Corveta suedeza HMS Visby patruland in arhipelagul Stockholm in cautarea amenintarii de sub apa - 19 Octombrie 2014

Corveta suedeza HMS Visby patruland in arhipelagul Stockholm in cautarea amenintarii de sub apa – 19 Octombrie 2014

Începem invers şi de data asta: mă gândeam să vă întreb pe la finalul poveştirii, cu ce identificaţi Suedia ca şi imagine militară – o corvetă stealth Visby, sau avionul Saab JAS-39 Gripen?

La Danemarca îmi e uşor. Danemarca, pentru mine, înseamnă imaginea cu o navă din clasa Absalon.

Finlanda oare cu ce imagine ar putea fi asociată?

Lăsându-i pe danezi să se bucure că nu şi-au bătut prea mult capetele nici la precedenta invazie, să revenim la subiectul remarcat în titlu.

Miniştrii Apărării Suediei şi Finlandei au anunţat o nouă înţelegere de cooperare militară între cele două ţări, una care aliază cele două ţări în caz de atac.

Nici cea de-a stânga, dar nici cea de-a dreapta hărţii nu sunt ţări membre NATO. NATO este acea alianţă care niciodată nu a pus în practică articolul în jurul căruia pivotează teoria de la fundaţia peste care a fost edificată.

Nivelul cooperării încă nu a fost finalizat, dar ar putea include  şi partajarea bazelor militare.

“This gives us a concrete abilitz to work together, first and foremost in peacetime but also in time of crisis should we choose to.”

A declarat ministrul finlandez al Apărării, Carl Haglund.

Din partea suedezilor, ministrul Peter Hultqvist a declarat că alianţa nu este una formală.

“By planning for various crisis scenarios, we create preparations to use them in a given situation. Whether or not we end up implementing these proposal ia a decision that has to be made at government level in that situation ant then confirmed by the parliament in the two countries.”

Chiar şi aşa, cu statut de ţări neutre şi nealiate, perechea Suedia şi Finlanda a semnat o înţelegere de sprijin NATO în 2014.

Înţelegerea înseamnă că trupele NATO pot fi desfăşurate pe teritoriul lor.

Decizia de cooperare vine după un an de agresivitate crescută din partea Rusiei în regiunea Baltică, cu avioane ruseşti evoluînd foarte aproape de spaţiul aerian european şi suspectarea din partea Suediei că până la patru submarine ale Marinei Rusiei au desfăşurat acţiuni în apropiere de coasta Stockholmului în luna Ianuarie.

Aceste evinimente, împreună cu războiul ce are loc în Estul Ucrainei, au orientat opinia publică suedeză în favoarea aderării la NATO.

Finlanda încă se opune aderării.

Sursa: International Business Times

 

– Iulian Iamandi –