Mirage F1 al EdA

Mirage F1 al EdA

După 35 de ani de serviciu, Ejército del Aire va trage Mirage-urile F1 la iarbă verde, pentru binemeritata penionare.

Vânătorul-bombardier cu gene galice a reprezentat timp de mai bine de trei decenii garantul suveranității spațiului aerian iberic, urmând a fi înlocuit cu multirolul multinațional Eurofighter Typhoon. Trei Grupuri au operat avionul de-a lungul carierei sale: Grupul 11 (Ala 11) pe Baza Aeriana Manises (Valencia), Grupurile 14 (Ala 14) pe Albacete și 46 (Ala 46) pe Grando, Gran Canaria.

Avioanele Mirage F1 au înlocuit în serviciul EdA alte franțuzoaice, Mirage IIIE, care la rândul lor înlocuiseră, la începutul anilor 70, avioanele F-104G primite la mijlocul anilor 60 de la USAF.  Peste 70 de vânători-bombardieri F1 au fost livrați de francezii de la Dassault în perioada 1975-1982, fiind ulterior suplimentați cu exemplare la mâna a doua cumpărate din Franța si Qatar.

Până la mijlocul anilor 80 când au început să fie recepționate primele dintre cele 72 de F/A-18 A/B Hornet, avioanele Mirage F1 au fost vârful de lance al Forțelor Aeriene Spaniole.

Cu ocazia retragerii din serviciu a bătrânelor F1, Grupul 14, ultima unitate care operază avioane Mirage, va organiza, pe 23 Iunie o Zi a Porților Deschise pe Baza Aeriană Albacete.

La eveniment vor participa Patrulla Águila, echipa de acrobație a EdA (zburători de CASA C.101), Patrulla ASPA (zburători de EC120 Colibri) și PAPEA ( Patrula Acrobatică de Parașutism a Forțelor Aeriene Spaniole).

Via:
Ejercito del Aire

– Marius Constantin –