Spike LR, sistemul antitanc portativ, a fost testat astăzi în Centrul Național de Instruire Întrunită “Getica” din Cincu, județul Brașov.

Spike LR testat in poligonul Cincu - foto Sergent Nicusor Comanescu

Spike LR testat in poligonul Cincu – foto Sergent Nicusor Comanescu

În cadrul testării s-a urmărit testarea, tragerea de recepție și eveluarea operațională a sistemul antitanc Spike LR, sistem care face parte din programul de înzestrare al Forțelor Terestre Române.

Sistemul va fi verificat din punct de vedere al capabilităților și cerințelor de operare în cadrul unor scenarii operaționale specifice câmpului de luptă, precum și din punct de vedere al puterii de foc, prin executarea unor ședințe de tragere pe timp de zi și pe timp de noapte.

Programul de înzestrare cu Sitemele antitanc portativ Spike LR se va derula între anii 2017 – 2019, acestea intrând în dotarea brigăzilor de infanterie, cercetare și vânători de munte, precum și a regimentelor de artilerie aparținând Forțelor Terestre Române.

Sistemul antitanc portativ Spike LR are în componență unitatea de comandă, racheta și trepiedul, având următoarele caracteristici tehinco-tactice: distanța de angajare între 200 și 4000 de metri, viteza rachetei între 130 și 180 de metri/secundă, modurile de observare și tragere pe timp de zi și pe timp de noapte sau în condiții meteo nefavorabile.

Iulian Iamandi