Airbus H215

Airbus H215

Forțele aeriene ale Spaniei au recepționat ieri, în timpul unei ceremonii care a avut loc la fabrica Airbus Helicopters din Albacete, primul elicopter H215, un aparat robust, de ultimă generație, cu o excelentă capabilitate de zbor și foarte eficient din punct de vedere al costurilor.

Aparatul a fost comandat în iulie 2016 de Ministerul spaniol al Apărării, prin intermediul Agenției NATO de Sprijin și Achiziții (NSPA).

Membru al familiei consacrate de elicoptere Super Puma, H215 este un elicopter de transport greu, cu două motoare, echipat cu tehnologii de ultimă generație, care corespunde celor mai stringente standarde de securitate. Echipamentul de bord multifuncțional include monitoare digitale multifuncționale, pilot automat în patru axe, care oferă protecția anvelopei de zbor, precizie de neegalat și stabilitate chiar și în cele mai dificile condiții de operare

Testele finale de zbor pentru noul elicopter s-au derulat la fabrica de la Albacete pe 22 septembrie și tot acolo aparatul a fost vopsit și dotat cu sisteme specifice pentru a dezvolta capabilitățile de căutare – salvare și recuperare de personal atât pe timp de pace cât și de război. Elicopterul H215 aflat în dotarea forțelor aeriene este echipat, printre altele, cu rezervoare adiționale de combustibil care permit extinderea autonomiei de zbor cu 560 de kilometri, sistem de flotabilitate de urgență, radio de înaltă frecvență, troliu, carlingă compatibilă cu ochelari pentru vedere pentru noapte.

“H215 este achiziția perfectă pentru forțele aeriene moderne. Decizia Spaniei de a cumpăra elicopterul pe care noi îl vom produce în curând în România confirmă valoarea europeană a H215 și deschide calea altor forțe aeriene de a-și întări capabilitățile. Suntem nerăbdători să începem producția H215 la Ghimbav și sperăm că România va cumpăra primul elicopter produs de către români”, a spus Serge Durand, directorul Airbus Helicopters Industries, care conduce operațiunile grupului în România.

Forțele Aeriene Spaniole dispun de mai multe elicoptere din familia Super Puma, atât în versiuni civile cât și militare. Aparatul operează în escadronul 3 SAR și în escadronul aerian 402, care este responsabil cu misiuni de transport a înalților membri ai Guvernului. Noul H215 va intra în dotarea escadronului 802 al Forțelor Aeriene/ RCC Canare și va ajunge la baza de la Gando (Gran  Canaria) înainte de finalul anului.

Noul elicopter va începe să opereze imediat, după finalizarea unui scurt program de antrenament al echipajelor care au deja o experiență solidă în operarea altor versiuni de elicoptere Super Puma.

“Suntem recunoscători Forțelor Aeriene pentru reconfirmarea încrederii pe care o au în noi și sunt mândru să mă aflu azi aici pentru a livra un elicopter care nu este doar puternic, rapid și fiabil, dar și eficient din punct de vedere al costurilor și a cărui operare se face în condiții de costuri optime,” a spus Francisco Vergé, diectorul general al Airbus Helicopters în Spania. “Vă doresc multe ore de zbor și vă asigurăm de întregul nostru sprijin.”

Airbus Helicopters a inaugurat pe 13 septembrie 2016 noua fabrică de la Brașov, în prezența președintelui francez Francois Hollande și al premierului Dacian Cioloș. Primul H215 fabricat 100% în România ar putea ieși de pe linia finală de asamblare în 2018. Fabrica de la Ghimbav va avea 350 de angajați când va atinge capacitatea maximă de producție.

Sursa: Airbus