spike mr

Spike

Achiziția sistemelor de rachete antitanc Spike a fost vedeta incontestabilă în cea ce privește știrile cu subiect militar din acest început de an.

Observatorul Militar într-un articol legat de recenta achiziție a Armatei Române aduce câteva clarificări și informații suplimentare.

In articol este menționat explicit tipul rachetei ce va fi achiziționată, respectiv Spike-LR, sistemul portabil de rachete antitanc selectat folosește racheta Spike-LR, astfel încât devine evident că Ministerul Apărării a achiziționat sistemul antitanc portabil ce poate utiliza rachetele Spike-MR si Spike-LR.

Prin una dintre achizițiile de rachete Spike ce se va iniția în 2016, un al treilea batalion dotat cu MLI-84M1 va fi echipat cu aceste rachete.

Intrarea în dotare se va realiza începând cu 2017, iar până la sfârșitul anului 2018 toate rachetele și sistemele de lansare vor fi livrate, atunci când toate subunitățile de luptă antitanc din compunerea batalioanelor de infanterie vor fi dotate cu rachete Spike, fie în versiunea portabilă sau instalate pe mașina de luptă a infanteriei, MLI-84M1 Jder.

Departamentul pentru Armamente informează că livrarea sistemelor antitanc portabile Spike se va face începând cu sfârșitul lui 2017, ultimele livrări vor avea lor în prima jumătate a lui 2019.

Contractul de achiziție mai prevede dotarea cu un număr de 5 simulatoare de interior, primele 3 vor intra în dotarea unor structuri ce țin de cele două divizii și a Centrului de Instruire a Vânătorilor de Munte de la Făgăraș, alte 22 de simulatoare de instrucție vor fi achiziționate și vor fi folosite în poligoane de către batalioanele de infanterie care vor opera sistemul.

– David Victor –