SpaceX nu va trimite turiști în jurul Lunii anul acesta, cum au anunțat anterior, întârziind proiectul până pe la jumătatea anului viitor.

Motivul întârzierii nu este clar, dar este un semn că undeva în provocările tehnice și de producție afectează planurile lui Elon Musk legate de explorarea sistemului solar.

Poate chiar SpaceX întâmpină o surprinzătoare lipsă de cereri în piață pentru racheta purtătoare Falcon Heavy.

Racheta purtătoare Falcon Heavy - SpaceX

Racheta purtătoare Falcon Heavy – SpaceX

Referitor la turiștii cosmici, aceștia vor călători la bordul unei capsule spațiale Dragon care ar urma să fie lansată cu cea mai puternică rachetă a SpaceX în acest moment. Adică Falcon Heavy, racheta purtătoare care a efectuat primul zbor de test în urmă cu patru luni.

James Gleeson, purtătorul de cuvânt al SpaceX face asigurări că planurile nu vor fi schimbate. Acesta a declarat că există un interes crescut din partea mai multor clienți pentru zboruri particulare în jurul Lunii.

Însă SpaceX nu a emis public nici un program nou legat de misiune, aceasta fiind anunțată pentru prima dată în luna Februarie a anului 2017.

Atunci, Musk a scris pe Twitter că misiunile cu turiști către Lună vor fi efectuate spre finalul anului următor – referindu-se la 2018.

Elon Musk nu a dat numele clienților, dar a precizat că deja doi clienți au plătit o sumă importantă pentru zborul turistic în jurul satelitului natural al planetei noastre.

Călătoria în cauză ar urma să fie cea mai îndepărtată dintre cele cu echipaj uman în adâncul spațiului cosmic.

Statele Unite ale Americii nu au mai trimis cosmonauți către Lună din vremea misiunilor Apollo ale NASA, din anii ’60-’70.

SpaceX are în plan și trimiterea de cosmonauți către Stația Spațială Internațională spre finalul acestui an, urmând ca acest eveniment să reprezinte prima dată când vor fi lansați cosmonauți de pe teritoriul Statelor Unite după încheierea programului navetelor spațiale în 2011.

SpaceX a comunicat că NASA dorește ca primul test cu cosmonauți să fie efectuat nu mai înainte de luna Decembrie a anului acesta, dar specialiștii afirmă că testul ar putea să fie amânat pentru anul 2019.

“Once operational Crew Dragon missions are under way for NASA, SpaceX will launch the private mission on a journey to circumnavigate the Moon and return to Earth.”

Optimism de încheiere.

Ținem aproape.

Iulian Iamandi