si militii de acolo, ori in diversele conflicte din zona.
      Sa nu uitam de cei doi teroristi care au atacat sediul revistei aleia in Franta, oameni destul de bine pregatiti dupa un stagiu destul de scurt prin Orient.

      De aici si nemultumirea cu primirea de refugiati la noi, pe langa nemultumirea dpdv istoric si cultural legata de mega moscheea aia de vor astia sa o ridice aici.
      Nu m-ar mira ca tarile bogate din UE sa forteze acceptarea de mase mari de refugiati sau imigranti in tari precum Romania (la ce politicieni avem probabil se va accepta imediat chiar daca isi ridica propriul popor in cap), pentru care sa plateasca UE intretinerea.

      Sa speram ca nu va fi cazul totusi.
      Nu vreau sa par lipsit de compasiune nici eu, dar problema se rezolva acolo, asigurand pacea si linistea la ei in tara, nu primind la nesfarsit valuri de refugiati.
      Din pacate sunt atatea interese contradictorii acolo (dar si aici) ca e greu de intrevazut o rezolvare rapida

 • O dam cu armata, o dam cu inzestrarea cu una cu alta ca ne ataca x sau y…..Pai astia vin cu manutele in buzunare, tare nu?.

  Scrie in constitutia tarii ca nu se pot stramuta diversi pe teritoriul nostru.

  Cum adica cote obligatorii? La ce ma mai cheama atunci la vot? Sa aleaga stapanii pe cine vor si macar stim o treaba, macar or fi mai corecti.

 • In Turcia sunt 3 milioane de refugiati, in Iordania sunt 2 milioane, iar Romania se panicheaza pentru ca i-a fost repartizati abia vreo sapte mii de refugiati.
  http://www.stareapresei.ro/6-937-de-refugiati-vor-fi-repartizati-de-ue-romaniei/

  Adevarul este ca autoritatile romane nu sunt pregatite nici macar pentru primirea a 100 de refugiati. Si stati sa vedeti ce se va intampla daca se va complica situatia din Ucraina si vor veni refugiati ucraineni prin Romania. (Doamne fereste!)

 • Cu toata compasiunea pentru ei sa stea afara. Nu vreau sa vad si la noi zone urbane sensibile ca la francezi. PE langa ZUS cartierele de tip Ferentari sunt zone pasnice.

 • Nu exista asa ceva,chiar suntem diferiti.Niciodata la noi,soldatii in termen nu vor macelari civilii.Pot exista cazuri,s-a tras dinspre Armata si la Revolutie dar cum sa o faci la nesfarsit ? Daca e fratele,tatal,varul,prietenul tau in multime ? Asta ne separa de ei….

  • Normal ca suntem diferiti.Noi avem un stat national si un popor relativ unit.Aia au o adunaura de triburi,cu o lunga istorie in a casapi cand si cand triburile vecine.
   Statul national=pace.Problema zonei e ca sunt atat de imbarligati incat nu ai cum sa faci o natiune din triburi pana cand nu se deslusesc itele.Unde sta fiecare,pe un teritoriu relativ unit si aparabil.

 • Europa era prea vocifera. Avea treaba in ultimul deceniu cam peste tot. Eu intotdeauna ma gandesc cine castiga din aceasta criza a emigrantilor? Cei interesant cum au pornit hoardele de emigranti ca la comanda data de cine?
  1. Europa de azi inainte o sa aiba ocupatie acasa, utati de Ukraina si alte chestii…..cearta permanenta in UE …….e o chestie superbuna, vreau sa vad si eu cum rezolva aceasta problema in urmatoarele decenii,…..
  2. Arabia Saudita care se juca cu petrolul cand in sus cand in jos are si ia o ocupatie in Emen cu husitii care tot e o treba pentru ceva timp…

  • europa prea vocifera???
   europa vrea sa actioneze ca un stat ….dar fara sa vrea ca peste tot sa fie un stat
   se dau cap in cap …daca pe partea economica tind sa convearga…ideile ,ptr ca acolo primeaza un imperativ dat de multe ori de datele reci
   cand vine vorba de probleme statale …de armata in loc sa primeze o logica ….primeaza …scuze de expresie ..basinile mentale
   ori ale unora mai mari ,ori ale unora mai mici ..ori ale tuturor
   si europa doarme pe un munte de ipocrizie
   cand se cerea o interventie armata cum trebuia ptr ca sa nu degenereze intr-un razboi civil de durrata cu efectele sale toti au iesit la protestat
   orice societate dominanta din multe pctte de vedere va “altera” imprejurimile
   e legea vietii…numai ca unii nu o accepta
   numai ca societatea noastra care aduce tribut unui mod de viata …nu are forta celor ce inca sunt condusi de “religie”…stat sa-i spunem ecleziastic impus
   acum cotele de imigrranti …e uun fel de responsabilitate impartita …ptr ca si astia mari din vest ar putea sa-ti spuna ..ii ai la tine acasa faci ce stii cu ei …si noi suntem in drum
   acum pe termen lung ptr cine a avut de-a face cu arabi …intelege de unde vin tiganii(nu vreau sa fiu rautacios) si dificultatea lor de a se integra ,de a accepta …si dorinta de a impune …de a vopsi cacaniu un gard de pe o strada intreaga uniforma ,doar ptr a fi ei mai
   la fel faptul ca nu se supun nici unei fel de autoritati …ce nu e a lor si nu foloseste ciomagul drept argument …si cum toate astea la un moment dat vor da cap in cap cu ce stim
   inainte de toate europa ar face bine sa puna cum sa stabilizeze pe acolo pe aia la ei acasa…si daca trebuie sa fie cu armata …atunci sa fie cu armata
   suna naspa …dar mai bine decat n mii morti in conflict de durata ,stramutati ,etc si o lege impusa de niste maimute ideologice ..mai bine o lege impusa de o armata cu reguli

 • Niko tot respectul dar SUA si papagalii europeni au intervenit brutal in nordul Africii au distrus Libia care era un filtru ce oprea populatia de culoare din Afrika subsahariana sa ajunga in UE. In orientul mijlociu au facut alt c…cat! mai mare ca ei si de acolo au venit alte hoarde care culmea nu vor sa ajunga la Meka lor iubita ci vor sa ajunga la Berlin la necredinciosi!!! de ce pentru ca li se permite. In Romania nu vor sa ajunga e prea saraca….se ocupa ei si de Romania putin mai tarziu dupa ce o sa stapaneasca Vestul Europei.
  La Brusel cel mai popular nume acuma e MUHAMED! suna superb……
  Eu personal iam vazut pe musulmani la Berlin si am tras o concluzie simpla. Est europenii romanii, polonezii, etc chinezii cu timpul se integreaza in societatea germana. Astea in afara de curzi si turci se integreaza ff greu. La fiecare copil primes 186EURO alocatie +alte stimulente!!! Nemtii spera sa-i mai dilueze cu est europeni dar foarte multi romani-polonezi care locuesc deja in Germania se gandesc cu groaza cei asteapta in Germania in 5-10 ani. Nemtii nu pot lua pozitie fiind o Tara inca sub ocupatie-la ei tot zilnic la populatie se spala creerii. Exista si la ei cenzura.
  Sa-ti dai copii la scoala intr-o clasa cu musulmani unde sunt majoritari e supertare in loc de germana o sa invete coranul cu timpul………
  http://politikus.ru/video/57389-v-evropu-edut-uchitelya-inzhenery-vrachi-i-drugie-obrazovannye-lyudi.html

  • Germania ce sa zic daca are”bube” la CV. In schimb presedintele Cehiei isi permite gesturi de independenta ptr. ca Cehiei nu-i poti reprosa nimic din background.

 • Nu e vorba de 5 persoane din care vin 3 si restul ramane acolo.
  Practic o sa tot vina pana ce ating masa critica.

  Cum sa zici ca primesti pe toata lumea? Asta depaseste prostia, oamenii aia au si ei consilieri, nu declara orice le trece prin cap.

  • O sa le plang de mila alora de vin in Romania fata de aia care ajung in Germania…glumesc!
   Sper sa ii integram si sa gaseasca in Romania o a doua tara, sper de -asemenea sa nu cumva sa avem tensiuni interetnice cu noii veniti. Din pacate nu toti sunt pasnici si calmi…noua ne-a ajuns Targu Mures ’90.

   • Sper sa sara gardul si sa se duca dracului.Ne trebe oameni,sa-i convingem pe ai nostri plecati sa revina.Nu merita babulanii astia nimic de la noi.

    • @ Mihais- ai nostri nu o sa revina dinpotriva or sa plece altii, pe ai nostri guvi ii doare in coor.
     Uita-te cine pleaca acum medici, ingineri, software developeri, oameni capabil de CAD ( da sunt mai putini astia dar sunt si mai greu de gasit), oameni educati in general.
     Lasa ca la noi continuam sa ne dam unii altora pensii speciale – de parlamentar, ca este rasa aparte acum se prefigureaza si la primari ca sunt stresati de DNA -vezi doamne….
     Sincer nu stiu daca asta imi doresc in Romania sa muncesc pentru ca sa aibe hienele sa se inbuibe….si diferenta intre a pleca sa a sta o fac cateva procente de nemultumire in plus care o sa umple paharul…..asa gandesc multi….

 • Ceva noutati mai pozitive cu oameni albi, primele 30 minute e concert de la Taghil unde se produce platforma Armata!!!
  Utati-va cum traesc si se veselesc rusii, ca de la Bucuresti se vede numai nenorociri despre Rusia.
  Russia Arms Expo editia X 9-12 septembrie.
  Participa delegatii din 65 tari, inclusiv pentru prima data si Ministri Apararii din Arabia Saudita si Kuveit.
  https://www.youtube.com/watch?v=qMe4c0tj8yo#t=4335
  Primele imagini din interiorul tankului Armata la trageri
  http://politikus.ru/army/57526-armata-vedet-ogon-kadry-iz-boevogo-otdeleniya.html
  Vizionare placuta!

   • Dimineata mergea probabil este foarte aglomerat saitul, cu multi doritori de a vedea filmul. Intradevar este in ruseste dar daca ai cunostinte minore despre tancuri se intelege bine despre ce e vorba. Acuma merge filmul fara probleme mai incearca.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: