SpaceX a testat cu succes sistemul de salvare de urgență pe o capsulă fără echipaj în cadrul unei lansări, acesta fiind ultimul test major înainte de trimiterea de astronauți ai NASA către Stația Spațială Internațională (ISS).

SpaceX Crew Dragon

SpaceX Crew Dragon

După eveniment, fondatorul companiei SpaceX, Elon Musk, a declarat pentru reporteri:

“As far as we can tell thus far it was a picture-perfect mission.”

Elon Musk

Elon Musk

Musk a adăugat că primul zbor cu echipaj uman al capsulei Crew Dragon va avea loc cel mai probabil în al doilea trimestru al anului curent. Evenimentul va marca o primă dată în nouă ani când astronauții americani vor zbura în spațiul cosmic la bordul unei rachete americane și nu la bordul uneia rusești.

Reușita celor de la SpaceX reprezintă o veste bună și pentru NASA, care va trebui să certifice urgent un vehicul pentru transportul astronauților către ISS anul acesta.

Jim Bridenstein

Jim Bridenstein

Jim Bridenstein, administratorul NASA, a declarat cu această ocazie:

“By all accounts, this was a very successful test.”

Testul a început cu lansarea unei rachete Falcon 9 având în vârf capsula Crew Dragon. Racheta a fost programată pentru un zbor normal de lansare a capsulei în orbită, iar la un minut și douăzeci și patru de secunde de la lansare, la altitudinea de 19 000 de metri deasupra Oceanului Atlantic, când racheta zbura cu peste 1500 de kilometri pe oră, a fost declanșată o secvență de salvare urgentă.

Conform protocolului secvenței de salvare, capsula Crew Dragon a pornit motoarele proprii SuperDraco și s-a desprins îndepărtându-se de rachetă. La scurt timp după separare, racheta purtătoare Falcon 9 s-a dezintegrat într-o minge de foc – conform planificării.

SpaceX Crew Dragon executand desprinderea de racheta purtatoare Falcon 9

SpaceX Crew Dragon executand desprinderea de racheta purtatoare Falcon 9

În cazul în care se efectuează un zbor cu echipaj uman la bord, această manevră este destinată salvării astronauților în cazul în care racheta purtătoare are probleme în timpul zborului.

Capsula Crew Dragon și-a continuat zborul pe traiectorie cu ajutorul motoarelor proprii până la o altitudine de aproximativ 40 000 de metri înainte să coboare către Oceanul Atlantic.

Patru parașute de mari dimensiuni s-au deschis pentru frânarea căderii, apoi a urmat amerizarea în zona în care echipele de recuperare erau deja prepoziționate. Nouă minute după lansare, Crew Dragon a amerizat aparent fără să sufere avarii.

În prezent se desfășoară analiza capsulei și a datelor legate de zbor, iar la finalul analizelor se va ști cu precizie dacă misiunea s-a desfășurat în siguranță și mai ales dacă Crew Dragon este pregătită pentru misiuni cu echipaj uman la bord.

Soyuz MS-05

Soyuz MS-05

Statele Unite ale Americii au retras în anul 2011 navetele spațiale și de atunci s-au bazat pe rachetele Soyuz ale Rusiei pentru transportul astronauților către Stația Spațială Internațională.

Boeing Starliner

Boeing Starliner

NASA are un contract similar cu compania Boeing, care a dezvoltat capsula Starliner pentru zboruri cu echipaj uman.

SpaceX a efectuat în primăvara anului trecut un zbor de test în care capsula Crew Dragon a rămas andocată timp de o săptămână la Stația Spațială Internațională.

Primii astronauți programați pentru a zbura la bordul Crew Dragon sunt Doug Hurley și Bob Behnken,

Iulian Iamandi