31 Ianuarie a însemnat pentru cei de la SpaceX marcarea unui nou succes, reușind o lansare de succes cu racheta purtătoare Falcon 9 și plasarea în orbită a unui satelit luxemburghez de comunicații.

Falcon 9 cu GovSat-1

Falcon 9 cu GovSat-1

Racheta purtătoare Falcon 9 a fost lansată la ora 4.25 pm EST (2125 GMT) de pe Cape Canaveral Air Force Station, după ce lansarea programată pe 30 Ianuarie a fost amânată pentru înlocuirea unui senzor.

Prima treaptă a rachetei a mai fost folosită anterior, în cadrul misiunii de lansare a satelitului de spionaj NROL-76 aparținând U.S. National Reconnaissance Office în luna Mai a anului trecut.

După lansarea de anul trecut, treapta întâi a revenit pe Terra aterizând pentru o utilizare ulterioară. De data aceasta însă, nu s-a mai procedat la aterizare pentru că boosterul făcea parte dintr-o serie proiectată doar pentru două zboruri.

Noile versiuni ale treptei întâi pentru racheta Falcon 9, care vor fi utilizate în curând, sunt capabile să execute zece sau chiar mai multe zboruri, a anunțat CEO-ul SpaceX, Elon Musk.

Până în prezent, SpaceX a efectuat 21 de aterizări cu prima treaptă a rachetei Falcon 9 și șase reutilizări ale boosterelor.

Articolul complet poate fi citit pe Cosmic News, saitul nostru de space, cu un click aici.

Iulian Iamandi