Cursa Spațială 2.0 continuă și devine din ce în ce mai interesantă. Încă un lander privat va încerca aselenizarea, de data aceasta în anul 2021. Mai avem ceva de așteptat, ca spectatori cosmici.

Nova-C

Nova-C

Landerul selenar va fi trimis în spațiu cu ajutorul unei rachete purtătoare Falcon 9 a celor de la SpaceX. Robotul a fost dezvoltat și construit de către compania Intuitive Machines, din Houston, Statele Unite ale Americii.

Lansarea landerului, botezat Nova-C, va avea loc la Complexul 39A din cadrul National Aeronautics and Space Administration’s (NASA) Kennedy Space Center din Florida și este programată pentru luna Iulie a anului 2021.

Nova-C va avea la bord instrumente totalizând greutatea de 220 pounds, reprezentând cinci încărcături ale NASA.

“Intuitive Machines is thrilled to sign with SpaceX to take Nova-C on its first mission to the moon. SpaceX’s ability to make low-cost quality lunar transport is paramount to completing NASA’s Commercial Lunar Payload Services (CLPS) contract and Intuitive Machines becoming the first commercial company to land on the Moon.”

A declarat Steve Altemus, CEO al Intuitive Machines.

Intuitive Machines a obținut contractul de la NASA în luna Mai a acestui an, ca rezultat al interesului agenției spațiale în sprijinirea companiilor care au abilitatea de a dezvolta landere care pot transporta încărcătui ale NASA pe suprafața Lunii.

Nu doar Intuitive Machines a câștigat un asemenea contract, ci și companiile Orbit Beyond și Astrobotic, fiecare primind 75 de milioane de dolari pentru respectivul contract.

Iulian Iamandi